O školi    Uposlenici    Nastava    Raspored    Galerija     Rezultati    Linkovi    Propisi     Kontakt     MONKS
  O Umihani Čuvidini

Odbor

Vijeće

Aktivi

Odjeljenja

Sekcije

Novosti

 

OGLASNA PLOČA
 
Letak
"Nasilje među  
vršnjacima" 2018.
 
Priručnik "Unapređenje roditeljstva"  2018.
 
Plakat "Unapređenje roditeljstva"  2018.
 
Priručnici
"Roditelj, dijete i škola"
 
Roditelj,dijete i skola_1 izdanje 2010.pdf
 
Roditelj,dijete i skola_2 izdanje 2014.pdf
 
Vremenska prognoza
za narednih 7dana

YoWindow.com yr.no
Flash vijesti
01.07.2020
Poštovani roditelji i dragi učenici, na sljedećem linku možete vidjeti Spisak udžbenika koji će se u našoj školi koristiti u školskoj 2020/2021. godini Spisak udžbenika za školsku 2020/2021. godinu
09.06.2020.
   
VAŽNO OBAVJEŠTENJE za učenike IX razreda - Upis u srednju školu Informacija - Upis učenika u 1. razred srednje
Uputstvo - Prijave i upisi u srednje škole Kantona Sarajevo - 2020
08.06.2020.

Poštovani roditelji/staratelji budućih prvačića,

U skladu sa datom informacijom Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade od 31.03.2020. godine o upisu djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu, obavještavamo Vas da je u organizacionim jedinicama Javne Ustanove Dom Zdravlja Kantona Sarajevo omogućeno obavljati sistematske preglede djece, čime su se stekli uvjeti za dostavljanje dokumentacije neophodne za upis djece u prvi razred osnovne škole.

S tim u vezi, još jednom obavještavamo roditelje da su prilikom prijavljivanja djeteta za upis u prvi razred osnovne škole obavezni dostaviti potrebnu dokumentaciju:

 • izvod iz matične knjige rođenih,
 • ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta i zdravstvenom statusu s opisom poteškoće
 • uvjerenje/certifikat o pohađanju obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu.

O terminima dostavljanja potrebne dokumentacije bit ćete blagovremeno obaviješteni.

03.06.2020.

Dragi naši maturanti,

❤Došao je taj svečani dan, kada vjerujući u vas i nadajući se da smo pružili najbolje od sebe, postajemo svjesni da su vaša krila ojačala i da je vrijeme da poletite iz gnijezda osnovne škole. Vrijeme da vas pustimo da naučite sami da letite!
 Svaka generacija je ostavila poseban trag u našim srcima, ali zapamtite...VI STE JEDINSTVENI... generacija koja će imati jedno životno iskustvo više. Tužna sam zbog našeg rastanka, ali ujedno i sretna što ste živi i zdravi u ovom vremenu koje nas je iznenada zateklo na kraju vašeg školovanja u osnovnoj školi.
 Sretno i uspješno vam bilo. Ne posustajte pred preprekama, već hrabro, kao i do sada, letite nebom što višeg obrazovanja koji će vas sigurno dovesti do željenoga cilja.
 Nadam se da smo zajedničkim radom naučili, prije svega, postati dobri ljudi, a zatim postavljati sebi ciljeve i biti motivisani za njihovo ostvarivanje.
Zahvaljujemo vam se na lijepim zajedničkim trenucima koje ćemo pamtiti.
 I ne zaboravite, Osnovna škola „Umihana Čuvidina“ je ponosna na vas i uvijek će biti vaše gnijezdo.

Direktorica Amela Kazazić

26.05.2020.
Dragi učenici,

Za današnji dan smo planirali obilježavanje našeg dana.
Dan kada vaš rad i rezultate prezentujemo nastavnicima, roditeljima, prijateljima Škole.
Kroz rad novinarske sekcije, kroz školski list AĐUL, prikazan je samo jedan mali dio vaših rezultata.
Uz želje da što prije školske klupe budu ispunjene vašim osmijesima, ostajte nam zdravo i nastavite raditi vrijedno, kao što ste to radili i do sada.


UPRAVA ŠKOLE
22.05.2020.

OBAVIJEST

Poštovani učenici i roditelji,

obavještavamo vas da je ponedjeljak 25.5.2020. godine neradni/nenastavni dan zbog obilježavanja vjerskog praznika Ramazanskog bajrama.

Online nastava se nastavlja u utorak 26.5.2020.godine.

U povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama upućujemo srdačne čestitke, uz iskrene želje da ga provedete u dobrom zdravlju, radosti i sreći.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

20.05.2020.

POČELI SU RADOVI NA REKONSTRUKCIJI KOTLOVNICE ZA OSNOVNU ŠKOLU „UMIHANA ČUVIDINA“

U Općini Novi Grad 20. februara je potpisan okvirni sporazum za rekonstrukciju kotlovnice u Osnovnoj školi „Umihana Čuvidina“.

Kotlovnica se rekonstruira za potrebe škole i objekta koji se gradi uz osnovnu školu, a u sklopu kojeg se gradi moderna sportska dvorana olimpijskih dimenzija, dodatne učionice, obdanište, ambulanta, fitnes centar, podzemne garaže i prateći sadržaji. Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 300.000 KM, a sporazum za izgradnju kotlovnice potpisali su Dervo Čolakhodžić, šef Odsjeka za investicije Općine Novi Grad i Senad Gačanović, direktor firme CLIMA - TRADE.

„U pitanju je jedan veliki projekat koji se implementira u naselju Boljakov Potok, gdje se uz postojeću osnovnu školu gradi sportska dvorana, ambulanta, obdanište i ostali sadržaji. Kapaciteti postojeće kotlovnice su limitirani i dobivanjem novih prostora neophodno je izvršiti rekonstrukciju kotlovnice na način da se postojeći kotlovi, koji su u lošem stanju, zamijene novim. Radi se o kondenzacijskim kotlovima, a jedan kotao se, također, reparira. Ja se nadam da ćemo efikasno i brzo implementirati ovaj projekat, kako bi do iduće zime nova kotlovnica bila stavljena u funkciju. Nadam se da će izvođač radova dati sve od sebe, da to tako i bude“, izjavio je Čolakhodžić.

https://www.youtube.com/watch?v=PsmxY-GUNbQ

05.05.2020.

ORACLE BH D.O.O. SARAJEVO  - UZ DONACIJE DO ONLINE NASTAVE

Kompanija ORACLE BH D.O.O. Sarajevo  donirala deset tableta učenicima s ciljem poboljšanja realizacije online nastave i smanjenja broja učenika koji nemaju računarsku opremu za praćenje nastave online putem ili nisu imali adekvatne računare, tablete ili laptope. Važno je napomenuti da tableti koje je donirala ova kompanija ostaju u trajnom vlasništvu učenika, kako bi im olakšala školovanje i po povratku u školske klupe i redovnoj kabinetskoj nastavi.

Ovim putem, zahvaljujemo se dobrim ljudima iz kompanije ORACLE BH D.O.O. Sarajevo  na vrijednim poklonima koji su izmamili osmijehe na njihovim licima i olakšali njihov rad u online nastavi.

04.05.2020.

 

DAN SJEĆANJA NA UBIJENU DJECU SARAJEVA

Dan, 5. maj obilježava se kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva. S obzirom  na to da je na snazi Odluka Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju stanja prirodne i druge nasreće zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19), Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ovaj značajan datum obilježiti će na način kako je to u ovakvim uslovima moguće.

Na Facebook stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u utorak, 05.05.2020. godine u 12.00 sati biti će emitovan online program povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Pozivamo sve učenike, nastavnike i roditelje da u zakazano vrijeme posjete Facebook stranica Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i da pogledaju program pripremljen ovim povodom, te na taj način odaju počast stradaloj djeci u periodu od 1992. do 1995. godine.

Link stranice: Facebook stranica Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

01.05.2020.

 

ČESTITKA ZA 1. MAJ - MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Uz želju da prvomajske praznike provedete u miru, dobrom zdravlju i raspoloženju, čestitamo vam 1. maj - Međunarodni praznik rada.

Prema nastavnom kalendaru, petak, 01.05.2020. godine je neradni dan. Redovna online nastava za učenike i nastavnike počinje u ponedjeljak, 04.05.2020. godine prema ustaljenom rasporedu.

29.04.2020.

DONACIJA TABLETA

Ovom prilikom se u ime učenika i kolektiva JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo zahvaljujemo članovima Upravnog odbora i Izvršne kancelarije Američke trgovačke komore u BiH koji su svojom donacijom i nesebičnom pomoći obezbijedili da tri naša učenika prate neometano online nastavu.

22.04.2020.

DAN PLANETE ZEMLJE

Dan planete Zemlje u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se 22. aprila, a ova godina je posebna jer se obilježava 50. godišnjica. Ovogodišnji Dan planete Zemlje, iako je u sjeni zbog borbe sa kojom se suočavaju sve zemlje svijeta u cilju zaštite života stanovništva od virusa koji je zavladao našom planetom, ipak naši učenici su ga obilježili na sebi svojstven načn.

21.04.2020.

TABLETI ZA NAŠE UČENIKE OD OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

Probleme u realizaciji online nastave za učenike naše škole, koji nemaju adekvatne uređaje za potrebe nesmetanog praćenja on-line nastave, olakšala je Općina Novi Grad Sarajevo finansiranjem nabavke 19 vrlo kvalitetnih novih tableta.  Tableti su dodijeljeni učenicima na korištenje.

Zahvaljujemo se Općinskom načelniku i Općini Novi Grad Sarajevo koji su i ovoga puta prepoznali  potrebe naših učenika, kojima je ova pomoć od velikog značaja.

20.04.2020.

NOVO DRUŠTVO - UDRUŽENJE ZA RAZVOJ I PROMOCIJU CIVILNOG DRUŠTVA

Kompanija Team Media doo u saradnji sa Udruženjem za razvoj i promociju civilnog društva - Novo Društvo  obradovali su sa četiri laptopa učenike OŠ "Umihana Čuvidina" Sarajevo.

Zahvaljujemo im se na ovoj akciji, kao i gospodinu Adelu Subašiću, predsjedniku VR naše škole.

Hvala Vijeću roditelja Kantona Sarajevo na podršci!

14.04.2020.

DONACIJA CENTRA ZA EDUKACIJU SUDIJA I TUŽILACA U FEDERACIJI BIH OSNOVNOJ ŠKOLI “UMIHANA ČUVIDINA”

Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH se odazvao opravdanom pozivu da donira računarsku opremu za školsku djecu i omladinu u Federaciji Bosne i Hercegovine iz socijalno ugroženih kategorija, u cilju omogućavanja što većem broju školske djece i omladine praćenja online nastave za vrijeme stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, da na kvalitetan način pohađaju online nastavu. Osnovnoj školi “Umihana Čuvidina”, Novi Grad Sarajevo, donirano je 10 ispravnih računara i monitora koji će biti distribuirani učenicima ove škole kojima su najpotrebniji.

VIJEĆE RODITELJA DONIRALO PET RAČUNARA UČENICIMA

Vijeće roditelja doniralo je računare za pet učenika naše škole koji nisu imali mogućnost da pristupe procesu online nastave. Ova donacija došla u pravo vrijeme za naše učenike. Zahvaljujemo se predstavnicima Vijeća roditelja koji su, kada je u pitanju humanost, uvijek velika podrška školi.

09.04.2020.

OBAVIJEST ZA UČENIKE!

Institut Yunus Emre Sarajevo  vas poziva da učestvujete na takmičenju za najbolji likovni rad na temu: "23. april - Dječiji festival"

Mogu učestvovati svi učenici tako što će svoj rad poslati na email adresu: saraybosna@yee.org.tr najkasnije do 20. aprila 2020.

Uz svaki rad treba dostaviti i osnovne podatke o autoru ispisane štampanim slovima: ime i prezime učenika, razred, ime škole.

Za najuspješnije učenike Institut je obezbijedio tablet računare.

DONACIJA BH TELECOM-A

U četvrtak, 09.04.2020. godine učenicima naše škole koji nisu imali svoj ULTRA broj BH Telecom je donirao ULTRA strat pakete sa besplatnim internetom, a učenici koji su već imali svoje ULTRA strat pakete dobili su besplatan internet.  

Cilj projekta BH Telecom-a „Ostanimo povezani. Sad više nego ikad.“  je nesmetano odvijanje online nastave.

Hvala BH Telecom-u na akciji koji su organizovali i na ovaj način olakšali rad i usrećili naše vrijedne učenike
31.03.2020.

OBAVIJEST O UPISU DJECE U PRVI RAZRED

Poštovani roditelji,

Došlo je vrijeme da upišete svoje dijete u prvi razred osnovne škole.

Vaša djeca, a naši učenici su najveće bogatstvo za koje smo zajednički odgovorni.

Upis djece u prvi razred JU OŠ „Umihana Čuvidina“  vršiće se od 01. do 30. aprila, i to tako što će roditelji elektronskim putem popunjavati prijavni obrazac.

Popunjen obrazac možete poslati na e-mail adresu: umihanac@bih.net.ba.

Ovim putem upućujemo iskrene čestitke povodom upisa vašeg djeteta u prvi razred.

Direktorica škole

Poziv za upis u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu
Prijavni obrazac
13.03.2020.

OBAVIJEST

Poštovani roditelji i učenici,

Shodno Naredbi Federalnog kriznog stožera od 11.03.2020. godine Krizni štab Ministarstva Kantona Sarajevo donio je Naredbu koja stupa na snagu 11.03.2020.godine i kojom se obustavlja nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo u trajanju od 15 dana.
Također, ovim putem vas obavještavamo da je Vlada Kantona Sarajevo održala vanrednu sjednicu na kojoj je odobrila obustavu redovne i uvođenje online nastave u periodu od 12.3.2020. do 25.3.2020.godine.

U četvrtak, 12.3.2020.godine i petak, 13.03.2020.godine nastava se realizovala u prvoj smjeni sa početkom u 08:00 sati za sve razrede i sva odjeljenja naše škole.

Za realizaciju nastavnog procesa za učenike od I do IV razreda nastava se realizovala putem Viber grupa koje učitelji/učiteljice imaju sa svojim odjeljenjima.

Za realizaciju nastavnog procesa za učenike od V do IX razreda nastava se realizovala putem platforme OFFICE365 za koju su učenici dobili pristupne podatke i na koju se prijavljuju putem stranice www.office.com

Uloga i odgovornost učenika u toku online nastave:

 • Učenik je dužan u zakazano vrijeme, a u skladu sa rasporedom časova, pristupiti online nastavi i blagovremeno izvršavati zadate obaveze i zadatke u dogovorenim terminima o kojima ga obavještava razrednik ili nastavnik.
 • Ukoliko učenik ne pristupi online nastavi u skladu s rasporedom časova, smatra se da isti nije prisustvovao nastavi.
 • Roditelj je dužan opravdati izostanke učenika ukoliko učenik nije prisustvovao nastavi.
 • U slučaju poteškoća prilikom pristupa platformi i online nastavi, učenik je dužan kontaktirati razrednika ili administratora.
 • Učenik koji nema pristup internetu dužan je o tome obavijestiti razrednika.
11.03.2020.

O B A V I J E S T

Obavještavamo Vas da je u skladu sa donesenom Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo donijela Odluku kojom se obustavlja redovan nastavni proces. Umjesto redovne nastave u osnovnim i srednjim školama, te visokoškolskim ustanovama odvijati će se online nastava, počevši od sutra, 12.3.2020. godine, zaključno sa 25.3.2020. godine. U svrhu realizacije ove odluke, Ministarstvo je formiralo timove za podršku održavanja online nastave prema Instrukciji o postupanju u izvođenju online nastave i Uputstvu Ministarstva od 27.1.2020. godine.
U narednim danima, počevši od sutra 12.3.2020. godine Ministarstvo će kontinuirano komunicirati sa školama te im dostavljati upute, obavještenja, instrukcije i druge neophodne informacije vezane za neometano odvijanje ovog oblika nastavnog procesa, a kojeg su se obavezni pridržavati.
Odvijanje online nastave će se tretirati kao redovna nastava, što znači da neće biti potrebe za nadoknadom časova.
Realizacije Škole skijanja, takmičenja i sve druge vannastavne aktivnosti se obustavljaju u navedenom periodu.
Shodno pomenutoj odluci Vlade rad predškolskih ustanova i produženih boravaka u osnovim školama u kojima je organiziran, odvijat će se i u narednom periodu uz pojačane higijensko-epidemiološke mjere, a u narednim danima Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo će se očitovati o daljem radu ovih ustanova.
Svi radnici zaposleni u ustanovama na koje se odnosi pomenuta Odluka Vlade Kantona Sarajevo su obavezni da redovno dolaze na posao i izvršavaju zadatake prema uputama rukovodilaca i u skladu sa daljnim naredbama/preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i ovog Ministarstva.

Odluka

11.03.2020.

ŠKOLA SKIJANJA – ČETVRTA GRUPA

U periodu od  9. do 11. marta, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo učenici VI-4 razreda realiziju Školu skijanja.

Na planinama su svakodnevno boravili učenici VI razreda sa svojim nastavnikom tjelesnog i zdravstvenog odgoja i učili osnove ovog zimskog sporta. Ova aktivnost se realizuje u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, jer su kao ispomoć angažovani studenti ovog fakulteta.

09.03.2020.

RADIONICA GIRLS IN ICT/DJEVOJKE U IKT 2020


U ponedjeljak, 09.03.2020.godine u prostorijama JU Treće gimnazije Sarajevo, održana je radionica Girls in ICT/Djevojke u IKT 2020. Organizatori radionice su Microsoft u BiH i Centra za promociju civilnog društva. Radionica je bila interaktivnog karaktera i obuhvatila je teme iz oblasti informacionih tehnologija i kompjuterskih nauka, kao što su Microsoft Azure Artficial Intelligence, HTML-a, CSS-a, JavaScrip-a, te programiranja sa MicroBitovima. Učenice su također čule priče iz IT sektora u BiH. U jednodnevnoj radionici učestvovale su učenice VIII razreda: Alilović Iman, Pribišić Irma i Zajko Naida u pratnji nastavnice Botulja Elme.
08.03.2020.
SRETAN 8.MART
MEĐUNARODNI DAN ŽENA
 
 
 
06.03.2020.

SVEČANI OSOMARTOVSKI ISPRAĆAJ KOLEGICE U PENZIJU

Uz lijepo druženje u hotelu Hills, danas je upriličena tradicionalna svečanost prosave 8.marta – Dana žena na kojoj je priređen i ispraćaj uposlenice Borovina Naze u penziju.

Želimo joj dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

 

ŠKOLA SKIJANJA – TREĆA GRUPA

Od  03.-06.03.2020. godine treća grupa učenika naše škole, odjeljenje VI-3, realizovali su petodnevnu školu skijanja za učenike šestog razreda u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

   
03.03.2020.

PTIČICE U MREŽI

U prostorijama Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, Hrvatska, 29. i 30.11.2019. održana je manifestacija 4. međunarodni festival dječjeg stripa „Ptičice u mreži“, Gunja 2019. Na unaprijed raspisani strip-natječaj s temom prevencije ovisnosti i nasilja na internetu među djecom i mladima, djeca iz 64 osnovne škole i ustanove, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, poslala su 800 nacrtanih stranica stripa. 

Žiri u sastavu:

 • strip-crtači, Nenad Barinić, Mikica Ivanović i Simon Vučković,

 • scenarist Toza Obradović, te

 • Željko Gašić, organizator,

izabrali su za Grand prix festivala strip Klopka, rad Lazara Mandića, učenika 6 razreda JU OŠ “Dušan Bojović” Župa Nikšićka, Crna Gora. On će biti nagrađen paketom izdanja Udruge Stripos. Također, još 40-ak učenika, čija su imena u Galeriji izabranih radova, dobiti će nagradu žirija, zbornik izabranih radova. Sve nagrade, kao i zahvalnice svim učenicima, djeci, mentorima i školama, slati ćemo na adrese škola u martu 2020.

Svi radovi postavljeni su na linku   http://stripos.hr/portfolio/4-festival-djecjeg-stripa-pticice-u-mrezi-gunja-2019/  je popis 40-ak nagrađenih mladih autora., i vrijedi čitati dječju maštu.

Učenice VIII razreda naše škole Nezirević Azra i Srna Ilda dobile su nagradu žirija.

U natječaju su učestvovale i učenice IX razreda Čaušević Mersiha i Grbo Amina.

Čestitke učenicama i nastavnicama Elmi Botulji i Indiri Osmanović Pribišić.

01.03.2020.
ČESTITKA POVODOM  1. MARTA
DANA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
28.02.2020.

DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE


U petak, 28.02.2020. godine, u našoj školi je svečanom priredbom obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Sve je bilo u znaku državnih obilježja i boja naše zastave. Učenici raznih sekcija zajedno sa nastavnicima, poklonili su domovini najljepši dar. Pjesmom , stihovima, muzikom i plesom obilježili smo naš državni praznik.
Našim učenicima, njihovim roditeljima, uposlenicima škole i svim državljanima Bosne i Hercegovine želimo sretan Dan nezavisnosti!
27.02.2020.

NAŠI MALI UMJETNICI

U najveselijim sveskama Veseloj svesci sveznalica, Veseloj pčelici i Malim novinama objavljeni su likovni radovi naših učenika.

Ponosni smo na naše  učenike!

21.02.2020.

SNJEŽNA KRALJICA

U povodu obilježavanja Dana maternjeg jezika četiri odjeljenja učenika  prvog razreda zajedno sa svojim učiteljima, posjetili su kulturne znamenitosti grada Sarejeva i  gledali dječiju baletnu predstavu „Snježna kraljica“, na teatarskoj sceni JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Cilj ove posjete je upoznavanje učenika sa  spoljnjim svijetom,  uvođenje učenika u pozorišnu umjetnost kao i osposobljavanje da iz pozorišne aktivnosti ulazi i u ostale umjetničke pravce: književnost, slikarstvo, muziku, ples.

ŠKOLA SKIJANJA - DRUGA GRUPA

U periodu od 17. do 21. februara, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo učenici VI-2 razreda pohađaju Školu skijanja. Učenici su uspješno ovladali osnovama u skijanju. Pored korisnih vještina, učenici uživaju u ljepotama naših olimpijskih planina, kao i u sunčanim danima i svježem zraku.

21.02.2020.

MEĐUNARODNI DAN MATERINJEG JEZIKA

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. februara s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.UNESCO-v dokument  iz 1970. godine kaže »Materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.«

U povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika i u našoj školi je obilježen ovaj dan likovnim i literarnim radovima. Željeli smo skrenuti pažnju na važnost izučavanja, učenja i istraživanja maternjeg jezika. Od velikog je značaja da dijete dobro nauči svoj maternji jezik zbog toga što je to jezik na kojem dijete razmišlja i osjeća. Nastavom maternjeg jezika utiče se na način razmišljanja učenika, poboljšava vještina upotrebe jezika i načina izražavanja djeteta, kroz vještinu pisanja i komunikacije, a istovremeno utiče na razvoj ličnosti djeteta.

 
15.02.2020.

BAL UČITELJA

U subotu, 15. 2. 2020. godine u Hotelu Europa Udruženje učitelja Kantona Sarajevo organizovalo je prvi pravi Bal učitelja. Učešćem u balu učitelji i učiteljice doprinijeli su radu Udruženja učitelja i samim tim dali značaj odgoju obrazovanju i najhumanijem pozivu. Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kojem je Udruženja učitelja dodijelilo posebnu zahvalnicu.

Naše pretstavnice bile su učiteljice Daniela Zorbić i Samira Bojadžija. Osim njih manifestaciji su prisistvovale i direktorica škole Amela Kazazić i učiteljica Dženana Pačavar.

10.02.2020.

ŠKOLA SKIJANJA -  I grupa

Realizacija projekta "Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo započela je danas i trajat će od 10.02.2020. godine do 13.03.2020. godine, uz eventualne izmjene zbog vremenskih ili tehničkih uslova. Već treću godinu projekat „Škola skijanja“ za učenike šestih razreda osnovnih škola se ogranizuje u okviru trećeg časa tjelesnog i zdravstvenog odgoja i obaveznog nastavnog programa. U „Školi skijanja“ učestvuje 66 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo i oko 4100 učenika te će Ministarstvo obezbijediti prevoz kao i korištenje liftova i vertikalnog transporta u saradnji sa KJP „ZOI'84“.

10.02.2020.

KALENDAR AKTIVNOSTI U 2020. GODINI

Na osnovu člana 70. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 35/05), članova 72. i 73. Zakona o srednjem obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”,broj: 23/17 i 30/19), čl. 2. i 24. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”,broj: 23/17, 30/17 i 30/19 ) a u vezi sa članom 21. Pravilnika o polaganju eksterne mature (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 25/18, 17/19 i 24/19), ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se utvrđuje Kalendar polaganja eksterne mature i drugih aktivnosti u vezi sa upisom učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakonom o srednjem obrazovanju.

https://mon.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/kalendar-aktivnosti-u-2020-godini

 
28.01.2020.

OBAVJEŠTENJE


Nastava u II polugodištu počinje u srijedu, 29.01.2020. godine.

Prva smjena u 8.00h: II, IV, VI i VIII razredi.
Međusmjena u 11.30h : I razred
Druga smjena u 13.30h: V, VII i IX razredi
( u 14.25h: III razred)

Nastava će se odvijati po ustaljenom rasporedu časova.

20.01.2020.

MICROSOFT OFFICE 365

Danas je u našoj školi održana edukacija nastavnog osoblja iz oblasti Office365. Office 365 je usluga koja omogućava obrazovnim institucijama i njezinim zaposlenicima, učiteljima, nastavnicima i učenicima besplatan pristup Office365 alatima. Nastavnici su također educirani za korištenje online alata koji će omogućiti realizaciju online nastave sa učenicima.

17.01.2020.

EDUKACIJA ZA NASTAVNIKE

U petak, 17.1.2020. godine, u našoj školi održana edukacija za članove Nastavničkog vijeća JU OŠ "UMIHANA ČUVIDINA" Sarajevo.

Temu koje su izložile realizatorice Senaida Topalović , pedagoginja i Arijana Osmanović Štukan, psihologinja su:

 • „Nasilje, intersektorska saradnja i plan brige“
 •  Program /sekundarne / prevencije i neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika u osnovnim školama u KS
 • Program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika –prezentacija materijala za obuku  -   IPP 
 • Program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika –prezentacija materijala za obuku  -   IPB
14.01.2020.
10.01.2020.

ART TERAPIJA - FILCANJE VUNE

U petak, 10.1.2020. godine naše  vrijedne nastavnice uživale su u realizaciji radionice "Art terapija - filcanje vune". Realizatori radionice, koja je održana u prostorijama naše škole, bile su Adila Kapetanović Hamzić, profesorica likovne kulture i Željka Lemez aktivista iz udruženja "Bajka".

Radionica je održana u okviru projekta "Istraživanje: Kako smanjiti stres u nastavničkoj profesiji".

„Zahvaljujući direktoricama Ameli Kazazić i Rasiji Ibrahimović naše su se škole povezale u širenju dobrih praksi u upravljanju stresom koje smo započeli u projektu "Stress free teachers" pod pokroviteljstvom Erasmus +. Radionicu je posjetila uvažena direktorica Amela, a učestvovalo je petnaest nastavnica. Sve je proteklo u divnoj „stress free“ atmosferi, punoj smijeha i uživanja, pravili smo cvjetove i kuglice od vune. Šta reći nego jedno veliko HVALA za današnji rad i druženje“, kazala je Adila Kapetanović Hamzić, profesorica likovne kulture iz JU OŠ „Aleksa Šantić“.

 

01.01.2020.

SRETNA NOVA 2020. GODINA

uz iskrene želje za zdravlje, sreću i uspjeh za nadolazećoj godini!

 

30.12.2019.

MALA ŠKOLA FILMA - KIDS MOVIE STAR

Udruženje MI iz Sarajeva, uz podršku općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo realiziralo je tri godine zaredom niz kreativnih radionica iz oblasti filmske umjetnosti kroz projekt "Mala škola filma - Kids Movie Star".

Treći po redu “Kids Movie Star”, okupio je talentovane, vrijedne osnovce iz tri osnovne škole u Sarajevu: JU OŠ "Umihana Čuvidina", JU OŠ "Meša Selimović" i JU OŠ "Džemaludin Čaušević".

Njih 100 bili su vođeni zajedničkim interesima, te su kroz posebno osmišljene radionice, upoznati sa procesom nastanka scenarija za film, režiranja, snimanja profesionalnom kamerom i glumom. Rezultat toga je 6 kratkih igranih filmova: "Emir", "Biseri u školi“, "Prvo hopni pa reci skok“, "Budi mi prijatelj", "Novi učenici“ i "Fontele", čije autorstvo potpisuju upravo ovi učenici.

Filmovi su premijerno prikazani u kino sali Općine Novi Grad, a žiri takmičarskog dijela programa, kojeg su činili Sabrina Begović Ćorić - redateljica i predsjednica žirija, Saša Peševski - reditelj i Emir Kapetanović - glumac, jednoglasnom odlukom izabrali su najbolje u 7 kategorija:

 • Najbolja sporedna muška uloga: AMAR SUBAŠIĆ za film "Prvo hopni pa reci skok“,

 • Najbolja sporedna ženska uloga: HENA PEŠTEK za film "Emir",

 • Najbolja glavna muška uloga: DALI HYSENI za film "Biseri u školi“,

 • Najbolja glavna ženska uloga: ANESA BABAČIĆ za film "Budi mi prijatelj“,

 • Najboolji scenario: AJLA TUCAKOVIĆ i IMARAN ĐULAN za film "Novi učenici",

 • Najbolji reditelj: ADVAN GACKIĆ za film "Fontele",

 • Najbolji film: "Emir".

Nagrađenim učesnicima je dodjeljena nagrada "FILMSKA KLAPA", a svim ostalim polaznicima u projektu dodjeljni su certifikati o uspješno završenoj maloj školi filma.

Cilj ovog projekta je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Snimanjem kratkih igranih filmova predstavljeni su rizici, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja čime je poslana jasna poruka da prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja pruža djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja, te da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Udruženje MI će nastaviti s ovakvim aktivnostima i u budućnosti kako bi se djeci i mladima pružila mogućnost da slobodno govore o sebi i svojim iskustvima, kreativno razmišljaju i kreativno realiziraju svoje snove, te da djeca stvore kvalitetne ciljeve u životu i da njihov odabir bude rad i obrazovanje.

27.12.2019.

SLATKI PAKETIĆ ZA DRUGA I DRUGARICU

I ove godine, učenici i nastavnici JU Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ Sarajevo, na vrijeme su krenuli sa humanim akcijama za novogodišnje praznike, nastavljajući tradiciju darivanja novogodišnjih paketića.

Preko stotinu novogodišnjih paketića podijeljeno je drugarima u našoj školi.

Donacijama novogodišnjih paketića, obradovali su i učenike iz Konjević Polja i OŠ Hasan Turčalo Brzi – Ilovača.

25.12.2019.

 

8.KANTONALNO KARATE PRVENSTVO

Na 8.Kantonalnom karate prvenstvu koje je održano 22.12.2019.god. u Vogošći učenici  koji pohađaju OŠ "Umihana Čuvidina", a članovi "KARATE KLUBA MASTER“ SARAJEVO osvojili su ukupno 6 medalja i to :

Prvaci Kantona Sarajevo:

 • Edina Kurtović KATE žuti pojas 7 god.

 • KATE TIM djevojčice 8-9 god. (Edina Kurtović ....)

Viceprvaci Kantona Sarajevo:

 • Esma Smajlović BORBE kadetkinje -47kg.

 • Sanin Čomor BORBE 12 god. -42 kg.

 • Ajna Šehić KATE žuti pojas 7 god.

Bronzani u Kantonu Sarajevo

 • Ena Čavkušić BORBE -40 kg. 11 god.

Čestitamo našim vrijednim učenicima i njihovom treneru.

SRETAN BOŽIĆ

U srijedu, 25.12.2019. godine, katolici širom svijetu obilježavaju svoj veliki blagdan – Božić. Koristimo priliku da učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenicima škole, kao i svim ljudima katoličke vjeroispovijesti, čestitamo Božić sa željom da ga proslave u miru i veselju.

24.12.2019.

POSJETA DRUGARICA IZ NJEMAČKE

Prije dvije godine učenice Zejnilović Irma i Nejra su se odselile u Njemačku.  Povodom predstojećih novogodišnjih praznika, danas su posjetile  svoje nastavnike i drugare i družile se sa nama. Prigodnim poklonima obradovale su nekoliko svojih drugarica i drugova. Sretni smo da odgajamo i imamo ovakvu djecu. Irmin i Nejrin gest treba da bude pravi primjer kako se prijatelji ne zaboravljaju. Zahvaljujemo se na poklonima za naše učenike.

BOŠNJAČKA KNJIŽEVNOST U 100 KNJIGA

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” organizovala je izložbu pod nazivom “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” u Centru za kulturu Dobrinja - vila Hadžihalilovića. Svečanom otvorenju prisustvovao je nastavnik Ramiz Dedić.

Edicija „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“ književno - naučni je projekt, čiji je cilj književno - historijska sistematizacija i afirmacija povijesti bošnjačke književnosti počev od srednjeg vijeka i početaka bošnjačkog književnog stvaranja, pa sve do savremenosti i recentnog književnog trenutka. Edicija se kontinuirano objavljuje počev od 1995. godine, a čini je planiranih 20 kola od po pet knjiga, tj. sveukupno 100 knjiga, pri čemu je dosad objavljeno 12 kola (60 knjiga), dok je 13. kolo u pripremi.

23.12.2019.

ŠKOLOKREČINA

Premijera prve epizode igrano-dokumentarne serije “Školokrečina”, scenariste Nenada Veličkovića i redateljice Ade Sokolović održana je u Brew Imperial Society.

U seriji igraju Admir Glamočak (nastavnik bosanskog jezika), Jasna Diklić (nastavnica srpskog jezika) i Slaven Knezović (nastavnik hrvatskog jezika).

Naša učenica Nejla Babačić jedna je od glumica - učenica u ovom serijalu.

Cilj "Školokrečine" je informisati i educirati koliko su čitanke "zatrovane" nacionalizmom. Serija prikazuje školske časove, a zasnovana je na tekstovima iz školskih čitanki, anketi i autorovim spekulacijama o reakcijama djece. "Školokrečina" se bavi temom loših udžbenika u tri školstva pod jednim krovom. Iz 18 čitanki i udžbenika maternjeg jezika koje se koriste u redovnoj nastavi u BiH, gdje se uči po bosanskom, hrvatskom i srpskom nastavnom planu i programu, predstavljeni su primjeri, kako je navedeno, indoktrinacije iz analiziranih udžbenika od prvog osnovne do četvrtog srednje u sva tri obrazovna sistema.

Epizode serije će biti dostupne premijerno na YouTube kanalu "Školokrečina", a nakon toga i na TV stanicama.

22.12.2019.

MALI AMBASADORI

Osim što su odlični učenici, oni se ističu u aktivnostima van škole.

Učenik I razreda Mujanović Ali, naš mali glumac, glumio je u filmu „Ako možeš“ koji je snimljen povodom 42. rođendana Općine Novi grad kao i  u serijama kratkih video spotova koje svojom kampanjom #bolje'vako, koju provodi Gender Centar FbiH i koji promoviše pozitivne partnerske odnose i nenasilnu komunikaciju sa djecom.

https://www.gcfbih.gov.ba/

Učenicu II razreda Subašić Nur, našu malu zvijezdicu TV reklame Uni Credit banke možemo vidjeti u spotu i na bilbordima postavljenim u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

https://www.youtube.com/watch?v=aELvVT9cv18

Učenice III razreda, Edina Kurtović osvajačica je medalja u karateu i Umma Hodzić osvajačica zlatnih medalja u plesu  Romantik Grand Prix 2019 u okviru Sarajevo Dance Friendship Festivala.

Učenice III razreda, Emina Duraković i Adna Šivšić, članice kluba ritmičke gimnastike “BosnaGym” Sarajevo, osvojile su 1. mjesto na jučerašnjem Novogodišnjem turniru u ritmičkoj gimnastici “Mini cup 2019”, koji je održan u Centru Skenderija.

Svim našim učenicima želimo sretan i uspješan rad!

20.12.2019.

OPĆINA NOVI GRAD PROJEKTOM  CENTRA JUST DANCE "PLES ZA SVE" OMOGUĆILA BESPLATNU ŠKOLU PLESA ZA NAŠE UČENIKE

Plesni centar Just dance u saradnji sa ritmičkom sekcijom OŠ "Umihana Čuvidina" i uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo realizira besplatnu školu plesa za učenike svih razreda ove škole tokom decembra (2019), januara i februara(2020). Projektom se želi doprinijeti pravilnom razvoju djece, ponuditi besplatnu alternativu za korištenje slobodnog vremena koje se u današnje vrijeme uglavnom provodi pred nekim od ekrana: telefonskim, računarskim ili televizijskim.

Zajednički cilj Općine Novi Grad, plesnog kluba Just dance i škole je omogućiti besplatnu školu plesa za svu djecu te na taj način sadržajno upotpuniti njihove dnevne aktivnosti, doprinijeti promociji zdravog načina života, plesa kao i sporta i kulture uopšte.

19.12.2019.

MEDENA RADIONICA

U četvrtak, 19.12.2019.godine održana je Medena radionica koju je organizovalo Društvo pčelara Kantona Sarajevo uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo. Uz prigodne medene poklone i prezentaciju  edukatora,  gospodina Žolkević Evgenija i  gospođe  Krstović Belme, učenici su uživali učeći o malim vrijednim pčelicama i njihovom radu u košnici, te koliko je važan med u prehrani djece. A da su u tom spoju edukacije, zabave i slatkih zalogaja uživali i učenici i osoblje škole, govore i poplave najrazličitijih pitanja o matici, pčelicama i trutovima koja su edukatoru postavljali radoznali učenici.

17.12.2019.

SAT KODIRANJA

U periodu od 09.12. – 15.12.2019.godine je realizovan  Sat kodiranja ili Hour of Code. Sat kodiranja je globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja i motivacije učenika da razmotre karijeru u programiranju i IT sektoru. Preko 100 miliona mladih u 180 zemalja širom svijeta učestovalo je do sada u Satu kodiranja.

Nastavnici informatike u našoj školi su omogućili učenicima II, IV, VI, VII, VIII i IX razreda da aktivno učestvuju u najvećem svjetskom edukativnom događaju tako što su organizovali sate kodiranja u pomenutim razredima. Svaki razred je prošao kroz određene tutorijale a najuspješniji učenici su osvojili i diplome.

Drago nam je što smo i ove školske godine bili aktivni učesnici Sata kodiranja.

Voditelji Sata programiranja su bili nastavnici informatike: Elma Botulja, Indira Osmanović Pribišić i Amel Hindija.

16.12.2019.

OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE POGIBIJE NAŠIH UČENIKA

U ponedjeljak, 16.decembra 2019. godine učenici i nastavnici JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo sa direktoricom Amelom Kazazić i pomoćnikom direktorice Azizom Mulahmetovićem u Ulici Potur Šehidijina br.1 prisustvovali su obilježavanju 27. godišnjice pogibije učenika:

 Admira (Ramiz)Holjana, Aldina (Esad) Alihodžića i Denisa (Mujo) Bašovića.

Čuvati uspomenu na njih je naša obaveza i naša snaga za nove životne pobjede!

Ponosno i dostojanstveno se sjećamo naših vršnjaka, koji su pokušavajući pronaći makar djelić sigurnog prostora za školovanje i igru ostavljali svoje živote, na ovom i mnogim drugim mjestima. „Davne godine '92. potekle su suze pune tuge. Stradala su u našoj  ulici nedužna djeca, naša ulica još uvijek jeca“, dio je iz recitacije koju su pripremile učenice naše škole. Učenjem fatihe, polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem odata je počast poginulim učenicima.

13.12.2019.

 

ULOGA DIDAKTIČKIH SREDSTAVA U FORMALNOM OBRAZOVANJU

Dana 13.12.2019. godine u Lonac start up studiju održana je panel diskusija o ulozi didaktičkih igračaka u formalnom obrazovanju pod nazivom "Uloga didaktičkih sredstava u formalnom obrazovanju“.

Organizatori ovog događaja su Udruženje učitelja Kantona Sarajevo i Fondacija Mozaik.

U okviru događaja održana je prezentacija BH brendova koji mogu doprinijeti povećanju zastupljenosti didaktičkih sredstava koji odgovaraju na potrebe naše djece i našeg obrazovnog sistema.

Članice Udruženja učitelja, predstavnice naše škole, Sanela Kadić, Samira Bojadžija, Nermina Hardaga, Nermina Mudželet, Daniela Zorbić i Ševala Efendić prisustvovale su ovom događaju.

TURNIR U KOŠARCI ZA DJEČAKE

Povodom obilježavanja 42 godine od osnivanja Općine Novi Grad, u sportskoj dvorani  Osnovne škole „Behaudin Selmanović“ održan je turnir u košarci za dječake.

Učenici koje su predstavljali našu školu su:

1.      Žunić Sead

2.      Alibegović Ahmed

3.      Žunić Hanan

4.      Hodžić Bečir

5.      Čardaklija Aldin

6.      Titorić Edvin

7.      Ćubara Emel

8.      Suljević Anel

9.      Spahija Eldan

10.   Kljuno Adis

11.   Halilović Medin

12.   Tošić Tarik

12.12.2019.

TURNIR U ODBOJCI ZA DJEVOJČICE

Povodom obilježavanja 42 godine od osnivanja Općine Novi Grad, u sportskoj dvorani  Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“ održan  je turnir u odbojci za djevojčice.

Predstavnice naše školu su:

1.      Bilalović Merjema

2.      Šehović Ajla

3.      Biber Ilhana

4.      Smječanin Amina

5.      Mršo Merjem

6.      Đozo Ajla

7.      Serhatlić Ajla

8.      Karić Ema

9.      Katana Ajla

10.    Hodžić Ajla

11.    Mešanović Sara

12.    Smajić Ema

11.12.2019.

ZAVRŠNA SVEČANOST DODJELE CERTIFIKATA

Uz podršku Općine Novi Grad, PSD Zlatni ljiljan i ove godine realizovao je projekat Planinarske družine - edukacija kroz planinarsku školu. Projekat ima za cilj podizanje svijesti o potrebi čuvanja zdrave okoline i značaju boravka na čistom planinskom zraku kroz afirmaciju planinarenja, kao i razvijanje potrebe za ovom vrstom sporta i rekreacije. Učenici su kroz ovaj projekat imali priliku naučiti podizanje i rasklapanje šatora, vezanje osnovnih vodičkih čvorova, spuštanje pomoću užeta, orjentaciju na terenu, kretanje po azimutu. I ove godine početnički program planinarske škole Planinarske družine prošlo je 139 učenika kojima su dodijeljeni certifikati čime su i zvanično postali pravi planinari. Najbolji mladi planinari iz naše škole su Adi Musić i Lajla Čolaković.

 

ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE IV RAZREDA U ORGANIZACIJI OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

U toku je  realizacija Škola plivanja za učenike četvrtog razreda u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, za drugu grupu učenika IV1 i IV2 razreda u periodu od 09.12. 2019. do petka, 20.12.2019. godine.

06.12.2019.

GODIŠNJICA BITKE ZA OSLOBAĐANJE KOTE VIS I POGIBIJE SMAILA ŠIKALA I NJEGOVIH SABORACA

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku obilježena je 27. godišnjica bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuč i godišnjica pogibije Smaila Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Medalja za hrabrost“.  Održan je historijski čas, položeno cvijeće i odata počast poginulim na spomen-obilježju ispred OŠ „Umihana Čuvidina“ i na . Obilježavanju su prisustvovali direktorica, pomoćnik direktorice, učenici i nastavnici  Osnovne škole „Umihana Čuvidina“.

03.12.2019.

AKTUELNA TEMA: CYBER NASILJE

Predstavnici 4. Policijske uprave Općine Novi Grad održali su predavanje učenicima VII razreda o Cyber nasilju.

UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA

U našoj školi održano je predavanje na temu: “Upozoravanje na opasnost od mina“ u organizaciji tima EUFOR-a. Učenici su imali priliku upoznati različite vrste mina i šta je potrebno napraviti ako pronađu minu u prirodi. Osim toga, saznali su koliko još postoji minskih polja u našoj zemlji i šta se događa aktiviranjem mine i ubojitog sredstva. Zahvaljujemo se timu EUFOR-a koji su nam pomogli da kod učenika  razvijemo svijest o opasnosti od mina, čak i dvije decenije nakon završetka rata.

29.11.2019.
 

ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE IV RAZREDA U ORGANIZACIJI OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

 

U toku je  realizacija Škola plivanja za učenike četvrtog razreda u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, za prvu grupu učenika IV3 i IV4 razreda u periodu od 26.11. 2019. do 06.12.2019. godine.

Druga grupa  IV1 i IV2 razredi sa realizacijom projekta kreću u ponedjeljak, 09.12. 2019. do petka, 20.12.2019. godine.

Učenici na školu plivanja idu u pratnji svojih učiteljica i učitelja.

 
28.11.2019.

PROJEKAT “LOPOV UVIJEK BUDE OTKRIVEN”

U okviru planiranih sadržaja vezanih za prevenciju maloljetničke delinkvencije pod nazivom „Razmisli pa djeluj“ implementiran je projekat “Lopov uvijek bude otkriven.” Uz dugogodišnju dobru i uspješnu saradnju naše škole sa policijom 4. Policijskom upravom, ovaj projekat realizira se u okviru programa “Rad policije u zajednici”. Pripadnici MUP-a prezentirali su učenicima šestog razreda metode otkrivanja počinitelja jednog od naučestalijih krivičnih djela – krađe, kako ispravno prostupiti ukoliko su prisutni izvršenju krivičnog djela, na koji način kontaktirati policiju, šta znači neobavještavanje službenog lica o izvršenom krivičnom djelu.

Najveću pažnju dobio je policijski pas, koji je demonstrirajući vježbu, pronašao sakriveni novčanik.

RADIONICA ZA UČENIKE – DOGS TRUST

Naši prijatelji iz Fondacije ” DogsTrust” nastavljaju saradnju sa školom kroz prigodne edukativne radionice za učenike.

Cilj ovog-edukativno zabavnog programa je da djecu prije svega nauče o tome kako da budu što sigurnija u blizini pasa ili u kontaktu s psima, te o psu kao životinji – njegovim potrebama, osobinama, te o važnosti odgovornog vlasništva pasa, te adekvatnog ophođenja prema psima.

U mjesecu novembru za učenike od 2. do 6. razreda,  edukatorica Aida Gogić realizovala je radionicu pod nazivom „Budi siguran, budi odgovoran“.

Učenici i nastavnici su dobili prigodne poklone s logom fondacije.

25.11.2019.

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA
SRETAN 25. NOVEMBAR
-
DAN DRŽAVNOSTI
NAŠE JEDINE DOMOVINE
BOSNE I HERCEGOVINE!
22.11.2019.

OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI I SVEČANO OTVORENJE DVA KABINETA INFORMATIKE

U petak, 22.11.2019. godine, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, upriličena je i svečanost otvorenja dva informatička kabineta sa 29 računara koje nam je donirala firma ARGETA d.o.o. Sarajevo . Predstavnici firme  ARGETA ,  zajedno sa maskotom patkom Juniorom uživali su u programu koji su pripremili učenici i nastavnici škole.

Direktorica škole Amela Kazazić uručila im je zahvalnicu, a učenici su radosno dočekali patka Juniora koji im je podijelio poklone. Donacija firme ARGETA našoj školi će uveliko povećati kvalitetu rada u nastavi informatike za učenike od prvog do devetog razreda.

„Ulaganje u obrazovanje naše djece je najbolja investicija u našu budućnost i ARGETA svakako ima čast da učestvuje u ovakvim projektima“, rekao je gospodin Čorbo Samir, predstavnik firme.

Argeta donirala 29 računara OŠ "Umihana Čuvidina" Sarajevo

21.11.2019.

PROJEKAT „MEMORIJA BOSNE“

Povodom obilježavanja Dana državnosti,  član Udruženja Druga viteška Novi Grad-Sarajevo, uz saglasnost Općine Novi Grad i   Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, pokrenuli su projekat pod nazivom „Memorija Bosne“. U četvrtak, 21.11.2019. godine, čas historije za učenike VIII razreda održao je gospodin Sejo Čardaklija.

20.11.2019.

OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. novembra s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta". Od 20. novembra 1989. godine u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.

Osnovna dječja prava su:

 •     Prava preživljavanja - hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;

 •     Razvojna prava - razvoj, odgoj i obrazovanje, porodica, kultura, identitet;

 •     Prava sudjelovanja - donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;

 •     Prava zaštite od - zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

VJEŽBA EVAKUACIJE U SLUČAJU POŽARA

U srijedu, 20.11.2019.godine u našoj školi, u okviru Projekta Općine Novi Grad- Smanjenje rizika od požara i ponašanje u rizicnim situacijama, održana praktična vježba evakuacije u slučaju požara.

19.11.2019.

POSJETA POZORIŠTU MLADIH

U utorak, 19.11.2019. godine, učenici III razreda, zajedno sa svojim učiteljima posjetili su Pozorište mladih i uživali u lutkarskoj predstavi Patkica Blatkica.

Patkica Blatkica je priča o vragolastoj i nestašnoj patkici koju ukrade lukava Lija. Pačar Sanjo, zajedno s Ježićem Bodljoježićem, koji je i sam žrtva Lijinih prevara, i djecom, kreće u potragu za Lijom. U ovoj predstavi djeca su imala mogućnost da učestvuju i osvijeste kako samo zajednički i složno možemo pobjediti lukavstvo i zlo.

PRVENSTVO OSNOVNIH SKOLA U ŠAHU

U utorak, 19. novembra 2019. u Osnovnoj školi „Fatima Gunić“, članovi šahovske sekcije učestvovali su na Prvenstvu osnovnih skola u šahu, u organizaaciji Alpong - škole šaha.

 

16.11.2019.

 

 

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

 

Članovi likovne sekcije su kroz likovno izražavanje obilježili 16.novembar - Međunarodni dan tolerancije.

14.11.2019.

ČAS HISTORIJE ZA UČENIKE IX RAZREDA

U četvrtak, 14.11.2019. godine na časovima historije za učenike IX razreda prisustvovali su predstavnici Udruženja „101 brigada“ Sarajevo. Ratni komandanti 1.bataljona 101. brdske brigade, gospodin Hamdija Lagumdžić i pukovnik Šaćir Hrustemović govorili su o uzrocima i posljedicama agresije na BiH, dok je  general Bahrudin Braco Fazlić govorio o životu stanovništva u opkoljenom Sarajevu, opsadi glavnog grada BiH, svakodnevnom granatiranju, preživljavanju građana bez elementarnih uslova za život i hrabrom otporu branilaca.

 

02.11.2019.

MODERNA SPORTSKA DVORANA, BOLJAKOV POTOK

Naselje Boljakov Potok, u Opštini Novi Grad, od naredne školske godine trebalo bi dobiti modernu sportsku dvoranu sa pratećim sadržajima, obdaništem i ambulantom, koja se gradi odmah pored JU OŠ "Umihana Čuvidina".

Tim povodom novinarka BHRT razgovarala je sa Semirom Efendićem, načelnikom Opštine Novi Grad i Amelom Kazazić, direktoricom škole "Umihana Čuvidina".

Snimak razgovora nalazi se na linku:

https://www.facebook.com/JZSBHT1/videos/476318059895099/
01.11.2019.

POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU

Učenici 2. razreda, u pratnji svojih učiteljica, posjetili su Zemaljski muzej u Sarajevu. Cilj ove posjete bio je proširivanje znanja o Kulturnim ustanovama u našem gradu, a u susret Danu državnosti. Učenici su mogli vidjeti mnoge kulturno-historijske znamenitosti i uživati u zaštićenom pejzažu. Posjeta Zemaljskom muzeju Sarajevo i održavanje ovakvog vida nastave je veoma zanimljiva i korisna. I pored pristupa putem tehnologije i dostupnosti slika o oblastima o kojima se u redovnoj nastavi uči, vidjeti eksponate uživo i slušati živu riječ predavača čini temu zanimljivijom za izučavanje.

Ljubazno osoblje muzeja i učiteljice, uz lijepo druženje, objasnili su neke do sada nepoznate stvari učenicima koje će im ostati u sjećanju.

31.10.2019.

POSJETA INSTITUCIJAMA OD KULTURNOG ZNAČAJA ZA GRAD SARAJEVO

Učenici 7. razreda naše škole su u četvrtak, 31.10. 2019. godine, sa svojim razrednicima posjetili institucije od kulturnog značaja za grad Sarajevo. Posjetu je organizovala Služba za obrazovanje, kulturu i sport općine Novi Grad. Tom prilikom učenici su posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku u kojoj su pogledali film o biblioteci, fond od preko 100 000 knjiga, rukopisa i dokumenata, muzejsku postavku eksponata vjerskog i svakodnevnog života BiH i naučili ponešto o restauraciji knjiga i rukopisa. Nakon biblioteke posjetili su i Svrzinu kuću, te se na poseban način prisjetili kulture stanovanja gradske porodice s kraja 18. i kroz 19. stoljeće. Nakon toga posjetili su i Bošnjački institut u kome su se uz kratki film upoznali sa njegovim osnivačem Adilom Zulfikarpašićem i aktivnostima instituta, pogledali galeriju slika Mersada Berbera i Ismeta Rizvića kao i moderno uređenu biblioteku.

Posljednja  aktivnost bila je Zemaljski muzej gdje su učenici  u pratnji kustosa uživali u  etnološkom,  arheološkom i prirodnom odjelu muzeja.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ŠTEDNJE


Povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava 31. oktobra, učenike naše škole posjetili su uposlenici ASA Banke. Govorili su o tome šta je štednja, kako oni štede i zašto je važno naučiti štedjeti od najranije dobi. Uposlenici ASA Banke osigurali su i prigodne poklone koji su razveselili učenike.
29.10.2019.

OD NAREDNE ŠKOLSKE GODINE U NOVIM UČIONICAMA I SPORTSKOJ DVORANI

U utorak, 29.10.2019. godine načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić zajedno sa saradnicima, direktoricom škole Amelom Kazazić, predstavnicima Savjeta Mjesne zajednice „Alipašin Most-1“ i izvođača radova, obišao je sportsku dvoranu sa pratećim objektima koja se gradi uz Osnovnu školu „Umihana Čuvidina“, a u sklopu kojeg se grade i dodatne učionice.

Riječ je o jednom od najznačajnijih kapitalnih projekata Općine Novi Grad, čijom realizacijom će učenici jedne od najvećih škola u Kantonu Sarajevo dobiti bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a stanovnici naselja nove sadržaje.
Načelnik Efendić istakao je kako radovi napreduju zadovoljavajućom dinamikom, te da je plan da objekat bude u funkciji u školskoj 2020/2021. godini.

Amela Kazazić, direktorica škole „Umihana Čuvidina“ istakla je važnost ovog projekta, ne samo za školu, nego i za potrebe naselja.

"Prije svega, u ime učenika, nastavnika, roditelja i u svoje lično ime želim da se zahvalim Općini Novi Grad  koja je prepoznala potrebe ovog naselja i ove škole. Našu školu pohađa 920 učenika u 37 odjeljenja. Radimo u pomalo otežanim uslovima, ali smo sretni, i raduje nas činjenica, da ćemo uskoro imati ovako lijep prostor za nastavni proces i sportske aktivnosti. Ne samo da će djeca uživati, nego i kompletno naselje i svi sportski klubovi koji ovdje egzistiraju“, kazala je Kazazić.

Prema riječima šefa gradilišta Envera Tatlića do sada je završena konstruktivna faza, objekat je pokriven, a trenutno se rade završni zanatsko – građevinski radovi, malterisanje podloge, struja, grijanje.

Završetkom ove dvorane i dodatnih učionica, uveliko će biti olakšan rad nastavnog procesa, što će ujedno i uticati na kvalitet nastave. Bez obzira na otežane uslove, rezultati u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u prošloj godini bili su na zavidnom nivou, a završetkom ovog projekta, nadamo se još boljim.

 

EDUIT 2 KONFERENCIJA - INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U OBRAZOVANJU

U utorak, 29.10.2019. u sali Hotela Hills na Ilidži je održana 2. Međunarodna konferencija Obrazovanje i informacione tehnologije – novi pogledi i izazovi.

Konferencija je posvećena digitalnim kompetencijama nastavnika i digitalnoj transformaciji obrazovanja. Na konferenciji su nastavnici i profesori raznih oblasti prikazali svoje primjere STEM –a u osnovnoj i srednjoj školi. Predstavljeni su digitalna sredstva i pomagala, kao i microbit uređaji i roboti, te su nastavnici i profesori raznih oblasti prikazali primjere korištenja istih u nastavi.

Cilj organizovanja ove Konferencije je unapređenje kvaliteta obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebom cjelovite digitalne transformacije poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće kao osnove za razvoj i napredak društva u cjelini.

Našu školu su predstavljale nastavnica razredne nastave Sabina Alilović i nastavnica informatike Elma Botulja.

SUSRETI AIDA KORJENIĆ

Udruženje učitelja Kantona Sarajevo organiziralo je  stručni skup “Susreti Aida Korjenić”.  Susreti su realizovani u organizaciji Udruženja učitelja Kantona Sarajevo povodom obilježavanja Dana učitelja i sjećanja na prerano preminulu koleginicu, učiteljicu Aidu Korjenić.  Ovom prilikom prisjetili smo se Mine Kadrić, Lejle Sadiković, Merime Balkić i Almine Ćorović, zaposlenicea Javne ustanove Osnovne škole "Kovačići" koje su tragično izgubile živote, ukazali na značaj poziva učitelj, prezentirali nove priručnike za nastavu i tradicionalno su  dodijeljena priznanja najistaknutijim.

26.10.2019.

OBILJEŽENA GODIŠNJICA BITKE NA DUJMOVSKIM BRDIMA

     U subotu 26.10.2019. godine učenici naše škole i članovi sekcija Planinarsko-geografske i Kulturne baštine, učestvovali su na obilježavanju godišnjice bitke na Dujmovskim brdima podno Treskavice, poznate kao bitka za tenkove, a koja se desila 29.10.1994.godine, dakle u posljednjem ratu.

Obišli su Šehidsko mezarje u Dejčićima, odali počast kod spomen obilježja borcu-Zaimu Imamoviću, kratko marširali - šetali u dužini od 700 m, prisustvovali času historije, ručali i družili se. Pojedini učenici, zajedno sa nastavnicom, prvi put jeli su vojnički grah.

Udruženje“Druga Viteška“  Novi Grad, svake godine obilježava i podsjeća na ovu bitku u cilju da baštini i njeguje tradicije ratne Druge Viteške motorizovane brigade Armije BiH i tradiciju odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.godine, ali i da bi mlade generacije upoznali s tim događajima i na taj način kod mladih  probudili duh patriotizma i ljubavi prema svojoj domovini.

Zbog toga su pozvali na učešće učenike svih novogradskih osnovnih škola.

U pratnji učenika VI,VII,VIII i IX razreda, članova Planinarsko-geografske sekcije i sekcije Kulturne baštine bila je  nastavnica geografije Ševala Hukara.

22.10.2019.

NEOBIČNA POSJETA TREBEVIĆU

Dana,  22.10.2019. godine učenici V2 i V3 odjeljenja, zajedno sa sa svojim učiteljicama, išli na Trebević. Zbog specifičnog načina odgojno-obrazovnog rada u sklopu tjelesnog i zdravstvenog odgoja u našoj školi, učenici su u organizaciji Turističke agencije „Insider“ iz Sarajeva održali nastavu van učionice. Vožnja žičarom od Vijećnice do Trebevića, uz ljubazno osoblje agencije, predstavljala je dio projektne nastave u kojoj su učenici mogli da vide svoj grad i njegove znamenitosti iz ptičje perspektive. Potom su sa njihovim ljubaznim vodičima Alemom i Emirom prošetali kroz šumu Trebevića do hotela Pino Nature, gdje su ponovili gradivo iz nastavnih predmeta prirode i društva. Uz voće i grickalice, kao i druženje sa učenicima iz drugih škola, učenici se  se zabavili i odmorili.  Sa svojim drugarima odigrali su i prijateljsku nogometnu utakmicu. U povratku, natrag do žičare slijedila je šetnja uz bob stazu.  Spuštanje žičarom do Vijećnice učenicima su u kabinama pravile društvo ljubazne djevojke iz Turističke agencije „Insider“,  kako bi njihov boravak učinili nezaboravnim. Učenici i učiteljice uživali su u ovoj avanturi boraveći uz to na svježem zraku.

15.10.2019.

POSJETA KINU

U utorak, 15.10.2019. godine učenici IV razreda posjetili su  Kino Cinema City i uživali u animiranom filmu Jeti-Snježni čovjek.

 

12.10.2019.

PLANINARSKI IZLET BJELAŠNICA - PLANINARSKE DRUŽINE 2019.

 Dana 12.10.2019. godine u okviru projekta "Planinarske družine - edukacija kroz planinarsku školu 2019" koje finansira Općina Novi Grad realizovana je i završna faza projekta na lokalitetu Bjelašnica ( Babin Do-Lisičija glava-Javorak-Opservatorij). Na izletu je učestovalo četrnaest osnovnih te dvije srednje škole, oko 420 učesnika izleta. Od toga 370 mladih planinara , 16 voditelja te vodiči, sanitet i članovi društva.

Okupljanje i polazak je bio na Babinom dolu, odakle je prva grupa (dvije srednje škole) preko Babinog Dola-Štinog Dola-Kuće spasa ispela vrh Opservatorij (2067 mnv) sa vodičem pravca Dagudom Arminom. Dok je druga grupa preko Babinog Dola-Štininog Dola-Kuće spasa ispela vrh Javorak (1693 mnv) i vrh Lisičija glava (1678 mnv) sa vodičem pravca Kurtović Edinom. Učenici su imali kratka predavanja na teme: skijaški centar Bjelašnica, geografska i topografska orijentacija, opasnosti u planini, okoliš i životna sredina.

Izvor: https://www.facebook.com/planinarskosportskodrustvo.zlatniljiljan/

10.10.2019.
DAN DJEČIJE NEDJELJE  

Dječija nedjelja obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj  manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima. Nizom aktivnosti i veselih radionica, učenici nižih razreda obilježili su Dan dječije nedjelje. Na ovaj način ukazali su na važnost poštivanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima i potrebama djece, te na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti djece i njihovih prava.
09.10.2019.

ARGETA D.O.O.SARAJEVO DONIRALA 29 RAČUNARA

OŠ “UMIHANA ČUVIDINA” SARAJEVO

U ponedjeljak, 07.10.2019. godine našu školu je posjetila delegacija firme Argeta d.o.o Sarajevo.

Povod posjete je donacija u računarskoj opremi koju su nam uručili u prostorijama Argeta d.o.o. Sarajevo.

Naša dva kabineta informatike, od danas su bogatija za 29 računara.

“U ime učenika i roditelja, kao i svih uposlenika škole želim da se zahvalim svim dobrim ljudima iz Argeta d.o.o.Sarajevo. koji su učestvovali u ovom divnom gestu. Presretni smo što ćemo, zahvaljujući vašoj donaciji, imati bolje uslove za rad i učenje, a isto tako se nadamo da ćemo imati i bolje rezultate kako u znanju, tako i na takmičenjima”, poručila je Amela Kazazić, direktorica škole.

 

SVIJET PROGRAMIRANJA

Projekat u organizaciji CPCD koncipiran je da na jednom mjestu okupi 30 učenika osnovnih škola, koji će na inovativan način učiti o osnovama programiranja.

Učit će o programskom jeziku HTML.

Krajnji rezultat ove radionice je da polaznici dobiju osnovno znanje i dodatnu motivaciju da se razvijaju u ovoj oblasti, a predavač će poseban fokus staviti na motivaciji, kao temeljnom postulatu za razvoj u karijeri.

 

ATLETSKI KUP ‘ 19

 

DATUM

MJESTO

DISCIPLINA

IME I PREZIME UČENIKA

 

 

 

 

 

 

 

 

09.10.2019.

 

1.

Skok u dalj

Esma Smajlović

2.

300 m

Ajla Šehović

2.

Skok u dalj

Ena Kadrić

2.

Kugla

Emel Čubara

        2.

4*100 m

A. Serhatlić

G.Kadrić                   

L. Čolaković

A.Đozić

3.

Skok u dalj

Bečir Hodžić

3.

300 m

Danin Kutlovac

3.

Kugla

Edvin Titorić

3.

600 M

Ema Hodžić

 

 

UKUPNI PLASMAN ŠKOLE

II MJESTO

04.10.2019.

DAN UČITELJA

U povodu obilježavanja 5. oktobra, Dana učitelja, petak je bio nenastavni, radni dan. Sportskim aktivnostima i veselim druženjem uz kaficu nastavnici su razmjenjivali svoja iskustva.  Ovo je bila prilika da se prisjetimo koliko je učiteljski poziv bitan u našem društvu, koliko je sjajan, uzbudljiv, ali i težak i odgovoran.

U hotelu Hollywood  svečanom večerom i druženjem uz muzički program, u organizaciji sindikata škole, svečano je obilježen “Svjetski dan učitelja”.

03.10.2019.

OBILJEŽAVANJE DJEČIJE NEDJELJE

Svake godine prva sedmica u mjesecu oktobru se obilježava kao Dječija nedjelja.

Danas su učenici V-2 na času Odjeljenske zajednice realizirali temu Obilježavanje Dječije nedjelje. Učenici su razgovarali na temu dječijih prava i odgovornosti, a potom su uradili i jedan veoma zanimljiv i praktičan zadatak. Napravili su  TABLU PRIJATELJSTVA i na nju zakačili koverte. Tabla prijateljstva doprinosi razvoju pozitivne socijalizacije, usvajanju obrasca ponašanja i samosvijesti kod učenika. Svaki učenik je u svojoj koverti napisao jednu poruku svom prijatelju. Koverte su također sami napravili i obojili. Učenici su mogli anonimno ostaviti poruku ili se potpisati. Pošto je ovo TABLA PRIJATELJSTVA na njoj nema mjesta za ružne i neprikladne riječi. Učenici su poruke počinjali sa čarobnim riječima MOLIM TE, HVALA TI, OPROSTI I IZVINI.

02.10.2019.

POSJETA KNJIŽEVNICE

U srijedu, 02. 10. 2019. godine imali smo čast da u našoj školi ugostimo članicu njemačkog i italijanskog PEN-a, članicu društva pisaca Njemačke, slobodnu umjernicu i književnicu Eminu Čabaravdić-Kamber iz Kaknja sa mjestom rada i života u Hamburgu, Njemačka. Pred našim učenicima promovisala je svoju zadnju zbirku pjesama "Životni put:Sjever-Jug" i kod njih probudila znatiželju i oduševljenje. Domaćin uvaženoj gošći u ime menadžmenta Škole bio je Camović Ibrahim, profesor Bosanskoga jezika i književnosti. Gospođa Emina se zahvalila svima na toplom dočeku i biblioteci Škole poklonila po primjerak svojih izdanja knjiga.

30.09.2019.

NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA

U ponedjeljak, 30.09.2019. godine, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu održan je sastanak povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama kojem je prisustvovala Edina Tvrtković.

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) - partneri će 25. oktobra 2019. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).

28.09.2019.

MALA ŠKOLA ŠAHA

U subotu, 28.09.2019. godine u organizaciji Šahovskog kluba “Alpong”na trgu ispred SCC-a održana je „Mala škola šaha“ u kojoj su učešće uzeli i naši članovi šahovske sekcije na čelu sa nastavnikom Fejzić Huseinom. Uz lijepo druženje učenika i nastavnika, koji za cilj ima promociju šaha među mladima na način da se kroz igru upoznaju sa osnovama šaha uz paralelnu inkluziju djece sa posebnim potrebama, djeca iz Škole “Vladimir Nazor” su pripremila dvije maxi šahovske figure od gipsa, a osim toga učenici su šahovske figure crtali i pravili od plastelina, pjevali i plesali uz popularne maskote. Nakon zabave ispred SCC-a, u prostorijama Šahovskog kluba “Sarajevo” djeca su igrala sa prvotimcima ovog kluba, turnir po starosnim grupama na kraju kojeg su dodijeljeni poklon-paketi, plakete i stipendije za sezonu 2019/2020 u Šahovskoj školi “Alpong” koja će biti realizovana u periodu oktobar 2019. – maj 2020. godine.

27.09.2019.

POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI I SREBRENICI

Kao i svih prethodnih godina i ove školske godine, organizovana je posjeta učenika devetih razreda i nastavnika naše škole Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i mezarju.

Posjeta je organizirana u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i osnovnih škola, a projekat je realiziran u skladu sa godišnjim programima rada škola.

Poslije obilaska  mezarja u Potočarima, održan je historijski čas o onome što se dešavalo u Srebrenici u proteklom ratu i masovnim stradanjima Srebreničana u julu 1995. godine.

Potom su obišli Spomen - sobu u kojoj su izložene slike predmeta pronađenih u masovnim grobnicama i muzej, gdje su pogledali stalnu postavku izložbe "Srebrenički genocid - neuspjeh Međunarodne zajednice", koja  kroz 26 prostorija hronološki opisuje život tokom rata u Srebrenici.

Pogledali su i video projekciju o genocidu u Srebrenici u nekadašnjoj tvornici akumulatora, mjestu gdje su srebrenički Bošnjaci mučeni, a potom i ubijani, u kojoj je danas  Multimedijalna soba.

25.09.2019.

LEGENDA O ZAMI - SMRT ZA ŽIVOT

U prepunoj Multimedijalnoj sali sarajevske Općine Novi Grad, u srijedu večer, 25.09.2009., prisustvovali smo na premijeri dokumentarnog filma „LEGENDA O ZAMI - SMRT ZA ŽIVOT“, autora Avde Huseinovića. Dokumentarni film „LEGENDA O ZAMI-SMRT ZA ŽIVOT“ je priča o Zami Dučiću, legendarnom sarajevskom ratnom komandantu, jednom od simbola odbrane grada Sarajeva, heroju odbrane Republike Bosne i Hercegovine i pretstavlja veoma značajan projekat kojim se od zaborava čuvaju svijetle tekovine iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992. - 1995.godine.

DAN MJESNE ZAJEDNICE „ALIPAŠIN MOST I“

Povodom Dana mjesne zajednice „Alipašin Most I“ položeno je cvijeće na spomen-obilježje ispred Osnove škole „Umihana Čuvidina“ i spomen-obilježje Smailu Šikalu. Svečanost povodom ovog značajnog dana uveličali su i učenici naše škole, koji su pripremili prigodan program za ovaj događaj.

21.09.2019.

MEĐUNARODNI DAN MIRA


Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan mira. Utemeljen je 2001. godine Rezolucijom Ujedinjenih naroda. Ovaj je dan odabran kao dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou s osnovnim ciljem jačanja ideala mira.

INTERKULTURALNI DIJALOG


Interaktivna radionica "Interkulturalni dijalog" za nastavnike i bibliotekare osnovnih i srednjih škola u KS realizirana je na Fakultetu političkih nauka UNSA u sklopu projekta "Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih".

Na radionici je prisustvovala predstavnica naše škole Edina Tvrtković.

20.09.2019.

JEDANASETI POHOD – MARŠ  „STAZAMA DRUGE VITEŠKE BRIGADE“

 

Povodom obilježavanja 27. godišnjice formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 11. godišnjice Udruženja, učenici novogradskih škola položili su cvijeće na spomen-obilježje ispred naše škole i odale počast poginulim borcima.

Zajedno sa nastavnikom Prazina Munirom učenici su išli u tradicionalni pohod – Marš „Stazama Druge viteške brigade“ na Švabino Brdo gdje su im ratni komandanti Druge viteške brigade održali historijski čas, govoreći o ratnom putu i herojskim podvizima pripadnika Armije RbiH.

19.09.2019.

ISPRAĆAJ U PENZIJU

Danas je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je priređen ispraćaj kolegice Spahija Naze u penziju.

Želimo joj dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

17.09.2019.

27.GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

Historijskim časom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ obilježena je 27. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 11. godišnjice Udruženja. 

Povodom tog obilježavanja, na stadionu „Braća Kadić“, Boljakov Potok održan je jedanaesti tradicionalni malonogometni turnir „Memorijal 2. viteška brigada“ u kojem su uzeli učešće učenici VII razeda naše škole.

Naša škola osvojila je 1. mjesto.

Za najboljeg strijelca turnira proglašen je.Jusuf Hadziahmetović, a za najboljeg golmana Šivšić Adin.

DRUŽENJE S POLICIJOM

U okviru Projekta „Rad policije u zajednici“ našim prvačićima se predstavio policijski službenik PU Novi Grad Sarajevo. Učenicima je objašnjen djelokrug rada policije. Kroz druženje s policijom učenici su saznali puno korisnih informacija o zanimanju policajac, ponovili su znakove, šta semafor znači u saobraćaju, razmijenili dosadašnja iskustva pri prelasku ulice, a naši su prvačići pokazali zavidno poznavanje pravila u saobraćaju.

16.09.2019.

ZAVRŠEN S.KETCH STREET BASKETBALL 2019

Od 14.-16.09.2019. godine dječija sportska škola "Proacademia" i marketing agencija "B40", devetu godinu za redom, organizovali su projekat "S.ketch Street Basketball", turnir u uličnoj košarci za osnovce i srednjoškolce.

Drugog takmičarskog dana S.ketch Street Basketball 2019 u Sarajevu odigrano 20 utakmica. Ekipe O.Š. Umihane Čuvidine, Prve O.Š., Treće, Prve, i Četvrte gimnazije ušli su  finale S.ketch Street Baketball 2019 u Sarajevu.

Trećeg takmičarskog dana, S.ketch Street Basketball 2019. odigrani su mečevi za treće mjesto i finalni mečevi.

Na turniru je učestvovalo 50 ekipa (200 školaraca) u tri konkurencije: do 9. razreda osnovne škole, do 2. razreda srednje škole i do 4. razreda srednje škole. Najboljim ekipama u sve tri konkurencije nagrade su dodijelili partneri takmičenja: Bracom, Coca-Cola, Alvogen, Triglav osiguranje i Zvijezda.

Postignuti su sljedeći rezultati:

Do 9. razreda osnovne škole

Za treće mjesto: O.Š. Safvet beg Bašagić - O.Š. Umihana Čuvidina 1 5:4

Finale: Prva O.Š. Ilidža - O.Š. Isak Samokovlija (kap. Čengić) 4:3

Iako naši učenici nisu osvojili treće mjesto, ipak smo zadovoljni njihovim postignutim rezultatom.

12.09.2019.

EKSKURZIJA – 5 DAN

 

U povratku kući učenici su posjetili vodopade Kravice na rijeci Trebižat, zatim čarobni gradić Blagaj na izvorištu rijeke Bune i dervišku tekiju. Nakon pet dana divnog druženja i razgledanja znamenitosti i gradova naše zemlje, učenici devetog razreda su se vratili sa ekskurzije na kojoj su bili zajedno sa direktoricom škole i razrednicima.

11.09.2019.

EKSKURZIJA – ČETVRTI  DAN

 • IZLET U DUBROVNIK

 • DAN SKOKOVA

 • PROSLAVA ROĐENDANA

 • DODJELA DIPLOMA

 • PRIJATELJSKA UTAKMICA SA JU OŠ „OSMAN NURI HAŽIĆ“

sa rezultatom Umihana Čuvidina – Osman Nuri Hadžić - 4:2.

10.09.2019.

EKSKURZIJA – TREĆI  DAN

-Dan sportskih aktivnosti

 

Pored svakodnevnih aktivnosti, plivanja, plesa i šetnje uživali smo i u prijateljskoj utakmici između naše škole i JU OŠ „Nafija Sarajlić“ i slavili pobjedu sa rezultatom 4:3.

09.09.2019.
EKSKURZIJA – DRUGI  DAN
08.09.2019.

EKSKURZIJA – PRVI DAN

Učenici završnog razreda, u pratnji razrednika i direktorice škole, jutros su otputovali na petodnevnu ekskurziju. Posjetili su staru ćupriju u Konjicu, spomen kompleks „Bitka na Neretvi u Jablanici“, te stari dio grada Mostara i Počitelja.

U poslijepodnevnim satima nastavili su putovanje prema Neumu.

04.09.2019.

MANIFESTACIJA „PRVAČIĆI, SRETNO!“

Kao i svake godine Općina Novi Grad Sarajevo priredila je zabavu povodom polaska u školu, uz poklone za više od 1.300 mališana upisanih u prvi razred petnaest novogradskih osnovnih škola. Kulturno - zabavna manifestacija pod nazivom „Prvačići, sretno!“,.održana je na stadionu u Centru „Safet Zajko“.

Mališani su uz zabavno – edukativnom program veselili i plesali zajedno sa omiljenim likovima iz crtića, a ovo nesvakidašnje druženje sa vršnjacima sigurno će  im ostati u lijepom sjećanju. Darovani su im i anatomski ruksaci sa školskim priborom, a sretan i uspješan početak školovanja poželio im je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

02.09.2019.

SVEČANI PRIJEM PRVAČIĆA

U ponedjeljak, 02.09.2019. godine upriličen je svečani prijem za novu generaciju prvačića. Srdačan doček našim novim đacima i njihovim roditeljima priredili su stariji drugari uz prigodan i zanimljiv program, nakon čega im je dobrodošlicu poželjela i direktorica škole.

Nadamo se, da će ova generacija biti jednako uspješna kao i sve prethodne, da će nas obradovati osvojenim medaljama i nagradama na takmičenjima, te da će ime škole promovirati u najboljem svjetlu.

Neka vam je sretno i uspješno, dragi naši prvačići!

Dragi učenici, nastavnici i roditelji!

Sretan početak nove školske 2019./2020. godine!

16.08.2019.
 

KAD DOBRE PRIČE OKUPE DOBRE LJUDE

– PROSLAVA 20. GODINA MALE MATURE -

Adisa, Aldin, Alem, Alma, Amira, Azemina, Azra, Edisa, Jasmina, Medina, Sabahudin, Samira, Selma i Lejla su zajedno sa svojim cijenjenim nastavnicima Habibom Kuldija, Omerom Štukanom i Ahmedom Bojičićem u petak, 16.08.2019. godine, obilježili 20. godina male mature. Mjesto okupljanja je bilo ispred škole, kao i prije više od dvije decenije, a onda je, pod rukovodstvom ljubazne i susretljive direktorice Amele Kazazić, uslijedio obilazak škole, učionica, te fotografisanje uz prisjećanje lijepih i smiješnih trenutaka iz školskih dana. Ovaj dio je posebno značio učenicima jer svako je imao neku anegdotu za ispričati nakon koje je grupni smijeh neminovno dolazio. 

Tu su se rađale i prve ljubavi, a jedna takva ljubav je i krunisana brakom. Bračni par Hećo, svoju ljubav su započeli u školskim klupama naše škole.  Adisa, Aldin, Azemina i Jasmina su roditelji djece koja pohađaju našu školu, a Samira je učiteljica u istoj. Za nju kažemo da je baš ozbiljno shvatila princip 'cjeloživotnog učenja'.

Ono po čemu je ova generacija posebna je i po incijativi koja je pokrenuta u januaru 2019. godine. Naime, učenici su se povezali preko društvenih mreža i odlučili  da naprave lijep gest za školu i naše učenike. Cilj je bio da, sada, kao zreli i uspješni ljudi, učestvuju u realizaciji obnove škole, na bilo koji način. Pokrenut je projekat obnove školskih toaleta i pozitivni pomaci su već u ovoj fazi evidentni. Zbog toga smo izuzetno ponosni na naše divne učenike.

Svjesni prolaznosti vremena i života, gdje svako „trči“ za svojim svakodnevnim obvezama, ovakav gest naših učenika posebno pohvaljujemo, te se zahvaljujemo svima koji su došli na proslavu. Nadamo se da će ova pozitivna i lijepa priča potaknuti i sve ostale generacije bivših učenika da pokrenu svoje generacije i stvore jednu novu tradiciju u JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo.

 

28.06.2019.

 

RADOVI NA SPORTSKOJ DVORANI U PUNOM JEKU

Vrijeme je raspusta i godišnjeg odmora nastavnog osoblja škole. Međutim, radovi na sportskoj dvorani su u punom jeku. U sklopu ovog zadivljujućeg objekta se gradi i 11 učionica, podzemna garaža, obdanište, fitnes centar, ambulanta, što predstavlja jedan je od najznačajnijih kapitalnih projekata Općine Novi Grad, čijom realizacijom će učenici naše škole dobiti bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a stanovnici naselja nove sadržaje.

Škola je izgrađena 1970. godine, a dograđena 1980. godine, imala je fiskulturnu salu veličine dvije manje učionice što je bilo nedovoljno za odvijanje nastave za 911 učenika. Proširenjem kapaciteta škole i izgradnjom sportske dvorane steći će se uslovi da se nastavni proces odvija u dvije, umjesto u tri smjene kako je to do sada bilo. Osim toga, prvi put će ovo naselje dobiti i obdanište.

Željno iščekujemo i radujemo se trenutku završetka ovog velikog projekta.

27. i 28.06.2019.

PREDSTAVLJANJE PRIRUČNIKA ZA DIREKTORE/DIREKTORICE

Dana 27. i 28. 06. 2019. godine u hotelu Ibis Styles u Sarajevu, u organizaciji Kulturkontakt Austria, održan je seminar za direktore u prvom mandatu. Težište seminara je organizacija rada škole  koja, između ostalog, obuhvata planiranje i programiranje rada ustanove, upravljanje sukobima, rad na projektima, organizacijsko upravljanje, ljudski resursi, strateško planiranje, marketing, pedagoški poslovi, osiguranje kvalitete/evaluacija, diverzitet, inkluzija i individualne potrebe za učenjem i saradnja između škola, roditelja i društva.

26. i 27.06.2019.

PRVA STRUČNA KONFERENCIJA O SAVREMENIM PRISTUPIMA I MODELIMA RADA S DJECOM I MLADIMA U BOSNI I HERCEGOVINI.

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE u okviru RIPPO Mreže organiziralo je prvu stručnu konferenciju o savremenim pristupima i modelima rada s djecom i mladima u Bosni i Hercegovini u hotelu Terme na Ilidži 26. i 27. juna. Konferenciji su prisustvovale pripravnice Dina Mujanović, socijalni radnik i Džemaida Subašić, pedadog.

22.06.2019.

PLIVAČKI MITING POD NAZIVOM ‘’BAMBINO KUP 2019’’

Plivački miting pod nazivom ‘’Bambino kup 2019’’ koji je odrzan na Olimpijskom bazenu Otoka u okviru manifestacije "Novogradski dani 2019" okupio je oko 300 takmičara.

Pokrovitelj takmičenja je bila Općina Novi Grad Sarajevo, organizator Asocijacija sporta i zdravlja ‘’Sportivo’’, a suorganizator Olimpijski bazen Otoka Sarajevo.

Na mitingu je nastupilo 19 klubova iz cijele Bosne i Hercegovine, a takmičari su bili razvrstani u sedam kategorija, od 2005. do 2013. godišta i mlađi.

Pored takmičarskog dijela revijalno su nastupili i učenici koji su prošli obuku plivanja kroz općinski projekat "Obuka učenika neplivača" iz osnovnih škola "Umihana Čuvidina", "Meša Selimović" i "Osman Nakaš". Učenici IV-razreda, koji su u ovoj školskoj godini pohađali školu plivanju, u trajanju od 10 (deset) radnih dana u sklopu projekta obuke neplivača učenika sa područja Općine Novi Grad i koji su na finalnom testiranju zadovoljili osnovne elemente plivanja i time savladali samostalni boravak u vodi su :

 •          Arnes Bašagić

 •          Timur Homorac

 •          Rijad Planja

 •          Ilda Serdarević

 •          Adna Rizvanović

 •          Emir Hodzić   

   Učenici naše škole osvojili su 2. mjesto na ovom mitingu. Čestitke!

19. i 20.06.2019.

EKSTERNA MATURA 2018/19.

 

U srijedu, 19.06.2019. i u četvrtak 20.06.2019. godine provedena je eksterna matura i završeno testiranje iz tri nastavna predmeta učenika koji su u ovoj školskoj godini završili deveti razred. Učenici su ostvarili dobre rezultate i osvojili značajan broj potrebnih bodova za upis u srednju školu.  Sretno u daljem školovanju!

REALIZACIJA IZLETA

Dana 19.06.2019. godine učenici i nastavnici VI i VIII razreda realizovali su izlet na Bijambare. Učenici su pored uživanja u čistom zraku i predivnom pejzažu imali prilikun posjetiti i Srednju bijambarsku pećinu koja se sastoji od četiri dvorane bogate pećinskim ukrasima. U četvrtoj, najvećoj dvorani se nalaze brojni stalaktiti i stop je prekriven nakitom. Ova pećinska dvorana je po ukrasima, koji se razlikuju po obliku u veličini, jedna od najljepših pećina u BiH.

Učenici II i III razreda izlet su realizovali na planini Igman isti dan.

Izleti naše škole je protekli su u dobrom raspoloženju i lijepoj igri.

18.06.2019.

VANNASTAVNE SPORTSKE I PREDMETNE AKTIVNOSTI U ŠKOLSKOJ 2018/19 – KOŠARKA ZA DJEČAKE

U okviru manifestacije "Novogradski dani 2019" 18.06.2019. godine  je održan  turnir u košarci u sportskoj dvorani JU OŠ "Behaudin Selmanović". Dječaci iz petnaest novogradskih osnovnih škola, pokazali sjajan takmičarski duh i košarkaško znanje.

 

DODIJELA DIPLOMA, PRIZNANJA, NAGRADA I POHVALA NAJUSPJEŠNIJIM UČESNICIMA KANTONALNIH TAKMIČENJA U ŠKOLSKOJ 2018/2019. GODINI

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda, danas je održana prigodna svečanost u Bosankom kulturnom centru na kojoj su dodijeljene 203 diplome, priznanja, nagrada i pohvala najuspješnijim učesnicima kantonalnih takmičenja realiziranih u školskoj 2018/2019. godini.

Učeniku Fehrić Mirnesu, uručena je diploma za osvojeno II mjesto na Kantornalnom takmičenju iz matematike u kategoriji IX razreda.

Za realizaciju projekta „Građanin“ iz predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava, uručena je diploma za osvojeno  III mjesto, u kategoriji osnovnih škola, osvojila je ekipa OŠ „Umihana Čuvidina“, a čine je učenici: Duraković Kaima, Bakal Samra, Hasković Selma, Divović Naida, Karić Ema, Udovčić Amna, Halilović Mejrema i Hodžić Lamija.

17.06.2019.

VANNASTAVNE SPORTSKE I PREDMETNE AKTIVNOSTI U ŠKOLSKOJ 2018/19 – ODBOJKA ZA DJEVOJČICE

U ponedjeljak, 17.06.2019.godine u dvorani „Ramiz Salčin“, a u organizaciji JU OŠ „Fatima Gunić“ Sarajevo, održan je turnir u odbojci Novogradskih osnovnih škola  za djevojčice.

POSJETA DOMU OSLOBODILACA NA BRDU ŽUČ

 

U ponedjeljak, 17.06.2019.učenici VI razreda OŠ „Umihana Čuvidina“ u pratnji razrednika posjetili su Dom oslobodilaca Memorijal na brdu Žuč. Ukazano im je na značaj i veliku važnost  brda Žuč prilokom odbrane Sarajeva. Učenici su upoznati i sa herojima koji su dali svoje živote za slobodu grada. Cilj posjete da se nikada ne zaboravi i ne ponovi, sve što se dešavalo u toku agresije na BiH. Predavanju su prisustvovali  i predstavnici općine Novi Grad. 

HISTORIJSKI ČAS

Historijskim časom, polaganjem cvijeća na mezar i učenjem fatihe obilježena je 26. godišnjica pogibije komandira čete  2. Viteške motorizovane brigade Salke Dautovića.

15.06.2019.

TURNIR U STRELJAŠTVU ZA DJECU

U sklopu manifestacije „Novogradski dani“ održano je 2. takmičenje u streljaštvu za djecu „Novogradski branioci“. Takmičenje se održalo u OŠ „Aleksa Šantić“, a učestvovala su 72 takmičara, u organizaciji kluba za praktično streljaštvo „Caracal“ i Opštine Novi Grad. Djeca osnovnih i srednjih škola su pokazala veliki interes u gađanju vazdušnom puškom. Najbolji pojedinci u svojim kategorijama su osvojili medalje, diplome i poklone,a ekipno su za svoju školu osvojili pehare. Organizovana je bila i tombola na kojoj su učesnici mogli osvojiti vrijedne nagrade.

REZULTATI OSNOVNE ŠKOLE Kategorija 5.,6. i 7. razredi pojedinačno DJEČACI:

·         2. mjesto – Ćatić Eman

·         3. mjesto – Emin Čano

Ekipni plasman 5.,6. i 7. razred 3. mjesto.

Čestitke našim vrijednim učenicima i nastavniku Imamović Elmiru.

14.06.2019.

MATURSKO VEČE

Maturanti naše škole proslavili su matursko veče kojom su obilježili kraj devetogodišnjeg školovanja. Proslava maturske večeri započela je okupljanjem ispred hotela Hills na Ilidži. Uslijedilo je zajedničko fotografisanje sa razrednIm starješinama, školskim drugarima, prijateljima i rodbinom.

Maturanti nisu krili sreću zbog završenog osnovnog obrazovanja, ali ni sjetu zbog rastanka sa drugarima i najljepšim periodom u životu. Školske dane će pamtiti po lijepom iskustvu i prijateljima koje su stekli za čitav život. Ovo je još jedna sretna i uspješna generacija, koja je iza sebe ostavila uspomenu na 96 najljepših osmijeha.

IZLET UČENIKA IV RAZREDA

Prema Nastavnom planu i programu i Godišnjem programu rada škole četiri odjeljenja IV razreda realizovali izlet na Bijambarama

12.06.2019.

XXVI MEMORIJALNI MALONOGOMETNI TURNIR „SMAIL ŠIKALO“

Učenici naše škole prisustvovali su historijskom času i položeno je cvijeće na spomen-obilježje Smail Šikalo. Pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad, a u sklopu Novogradskih dana, večeras je otvoren XXVI memorijalni malonogometni turnir „SMAIL ŠIKALO“. Članovi folklorne i dramske sekcije naše škole pripremili su prigodan program  i svojim učešćem u svečanom dijelu programa uveličali su ovo značajno obilježavanje.

IZLET UČENIKA VII RAZREDA

Prema Nastavnom planu i programu i Godišnjem programu rada škole učenici 7. razreda realizovali su izlet. Zajedno sa svojim razrednicama, ponavljanjem gradiva iz nastavnih predmeta i sportskim aktivnostima, uživali su u ljepotama Zaštićenog pejzaža "Bijambare". Područje Bijambara, sa Bijambarskom pećinom, je jedno od rijetkih izletišta koje odgovara svim ljubiteljima prirode: predstavlja pravi ugođaj za ljubitelje pećine, bistrih voda, borove šume i šumske tišine.

11.06.2019.

 

NAŠI MALI AMBASADORI

Selekcija 2011 FK Novi Grad osvojila je prvo mjesto na Međunarodnom turniru Josip Katalinski Škija . Članovi kluba, naši učenici su Veljan Anur, Bajramović Nejla i Bećirović Emir.

Učenici drugog razreda naše škole Harun Hajric, Eman Spahija i Mesud Smječanin  su sa svojim fudbalskim klubom Top gol, na turniru "Josip Katalinski  Škija " osvojili drugo mjesto.

KADETIMA FK ŽELJEZNIČAR TITULA PRVAKA!

Kadeti Željezničara na najbolji mogući način okončali su sezonu. U 10. kolu Elitne lige BiH Plavi su deklasirali Slobodu 5:1, te osvojili titulu prvaka. U drugoj minuti naš učenik, perspektivni sportista Eldar Mulaosmanović dao je prvi go.

Elitna liga BiH, U-17: FK Željezničar - FK Sloboda 5:1

FK Željezničar: Milićević, Fejzić, Beća, Drina, Musić, Šošić, Ćorić, Mulaosmanović, Karalić, Kulašin, Gasal.

08.06.2019.

OBILJEŽEN 8. JUN - DAN ODBRANE OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO I BITKE ZA BRDO ŽUČ

Na platou Golog brda obilježen je 8. jun - Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč. Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovao je veliki broj porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, armijskih generala, građana, kao i predstavnika javnog i društvenog života.

Centralnoj manifestaciji prisustvovali su učenici, nastavnici i pomoćnik direktora naše škole.

Općina Novi Grad Sarajevo obezbijedila je prevoz za učenike i nastavnike.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA

Svjetski je dan zaštite okoliša, koji se svake godine obilježava u spomen na 5. juna 1972. kada je u Štokholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je prihvaćen program zaštite okoliša UN-a, a ove godine obilježava se pod motom "Borba protiv onečišćenja zraka".

Naši mališani, učenici drugog razreda obilježili su Svjetski dan zaštite okoliša. Iako se ovaj dan obilježava 05. juna zbog drugih obaveza i vremenskih prilika nisu uspjeli obilježiti u srijedu, zato su danas, svoju radnu subotu, posvetili tome danu, uprkos skromnim prostornim uslovima.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u više od 140 zemalja svijeta radi poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planete.

06.06.2019.
SVEČANO OBILJEŽEN DAN ŠKOLE
Sponzor priresbe BH Telecom

IZLET U PIONIRSKU DOLINUU četvrtak, 06.06.2019. godine učenici prvog razreda zajedno sa svojim učiteljicama išli su u posjetu Pionirskoj dolini, jednom od najpopularnijih rekreativnih centara u Sarajevu.

Pionirska dolina je dom za 40-ak životinjskih vrsta iz različitih dijelova svijeta i predstavlja jedini je zoološki vrt u BiH.

Učenici su uživali u prirodnim ljepotama i zabavili se uz igru i druženje.

05.06.2019.

MALONOGOMETNI TURNIR POVODOM SJEĆANJA NA DVADESET PETERO UBIJENE DJECE NA VITKOVCU

Povodom sjećanja na dvadeset petero djece ubijene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992-1995. godine sa područja Mjesne zajednice „Ali-pašin most 1“ danas je na sportskom igralištu u Potur Šahidijinoj ulici na Vitkovcu održan malonogometni turnir.

U znak sjećanja na ubijenu djecu, na spomen-obilježju  na kojem su ispisana njihova imena, izgrađenom u njihovu čast, prije samog otvaranja turnira položeno je cvijeće i proučena Fatiha ubijenim djevojčicama i dječacima.

Upravo na igralištu pored spomen-obilježja okupio se danas veliki broj djece i omladine, kako bi odali počast nevino ubijenoj mladosti, a u njihovu čast i sjećanje na njih odigrane su nogometne utakmice. Nastupile su četiri ekipe u kojima su učestvovali učenici osnovnih škola „Umihana Čuvidina“ i „Sokolje“, kao i članovi Omladinskog kluba „Biser“ i FK „Selekt“, a pored učesnika turnira, utakmice je bodrio veliki broj učenika drugih novogradskih škola i njihovih roditelja, te predstavnika sportskih klubova.

Turnir je održan uz podršku Općine Novi Grad, a u saradnji sa „Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.“ 

https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/povodom-sjecanja-na-dvadeset-petero-ubijene-djece-na-vitkovcu-odrzan-malonogometni-turnir-1559736371

04.06.2019.
03.06.2019.

IZAZOV KLOKAN MATEMATIČAR 2019

Dana, 21.3.2019.održan je Izazov Klokan Matematičar 2019 u Bosni i Hercegovini čiji je osnovni cilj promocija nauke, a naročito matematike.  Ove godine u izazovu je učestvovalo preko 5000 učenika osnovnih škola, među kojima je iz naše škole učestovalo 75 učenika. Učenici iz naše skole su učestvovali u 3 kategorije :

·         PreEcolier - učenici 3.razreda,

·         Ecolier -učenici 4.i 5.razreda i

·         Benjamin - učenici 6.i 7.razreda.

Najbolje rezultate po bodovima su ostvarili učenici šestog razreda : Eldar Šabanović, Okerić Imran, Rahman Alejna, Kurtović Faris i učenica 7.razreda Iman Alilović koji su dobili diplome za izvrsnost jer su se plasirali među 10% najboljih u svojoj kategoriji.

Takodjer učenici trećeg razreda: Asija Mujić, Nidal Suljagić, Eman Arnautović, Ema Dedić i Adi Vlajčić  su se također plasirali među 10% najboljih u svojoj kategoriji pri čemu su dobili diplomu i zbirku zadataka iz matematike.

Koordinator Klokan matematičara za našu skolu je bila nastavnica Mirzeta Sofić - Maličević. Čestitamo  našim učenicima, njihovim učiteljima i nastavnicima na uspjehu!

29.05.2019.

KONFERENCIJA I PROMOCIJA PROJEKTA EVROPSKE KOMISIJE U OKVIRU PROGRAMA "STRESS FREE TEACHERS"/„NASTAVNICI BEZ STRESA“

U hotelu „Ibis“, 29.05.2019.godine  predstavnici sarajevske Osnovne škole "Aleksa Šantić“ i partneri u projektu  promovirali su Projekat evropske komisije "Stress free teachers"/„Nastavnici bez stresa“, e-learning portal i Priručnik "Stress free teachers" / "Nastavnici bez stresa",  kao i  primjena dobrih praksi kroz predstavljanje radionica.

Program ERASMUS +KA2 ima za cilj poboljšanje kvalitete poučavanja i učenja od predškolskog do srednjoškolskog obrazovnog nivoa u školama širom Evrope. U okviru tog programa školama se pružaju prilike za saradnju s partnerima u Evropi i razvoju stručnih vještina nastavnog kadra.

Cilj ovog projekta je  kvalitetno unaprijeđenje nastave kroz poboljšanje psihofizičkog zdravlja svih nastavnika.

JU OŠ „Aleksa Šantić“ je dobila podršku, od strane Erasmus + programa Evropske unije, za projekat “Stress free teachers“ i u njemu učestvuju i partneri iz Portugala, Slovenije, Litvanije i Turske. Podršku projektu dalo je i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Projekat traje dvije godine i podrazumijeva edukaciju nastavnika  u upravljanju stresom  kroz edukaciju preko Priručnika i e- learning portala.

Poslije predstavljanja rada na projektu, upriličeno je i iftarsko druženje svih učesnika.

27.05.2019.
IFTARSKO DRUŽENJE UPOSLENIKA

U prijatnoj atosferi rotirajućeg restorana Plava Prizma na vrhu luksuznog Hotela Radon Plaza, u organizaciji Sindikata JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo, upriličeno je, i ove godine, iftarsko druženje uposlenika.  
25.05.2019.

XVII JUNIORSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA BOSNE I HERCEGOVINE

U prostorijama JU OŠ „Jovan Cvijić“ u Banjoj Luci održana je XVII juniorska matematička olimpijada Bosne i Hercegovine.

Učenik naše škole, Mirnes Fehrić osvojio je 8.mjesto i bronzanu medalju na ovom prestižnom takmičenju.

Čestitke od srca učeniku i nastavniku za ostvareni rezultat.

 

23.05.2019.

DODJELA DIPLOMA I NAGRADA

U četvrtak, 23.05.2019. godine u OŠ „Fatima Gunić“ za učenike koji su na 20. Smotri tehničkog stvaralaštva mladih Općine Novi Grad osvojili prvo, drugo i treće mjesto u disciplini Testovi znanja iz nastave upriličena je dodjela diploma i nagrada.

Učenici, predstavnici naše škole koji koji su dobili nagrade su:

 •             Eldar Šabanović

 •          Selma Hasković

 •          Salem Mujkić

20.05.2019.

 

ZVIJEZDA STREET FOOTBALL 2019

Zavšen je „Zvijezda Street Football 2019“, osmi turnir u malom fudbalu/nogometu za osnovce, koji je održavan 18.-20.05.2019. godine, ispred BBI Centra. Nakon odigranih 76 mečeva dobili smo i pobjenike u svim konkurencijama.

KONKURENCIJA DO 5. RAZREDA

ZA 3. MJESTO: O.Š. UMIHANA ČUVIDINA - O.Š. ISAK SAMOKOVLIJA 8:0

KONKURENCIJA DO 7. RAZREDA

FINALE: O.Š. AVDO SMAILOVIĆ (kap. Kadrić) - O.Š. UMIHANA ČUVIDINA 2:1

Ekipa do petog razreda je osvojila 3. mjesto, ekipa do sedmog razreda je osvojila 2.mjesto.

Na glasanju na FB grupi, osvojili smo najviše glasova.

 

19.05.2019.

DRUGI DAN "ZVIJEZDA STREET FOOTBALL 2019" 

Konkurencija do 5. Razreda

ČETVRTFINALE:  O.Š. SAFVET BEG BAŠAGIĆ (kap. Magoda) - O.Š. UMIHANA ČUVIDINA 0:3,

POLUFINALE: O.Š. UMIHANA ČUVIDINA - O.Š. MEŠA SELIMOVIĆ (kap. Gavrilović) 1:2,

Konkurencija do 7. Razreda

DRUGO KOLO: O.Š. MUSA ĆAZIM ĆATIĆ (kap. Ivojević) - O.Š. UMIHANA ČUVIDINA 1:4

ČETVRTFINALE: O.Š. HRASNO (kap. Muratbegović) - O.Š. UMIHANA ČUVIDINA 0:3

POLUFINALE:    O.Š. POFALIĆI (kap. Kamberović) - O.Š. UMIHANA ČUVIDINA 1:3

Konkurencija do 9. Razreda

DRUGO KOLO: O.Š. VLADISLAV SKARIĆ (kap. Pašović) - O.Š. UMIHANA ČUVIDINA 1:2,

18.05.2019.

ZAVŠEN PRVI DAN ZVIJEZDA STREET FOOTBALL 2019

Od 18. do 20. maja, 2019. godine, održat će se osmi turnir u malom fudbalu za osnovce – “Sarajevo Street Football 2019”, na platou ispred BBI Centra. Cilj projekta je uključivanje što više djece u sportske aktivnosti. Najbolje tri ekipe u sve tri konkurencije će osvojiti diplome i nagrade koje su obezbijedili Red StarSport, Maison Coco, Volkswagen i Triglav osiguranje.

Na turniru ove godine učestvuje 79 ekipa (553 djece), iz 28 osnovnih škola.

Prvog dana takmičenja odigrano je 40 mečeva, a postignuti su slijedeći rezulati:

KONKURENCIJA DO 5. RAZREDA

PRVO KOLO: RICHMOND PARK IPSS (kap. Agić) - OŠ UMIHANA ČUVIDINA 0:10

KONKURENCIJA DO 7. RAZREDA

PRVO KOLO: OŠ SAFVET BEG BAŠAGIĆ (kap. Topić) - OŠ UMIHANA ČUVIDINA 3:4

KONKURENCIJA DO 9. RAZREDA

PRVO KOLO: O.Š. HRASNO (kap. Alajbegović) - O.Š. UMIHANA ČUVIDINA 1:2

Čestitke ekipama naše škole i sretno u nastavku takmičenja.

16.05.2019.

EDUKACIJA STANOVNIŠTVA IZ OBLASTI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

U četvrtak, 16.05.2019. godine, u okviru Projekta „Edukacija stanovništva iz oblasti zaštite i spašavanja“, održana edukacija zaposlenika naše škole. Cilj projekta je podizanje svijesti građana o njihovim pravima i dužnostima, preventivnim mjerama zaštite, upoznavanje sa rizicima, ali i ponašanjem u slučaju nastanka požara.

Edukator Elvis Hodžić iznio je uvodne napomene te održao edukaciju čiji je cilj da se pomogne nastavnom osoblju u radu sa djecom, a u vezi sa opasnostima izazvanim požarom. Adnan Podžo, vijećnik Općinskog vijeća, svoju prezentaciju bazirao je na mogućim povredama u slučaju nastanka požara, kao i drugim povredama i kako preventivno djelovati. Prikazan je i animirani video za djecu, izrađen u okviru kampanje „Oprezni i spremni“, a koji će nastavnici zajedno sa prezentacijama edukatora prezentirati djeci na časovima odjeljenskih zajednica.

14.05.2019.

Dana 14.05.2019. u prostorijama Hotela Holiday u Sarajevu je  održano predavanju na temu “Međuvršnjačko nasilje” u organizaciji Izdavačke kuće “Sarajevo Publishing”.
Predavanje je bilo  namijenjeno prosvjetnim radnicima i stručnim službama u obrazovanju, kao i roditeljima/starateljima učenika.
Predavači:
- prof. dr. Elmedin Muratbegović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu
- Dragana Bulić, specijalista za zagovaranje i partnerstva, World Vision International u BiH

Predavači su dali smjernice o postupanju prema djetetu koje trpi nasilje, ali i djetetu koje se nasilno ponaša, odnosno praktične primjere koji se odnose na prepoznavanje, prijavljivanje i borbu protiv međuvršnjačkog nasilja u institucijama obrazovanja.

Predavanju su prisustvovale nastavnice razredne nastave :Sanela Kadić,Arzija Bijelonja ,Samira Bojadžija i Lejla Imamović.

10.05.2019.

DODJELA NOVČANIH NAGRADA I DIPLOMA NAJUSPJEŠNIJIM NOVOGRADSKIM UČENICIMA, POBJEDNICIMA OPĆINSKIH TAKMIČENJA

U petak, 10.05.2019. godine u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, upriličena je svečana dodjela novčanih nagrada i diploma najuspješnijim učenicima novogradskih osnovnih škola koji su na općinskim takmičenjima ostvarili najbolje rezultate.

Nagrade su pobjednicima takmičenja iz matematike, fizike, informatike, geografije, te bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti uručili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Adisa Šuman, pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, uputivši im iskrene čestitke na postignutom uspjehu.

Na općinskom takmičenju u školskoj 2018/2019. godini učestvovalo 364 najboljih učenika iz 16 novogradskih osnovnih škola, a najbolje rezultate pokazala 42 učenika kojima su uručene diplome i novčane nagrade za osvojena prva tri mjesta.

Učenici koji su dobili novčane nagrade iz naše škole su:

·             Asja Smječanin, matematika 2. mjesto

·             Nejla Herac, matematika 2. mjesto

·             Mirnes Fehrić, fizika 3. mjesto

Mirnes Fehrić je na općinskom takmičenju iz fizike osvojio treće mjesto. Za PRESS Općine Novi Grad je rekao  da mu je fizika kao predmet uvijek bila interesantna, te da je to jedna od najzanimljivijih prirodnih nauka. Međutim, za takmičenje treba puno rada i truda. „Sve to se na kraju isplati. Vrlo bitno je da lokalna zajednica u kojoj živim brine o obrazovanju, a novčane nagrade jako dobro dođu“, kaže Mirnes. 

09.05.2019.

NA DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM ODATA POČAST UBIJENOJ DJECI SARAJEVA

Kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. a povodom sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i Dana pobjede nad fašizmom, danas je održana manifestacija pod nazivom "A bili su samo djeca". Ovim povodom i Modul Memorije 2019. se zvanično zatvario s porukom mira i ljubavi koju šalju djeca, našu budućnost i budućnost naše domovine.

Na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva izveden je muzički nastup sa gotovo 1.000 učenika i učenica, pod dirigentskom palicom profesora Mehmeda Bajraktarevića , a u saradnji sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva. Naših 55 učenika učestvovalo je u ovom velikom nastupu.

HISTORIJSKI ČAS POVODOM DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, danas je održan historijski čas, odana počast poginulim i položeno cvijeće na spomen-obilježje ispred škole.

06.05.2019.
 

POSJETA "TUNELU SPASA"

Učenici osmog razreda u organizaciji općine Novi Grad Sarajevo danas su posjetili Spomenički kompleks “Tunel D-b”, poznat kao “Tunel spasa”, gdje su imali priliku vidjeti improvizirani objekat koji je tokom agresije na našu zemlju značio život za stanovnike opkoljenog Sarajeva i saznati više informacija o dešavanjima iz tog perioda. Tunel je izgrađen ispod aerodromske piste i povezivao je 2 teritorije, koje je držala Armije RBiH, Dobrinju i Butmir pa se tako i zvao "Tunel D-B". Dug je oko 720 metara, a pomoću tunela u Sarajevo su se dopremali hrana, oružje, cigarete i sl. Tokom 1994. godine, u tunelu su postavljene šine za manja kolica, čime je olakšan transport.

Učenici su u pratnji nastavnika i predstavnika Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad pogledali i autentične rekvizite korištene u ratnom periodu, a održano je i predavanje o značaju tunela za preživljavanje i opstanak građana i odbranu grada Sarajeva tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Posjeta je realizirana u sklopu projekta “Dani otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa - Tunel spasa”, s ciljem razvijanja kulture sjećanja na preiod agresije na našu zemlju.

03.05.2019.

IZLET U  SPORTSKO-REKREATIVNI CENTAR AJDINOVIĆE

U petak, 03.05.2019. godine učenici 5. razreda  u pratnji svojih razrednika realizovali su izlet u SRCA „Ajdinovići“. Dan je bio ispunjen raznim aktivnostima: fudbalom, odbojkom, košarkom, bilijarom, stonim fudbalom, šetnjom, a ono što je najviše radovalo učenike bilo je jahanje konja. Uživali su u prirodnom okruženju, u domaćoj hrani, u sportskim, kulturno-edukativnim sadržajima, a uz to okruženi pažnjom ljubaznog osoblja centra.

30.04.2019.

IZLET U AJDINOVIĆE

S obzirom da su izleti dio redovne nastave učenika, tim povodom jednodnevni izlet za učenike IX razreda realizovan je u utorak, 30.04.2019. godine, a za destinaciju odbaran je  Sportsko rekreativni centar Ajdinovići kod Olova. Bila je to prilika da učenici provedu jedan dan van školskih klupa , u prirodi, na sportskim terenima, zabavnoj sali ovog centra ili jednostavnoj šetnji. Iako vremenske prilike nisu dozvoljavale da maksimalno iskoriste ove terene, ipak učenici i njihovi razrednici su uživali u svakom trenutku, što govore njihovi zadovoljni osmijesi.

27.04.2019.

XXIV FEDERALNO TAKMIČENJE IZ FIZIKE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

U subotu, 27.04.2019. godine  je u O.Š. "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku održano je 24. Federalno takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola na kojem je učestvovalo 68 takmičara iz Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo. Učenik Mirnes Fehrić osvojio je 6. mjesto. Čestitke učeniku i njegovoj nastavnici Habibi Kuldija.

 

NAŠI MALI AMBASADORI

U organizaciji Škole fudbala Top Gol iz Sarajeva, proteklog vikenda je završen peti po redu „Quickie Festival dječijeg fudbala“, najmasovnije takmičenje u regiji za sedmogodišnjake.

Ovaj projekat već pet godina unazad okuplja dječake sedmogodišnjake koji se bave fudbalom i omogućava im redovno međusobno nadmetanje fudbalskim vještinama.

„Juventa sport“ organizovala je i mini takmičenje dječaka u žongliranju lopte. Naš učenik Danin Hadžiavdić II-1 osvojio je 1. mjesto i nagradu od 200 KM. Čestitke Daninu i njegovom treneru.

 

U četvrtak, 11.4.2019.godine u Kulturno sportskom i rekreacionom centru Ilidža održano je jedno od najvećih plesnih događaja u regionu, Inernacionalno takmičenje u plesu IDO GRAND PRIX 2019 - INTER DANCE FEST. Naša učenica Umma Hodžić I-2 osvojila 1. mjesto i zakitila se zlatnom medaljom na ovom prestižnom takmičenju u plesu. Čestitke Ummi i njenom treneru.

 

24.04.2019.

POSJETA SPORTSKOM CENTRU „SAFET ZAJKO“Učenici V-1 razreda su u srijedu, 24.04.2019. godine posjetili Sportsko-rekreativni centar “Safet Zajko”. Cilj posjete je da učenici uče iz neposrednog okruženja kroz zabavu i rekreaciju. Učenici su uživali u raznovrsnim sportskim aktivnostima. Dan je bio ispunjen smijehom, igrom i uživanjem.

23.04.2019.

20 SMOTRA TEHNIČKOG STVARALAŠTVA MLADIH OPĆINE NOVI GRAD-SARAJEVO 2019.

Održana je 23.4.2019. u Osnovnoj školi "Mehmedalija Mak Dizdar“.

Učestvovalo je 16 škola sa Općine Novi Grad.

Takmičenje se sastojalo iz TESTOVI ZNANJA IZ NASTAVE  V,VI,VII,VIII i IX razreda i izložbenog dijela radova.

Učenici koji su postigli značajne rezultate na ovom takmičenju su:

VI RAZRED - Šabanović Eldar - 3. mjesto

VII RAZRED - Hasković Selma - 1. mjesto

IX RAZRED - Mujkić Salem - 3. mjesto

SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

U povodu  obilježavanja 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, članovi bibliotekarske sekcije sa bibliotekarkom Edinom Tvrtković, posjetili su OŠ“Malta“. Druženje je prošlo u predivnoj atmosferi, mališani su aktivno učestvovali u razgovoru o knjizi.

 Zaključili smo, da knjiga danas ne smije biti sama i napuštena. Ne samo zbog simbolike 23. aprila, već zbog poštovanja i znanja koje daje svima. Jer, ona je ta koja može da nas utješi, spasi i oslobodi.

Knjiga je bila i ostala temelj riznice svakog čovjeka i tako je već stoljećima.

22.04.2019.

DAN PLANETE ZEMLJE

 

Dan planete Zemlje u čitavom se svijetu obilježava 22. aprila. Tradicija obilježavanja ovog datuma potiče još iz 1970. godine, a 1990. godine ovaj datum postao je međunarodnim danom. Edukativnim radionicama učenici 5. razreda obilježili su Dan planeta Zemlje. Povodom obilježavanja ovog značajnog dana  likovna sekcijau holu škole izložila je svoje radove.

20.04.2019.

TERENSKA NASTAVNA U OKVIRU ŠKOLE PLANINARENJA

Učenici su u okviru škole planinarenja koje vodi PSD“Zlatni ljiljan“ završili jedan dio teoretske obuke i počinju sa terenskom nastavom. Prvi terenski izlet/nastava realizirana je na prostorima Crepoljskog, 20.04.2019. godine, gdje su primjenjivali stečena znanja kretanja, orijentacije, znanja o prirodi i planinama itd. Učenici su bili prezadovoljni realiziranom terenskom nastavom i vodičem Senadom Kolarom te pomoćnim vodičem Suzanom Toplić Berbrović i nastavnikom Edinom Genjcom.

Sve je proteklo u dobrom raspoloženju.

18.04.2019.

HISTORIJSKI ČAS UDRUŽENJA „101 BRIGADA“ SARAJEVO

U srijedu, 08.04.2019. godine učenici IX razreda prisustvovali su historijskim časovima u organizaciji Udruženja 101. Brigade Sarajevo. Predsjednik Udruženja, gospodin Hamdija Lagumdžić ukratko je učenike proveo kroz uvodni dio teme  i predstavio učenicima knjigu „Naša 101. Brigada“.

„Čudo Bosanskog otpora“ je tema koju je jednoj grupi učenika detaljno izložio zamjenik ratnog komandanta 101. brigade Bahrudin Braco Fazlić, dok je drugoj grupi historijski čas održao ratni komandant Prvog bataljona 101. motorizovane brigade Šaćir Hrustemović.

Učenici su su pitanjima dali svoj doprinos ovom času koji je protekao u najboljem redu.

13.04.2019.

FEDERALNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE

U subotu, 13. aprila 2019., održano je Federalno takmičenje iz matematike.

Učenik Mirnes Fehrić osvojio je 6.mjesto i osigurao učešće na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH.

Čestitke Mirnesu i njegovom nastavniku Hasi Hasanbegoviću. Želimo mu puno uspjeha u daljem radu i na takmičenjima.

NA KANTONALNOM TAKMIČENJU – CIVITAS 3.MJESTO

U subotu, 13. aprila 2019. , održano je općinsko takmičenje iz CIVITAS-a sa temom „VIDEONADZOR NA DJEČIJIM IGRALIŠTIMA I SPORTSKIM TERENIMA“

.

 Učenice koje su učestvovale na takmičenju Duraković Kaima, Bakal Samra, Hasković Selma, Divović Naida,  Karić Ema, Udovčić Amna, Halilović Mejrema i Hodžić Lamija osvojile su 3. mjesto. Za takmičenje ih je pripremala nastavnica Sabaheta Kerović.

Čestitamo učenicama i nastavnici na ostvarenom plasmanu.

12.04.2019.

POSLJEDNJI POZDRAV ZAPOSLENICAMA JU OŠ „KOVAČIĆI“

Povodom saobraćajne nesreće koja se dogodila dana 12.04.2019. godine u kojoj su živote tragično izgubile Mina Kadrić, Lejla Sadiković, Merima Balkić i Almina Ćorović zaposlenice Javne ustanove Osnovne škole "Kovačići" izražavamo iskreno saučešće porodicama, prijateljima, učenicima i kolektivu nastradalih zaposlenica.

Nema riječi kojima se može opisati tuga zbog njihovog preranog odlaska.

Zaposlenici, učenici i roditelji JU OŠ „Umihana Čuvidina“

11.04.2019.

U decembru 2018. Godine su učenici naše škole na Satu kodiranja realizovanom u CPCD centru osvojili edukaciju „Prezi“ – izrada prezentacija.

U četvrtak, 11.04.2019.godine učenici su prisustvovali edukaciji o izradi prezentacija koristeći online alat „Prezi“.

Učenici koji su bili na edukaciji:

 • Čardaklija Arman
 • Mulić Amina
 • Zuko Sarah
 • Pačariz Danin
 • Hamidović Nedžma
 • Avdagić Dženesa
 • Kurtović Faris
 • Kolar Arijan
 • Čardaklija Aldin
 • Ramić Semina
 • Repuh Hana

Učenici su na edukaciji kreirali svoje korsničke račune i prateći upute edukatorice Jasmine uspješno kreirali prezentaciju prezi i naučili osnove kreiranja prezentacija koristeći Prezi.

Učenici su bili u pratnji nastavnice Botulja Elme i Bošnjak-Murtić Irme.

08.04.2019.

MODUL MEMORIJE 2019

Dana, 08.04.2019.godine, u punoj Vijećnici svečano je otvoreno 24. izdanje Modula Memorije 2019. Ovogodišnji program Modul Memorije 2019. godine je završen muzičkim performansom profesora Mehmeda Bajraktarevića, u saradnji sa stručnim aktivom nastavnika/profesora muzičke kulture sa horovima osnovnih škola Kantona Sarajevu, koji broje skoro 900 djece. Ponosni smo što smo dio ovog projekta. Poruka djece sa kojom su se rastali gosti jeste: „Samo da rata ne bude“! Program je završen gromoglasnim aplauzom u predivnoj atmosferi.

Modul Memorije je kulturološki program koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti. Cilj ovog programa je uspostaviti jasnu i neraskidivu vezu između etike i estetike, te na taj način koristiti, kako umjetnost, tako i društvene vrijednosti i norme kao način komunikacije sa svojom publikom.

 

31.03.2019.

ATLETSKA GRADSKA TRKA VIVICITTA 2019 - 2.MJESTO

U nedjelju, 31.3.2019. godine sa početkom u 10:30 sati održana  tradicionalna atletska gradska trka Vivicitta 2019 u organizaciji Sportskog saveza Kantona Sarajevo u kojoj je učestvovalo i 30 naših učenika.

Ovogodišnja trasa trke je bila:

Start - Veliki park ( preko puta BBI Centra) - Ulica Maršala Tita – Alipašina džamija - Obala Kulina bana - Narodno pozorište (okretište) - ulica Kulovića, vraća se ulicama - Maršala Tita do Velikog parka.

Naš učenik Tarik Ćatić pokazao je još jednom da ima takmičarski duh, ne samo u znanju, već i na sportskim terenima osvojivši 2.mjesto i srebrenu medalju.

Čestitke našem vrijednom učeniku i njegovom nastavniku Kebat Zdenku.

30.03.2019.

CIVITAS – 1.MJESTO NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU

U subotu, 30. marta, u Petoj gimnaziji održano je općinsko takmičenje iz CIVITAS-a. Našu školu predstavljale su:

 1. GRUPA

·         Duraković Kaima

·         Bakal Samra

2. GRUPA

·         Hasković Selma

·         Divović Naida

3. GRUPA

·         Karić Ema

·         Udovčić Amna

4. GRUPA

·         Halilović Mejrema

·         Hodžić Lamija

Čestitamo učenicama i nastavnici Sabaheti Kerović na osvojenom 1. mjestu.

24.03.2019.

INTERNA EVALUACIJA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

U skladu sa članom 24. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 23/17 i 33/17), član 59. Zakona o srednjem obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 23/17) i Pravilnika o internoj evaluaciji znanja učenika osnovnih i srednjih škola i eksternoj procjeni znanja učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br:15/18 i 17/18), obavještavamo vas da će interna procjena znanja učenika u osnovnim i srednjim školama biti održana od 25. do 29. marta 2019.godine.

OSNOVNA ŠKOLA:

Interna evaluacija u osnovnoj školi će se provoditi u drugom, četvrtom, petom, sedmom i osmom razredu. Učenici trećeg i šestog razreda podliježu eksternoj procjeni znanja, u skladu sa članom 16. Pravilnika.

Interna evaluacija će se realizirati u prvoj smjeni na drugom školskom času, odn. 8.50 – 9.35 sati i to:

– Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost i Srpski jezik i književnost /drugi razred/

u ponedjeljak 25.3.2019.godine

– Moja okolina /četvrti razred/; u ponedjeljak 25.3.2019.godine

– Priroda /peti razred/ u utorak 26.3.2019. god.

– Fizika /sedmi razred/ u utorak 26.3.2019.godine

– Hemija /osmi razred/ u srijedu 27.3.2019.godine.

22.03.2019.

DRUGO MJESTO NA KANTONALNOM TAKMIČENJU IZ MATEMATIKE

Na Kantonalnom takičenju iz matematike, koje je održano u petak, 22.03.2019. godine  u Osnovnoj školi “Maarif”, naš učenik Fehrić Mirnes osvojio je 2. mjesto. Mirnesu čestitamo i želimo mu puno upjeha na federalnom takmičenju, koje će se održati na PMF Sarajevo, 13.04.2019. godine.

SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

 

Učenici naše škole dočekali su prvi dan proljeća obilježavanjem Svjetskog dana voda i Svjetskog dana šuma različitim aktivnostima na časovima biologije, prirode i moje okoline, kao i tematskom izložbom likovnih radova.

21.03.2019.

KLOKAN MATEMATIČAR BEZ GRANICA

Klokan Matematičar bez granica ( Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji zadatak je da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu, ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika. U četvrtak 21.3.2019.učenici naše škole od trećeg do šestog razreda učestvovali su u ovom izazovu, koji ima za osnovni cilj da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene.

SVJETSKI DAN OSOBA SA DOWN SINDROMOM,

OBUCITE RAZLIČITE ČARAPE

 

Svjetski dan osoba sa Down sindromom utemeljen je 2006, godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi Down sindroma je prisutnost 3 hromosoma (umjesto 2) na 21 hromosomskom paru. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Učenici naše škole obilježili su ovaj dan.

20.03.2019.

ISTRAŽIVANJE „TIMSS 2019“ 

Istraživanje „TIMSS 2019“ (Trends in International Mathematics and Science Study)  u Bosni i Hercegovini provest će Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH u saradnji s Međunarodnim udruženjem za vrednovanje obrazovnih postignuća (International Association for the Evaluation of Educational Achievement – IEA) te ministarstvima obrazovanja županija/kantona, entiteta i Odjela za obrazovanje Brčko distrikta BiH. TIMSS istraživanje je osmišljeno kako bi upoznalo odgovorne u obrazovanju sa rezultatima učenja matematike i prirodnih nauka. U ovom istraživanju od 178 škola, po dva odjeljenja četvrtih razreda, više od 6 000 hiljada učenika učestvovat će i naši učenici IV-1 i IV-3 odjeljenja.

 

SNJEŽNA KRALJICA

U srijedu, 20.03.2019. godine stotinu učenika prvog razreda, zajedno sa svojim učiteljicama posjetili su kino Općine Novi Gead gdje su gledali animiran film „Snježna kraljica“

19.03.2019.
   

SNAGA DJECE

Tokom Evropske sedmice medijske pismenosti, od 18. do 22. marta, delegacije Evropske unije širom svijeta, zajedno sa pojedincima, zajednicama i partnerskim organizacijama, ističu potrebu za medijskom pismenosti.

Učenici novinarske sekcije naše škole, zajedno sa učenicima osnovnih škola “Musa Ćazim Ćatić”,  i “Čengić Vila I”,  učestvovali su danas u EU info centru na radionici o medijskoj pismenosti "Prvi koraci sa medijima – napravimo svoje vlastite novine". Kao budućim novinarima, kreiranje vlastitih vijesti, izrada ilustracija i intervjuisanje im nije predstavljalo nikakav problem.

Zajedničke  novine “Snaga djece” sadrži njihove originalne članke i ilustracije!

TAKMIČENJA

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ INFORMATIKE ZA ŠKOLSKU 2018./2019. GODINU

Dana 11.03.2019. godine s početkom u 09:00 sati u OŠ ,Aleksa Šantić" održano je općinsko takmičenje iz Informatike za učenike novogradskih škola za školsku 2018/2019. godinu. Na takmičenju je ukupno učestvovalo 45 učenika iz 15 novogradskih osnovnih škola. Škole su se takmičile ekipno, a ekipe su činile tri učenika. Maksimum mogućih osvojenih bodova iznosi 100. U skladu s propozicijama dostavljenim od strane PPZ¬a u slučaju kada dvije ili više ekipa ostvare isti broj bodova, bolji plasman ostvaruje ekipa koja je ranije završila izradu zadataka.

Iako su, u skladu sa propozicijama, naši učenici osvojili na 4.mjesto, s obzirom na ukupan broj bodova, oni dijele 2.mjesto sa drugoplasiranim i trećeplasiranim ekipama sa ukupno 75 bodova.

Čestitamo učenicima i njihovim nastavnicima na uspjesima iz svih nastavnih predmeta na općinskim takmičenjima i želimo im sreću na predstojećim kantonalnim takmičenjima.

 

 

OPĆINSKO TAKMIČENJE UČENIKA VII, VIII  I IX RAZREDA NOVOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA IZ FIZIKE U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GODINE

Dana 07.03.2019. godine s početkom u 09:00 sati u OŠ „Fatima Gunić" održano je općinsko takmičenje iz fizike za učenike VIII i IX razreda novogradskih škola u školskoj 2018/2019. godini. Na takmičenju je ukupno učestvovalo 87 učenika iz 15 novogradskih škola.

Mirnes Fehrić, učenik IX razreda u pojedinačnom plasmanu osvojio je 3. mjesto.

U ukupnom plasmanu IX razreda naša škola se plasirala na 2. mjesto.

U ukupnom plasmanu škola na općinskom takmičenju iz fizike školske 2018/2019. godine naša škola se plasirala na 3. mjesto

 

 

OPĆINSKO TAKMIČENJE UČENIKA VII, VIII  I IX RAZREDA NOVOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA IZ MATEMATIKE U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GODINE

Dana 05.03.2019. godine s početkom u 09:00 sati u OŠ „Osman Nuri Hadžić" održano je općinsko takmičenje iz matematike za učenike VII, VIII i IX razreda novogradskih škola u školskoj 2018/2019. godini. Na takmičenju je ukupno učestvovalo 136 učenika iz 16 novogradskih škola.

Asja Smječanin i Nejla Herac, učenice VIII razreda u pojedinačnom plasmanu dijele 2. mjesto.

U ukupnom plasmanu VIII razreda naša škola se plasirala na 1. mjesto.

U ukupnom plasmanu IX razreda naša škola se plasirala na 3. mjesto.

U ukupnom plasmanu škola na općinskom takmičenju iz matematike školske 2018/2019. godine naša škola se plasirala na 3. mjesto.

Učenici koji su učestvovali na takmičenju:

·         Amina Smječanin

·         Iman Alilović

·         Beriz Dautović

 

·         Asja Smječanin

·         Nejla Herac

·         Adla Tinjak

 

·         Mirnes Fehrić

·         Tarik Ćatić

·         Salem Mujkić

 

EDUKATIVNI KVIZ „ECO KIDS”

Projekat Edukativni kviz „Eco kids” koji podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a realizuje Udruženje građana „Ruke“ obuhvata takmičenje iz teorije i zanimljivih igrica iz oblasti ekologije za učenike sedmih razreda iz Kantona Sarajevo.

 U kvizu učestvuju 32 škole, a kviz će biti emitovan na FACE televiziji svakog vikenda od 12:00 sati.

Učenici naše škole Jasmila Lolić, Selma Hasković i Edin Demcoj učestvovali su u kvizu u utorak 9.3.2019.godine i  zauzeli 3. mjesto.

17.03.2019.

ŠKOLE ZA 21. VIJEK – OBUKA NASTAVNIKA

Uprkos problemima koji su ih pratili tokom realizacije programa Škole za 21. vijek, naši vrijedni nastavnici su završili trodnevnu edukaciju u periodu od 15.03. do 17.03.2019. godine u prostorijama JU OŠ „Džemaludin Čaušević“ Sarajevo.

Učesnici ovog programa bili su Alibegović Enisa, Dedić Ramiz, Šabić Sanela, Nuhanović Adis, Maličević- Sofić Mirzeta, Delić Almir i Botulja Elma

Program se sastoji od tri vrste edukacije koji će pomoći nastavnicima u integraciji ključnih znanja i vještina, kodiranja, upotrebi micro:bit uređaja kako bi oni kroz praktičan rad unaprijedili kompetencije učenika u oblastima kao što su kritičko razmišljanje, rješavanje problema i digitalna pismenost.

14.03.2019.
   

POSJETA KINU “CINEMA CITY”

U četvrtak, 14.03.2019. godine,  učenici drugog razreda gledali su animirani film " Kako da dresirate svoga zmaja " u kinu Cinema City.

13. i 14.03.2019.

ŠKOLE ZA 21. VIJEK – OBUKA DIREKTORA ŠKOLA

"Škole za 21. vijek" je ambiciozan trogodišnji obrazovni projekat sa budžetom od 10 miliona funti, koji je osmislio i sprovodi Britanski savjet, a finansira Vlada Velike Britanije.

U okviru programa više od milion učenika na Balkanu uzrasta između 10 i 15 godina sticaće vještine kritičkom mišljenja, rješavanja problema i kodiranja, a svaka škola će putem ovog programa dobiti određeni broj "mikro:bit" uređaja (džepni računar kojim djeca mogu da kodiraju i koriste ga u okviru različitih predmeta za rješavanje svakodnevnih problema).

Program se sastoji od tri vrste edukacije koji će pomoći nastavnicima u integraciji ključnih znanja i vještina, kodiranja, upotrebi micro:bit uređaja kako bi oni kroz praktičan rad unaprijedili kompetencije učenika u oblastima kao što su kritičko razmišljanje, rješavanje problema i digitalna pismenost.

U srijedu i četvrtak, 13. i 14.03.2019. godine realizovana je obuka i za direktore osnovnih škola.

12.03.2019.

ŠKOLE ZA 21. VIJEK

Projekat "Škole za 21. vijek" koji je danas zvanično počeo, poboljšati će kapacitete svih osnovnih škola na Zapadnom Balkanu, te omogućiti svim učenicima starosne dobi od deset do 15 godina sticanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja.

Događaju je prisustvovalo pet različitih ministara koji su ujedno i glavni govornici, a radi se o Matthewu Fieldu - Ambasador Velike Britanije u BiH, Natalija Trivić - ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, Ružica Mikulić - ministrica znanosti, kulture i športa Zapadno hercegovačke županije te Petar Galić, ministar znanosti, kulture i športa Kantona 10.

U sklopu programa, svaka škola će dobiti određeni broj micro:bit uređaja – džepnih računara na kojima djeca mogu programirati i koje mogu koristiti za sve školske predmete kako bi rješavala svakodnevne probleme.

Nastavnici i djeca će se upoznati sa programiranjem kroz kodiranje zasnovano na blokovima koristeći Micro:bit uređaje. Ovi uređaji imaju svrhu da inspirišu mlade ljude da budu kreativni u korištenju digitanih tehnologija i da razviju ključne vještine u nauci, tehnologiji i inženjerstvu. Djeca će također imati priliku da nauče HTML, CSS i Python kroz kreiranje igrica, animacija i web stranica u vannastavnim programerskim klubovima.

Također će učiti o kritičkom razmišljanju i rješavanju problema. Učenici će steći sposobnost da kritički sagledavaju iskustva i procese učenja, te da donose efektivne odluke.

 

11.03.2019.

RADNI SASTANAK SA DIREKTORIMA OSNOVNIH ŠKOLA KANTONA SARAJEVO "SISTEM RANOG PREPOZNAVANJA RIZIČNIH PONAŠANJA UČENIKA I PRATEĆI REFERALNI MEHANIZMI – PODRŠKA DJECI U RIZIKU"

U okviru realizacije projekta Pravda za svako dijete, u Sarajevu je 11.3.2019. godine održan radni sastanak sa direktorima osnovnih škola Kantona Sarajevo. Tema ovog sastanka bio je „Sistem ranog prepoznavanja rizičnih ponašanja učenika i prateći referalni mehanizmi – podrška djeci u riziku“. Radnom sastanku su prisustvovali ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Elmedin Muratbegović, profesorice sa Filozofskog fakulteta Dženana Husremović i Lejla Kafedžić, zamjenik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, zajedno sa predstavnicima UNICEF-a i direktorima svih osnovnih škola Kantona Sarajevo.

Pomenuti predavači su ponovili značaj kontinuiranog provođenja Evidencija o neprihvatljivim oblicima ponašanja kao i pravovremenog djelovanja u smislu zaštite prava djeteta.

Direktori su jednoglasno podržali održavanje ovog sastanka i još jednom predstavili problem nedostatka stručnog osoblja u školama, pedagoga, psihologa i socijalnih radnika. Ministrica Zineta Bogunić je naglasila da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo spremno na svaki vid saradnje sa školama i da je neophodno uspostaviti još snažniju saradnju škola sa Centrima za socijalni rad i mentalno zdravlje.

08.03.2019.

Budite ponosne što ste žene, mudre i dostojanstvene!

Lijepe, tople, hrabre, a nježne, važne i neizbježne.

Po srcu ujedno i slabe i jake, uloge vaše nisu  lake.

Sretan 8. mart!

06.03.2019.

ŠKOLA SKIJANJA – ČETVRTA GRUPA

U periodu od  4. do 8. marta, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo učenici VI-4 razreda realiziju Školu skijanja.

Na planinama su svakodnevno bravili učenici VI razreda sa svojim nastavnikom tjelesnog i zdravstvenog odgoja i učili osnove ovog zimskog sporta. Ova aktivnost se realizuje u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, jer su kao ispomoć angažovani studenti ovog fakulteta. Danas su na planini Igman ovu grupu malih skijaša posjetili direktorica i pomoćnik direktorice škole.

28.02.2019.
Sretan DAN NEZAVISNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE
!

 DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U četvrtak, 28.02.2019. godine, u prostorijama naše škole, svečanom priredbom je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Učenice i učenici naše škole, članovi sekcija, zajedno na sceni, uputili su poruke mire, jedinstva i ljubavi prema domovini.

 

ŠKOLA SKIJANJA - TREĆA GRUPA

U periodu od 25. do 28. februara, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo učenici VI-3 razreda realizovali su  Školu skijanja. Učenici su uspješno ovladali osnovama u skijanju. Pored korisnih vještina, učenici uživaju u ljepotama naših olimpijskih planina, kao i u sunčanim danima i svježem zraku.

27.02.2019.

1000 UČENIKA I UPOSLENIKA REKLO JE STOP NASILJU!

Danas je u JU OŠ „Umihana Čuvidina“ u Sarajevu obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja “ Dan ružičastih majica”. Naši učenici i uposlenici ovim činom željeli su pokazati spremnost u borbi protiv vršnjačkog nasilja. Škola kao odgojno-obrazovna  ustanova ima primarnu ulogu u prevenciji i podizanju svijesti o sveprisutnom vršnjačkom nasilju, kao velikom društvenom problemu. Govoriti o  evidentnim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama nasilja, bilo fizičkim ili psihičkim, obaveza je svih nas, kako bismo blagovremeno djelovali i utjecali na razumijevanje učenika. Cilj ovog projekta je učiniti školu sigurnim mjestom, a naši učenici i uposlenici su uistinu shvatili važnost današnjeg dana i simbolično se obukli, razgovarali o nasilju i zabilježili fotografske trenutke uz jasnu poruku „PRIJATELJSTVO SVIMA ODLIČNO STOJI!“

Prevencija prije intervencije!

#stopnasilju

#antibullyingday

26.02.2019.

KO SAGRADI MOST, DVA ĆE SVIJETA SASTAVITI, KO GA PORUŠI, OBA ĆE IZGUBITI

Povodom obilježavanja 1. marta-Dana nezavisnosti BiH, 25. i 26.2.2019 godine, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Udruženje i Stručni aktiv nastavnika historije Kantona Sarajevo održali su svečanu akademiju. U sklopu ove manifestacije Aktiv nastavnika tehničke kulture izložili su makete mostova kao simbol spajanja koji su uradili sa učenicima kroz svoje nastavne i vannastavne aktivnosti. Ko sagradi most, dva će svijeta sastaviti, ko ga poruši, oba će izgubiti - jasna je poruka upućena na akademiji, te je još jednom istaknut značaj ovoga datuma. Naša škola učestvovala je u ovoj izložbi sa maketom mosta “Kozija ćuprija“, rad učenika VII 4 razreda Husović Rijada. Izložbi su prisustvovali nastavnica historije Proho Samija i nastavnik tehničke kulture Delić Almir.

Samo zajedno okupljeni oko istih zadataka i ciljeva možemo graditi bolju i svjetliju budućnost i razvijati patriotizam kod naših učenika.

21.02.2019.
SRETAN NAM MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA!

ŠKOLA SKIJANJA - DRUGA GRUPA

U periodu od 18. do 22. februara, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo učenici VI-2 razreda pohađaju Školu skijanja. Učenici su uspješno ovladali osnovama u skijanju. Pored korisnih vještina, učenici uživaju u ljepotama naših olimpijskih planina, kao i u sunčanim danima i svježem zraku.

20.02.2019.

MALA GOSPOĐICA DOLITTLE

U srijedu, 20.2.2019. učenici trećih razreda realizovali su  posjetu kinu Cinema City. Zajedno sa svojim učiteljima gledali su dječiji film "Mala gospođica Dolittle". Priča o jedanaestogodišnjoj djevojčici Lili koja u tajnosti govori jezikom životinja, oduševila je učenike naše škole!

RADOVI NA IZGRADNJI SPORTSKE DVORANE

Pratimo tok dogradnje škole i fiskulturne sale. Očekujemo i radujemo se svakom novom danu,  posebno lijepom i sunčanom, jer stvara uslove za brže ostvarenje snova naših učenika, nastavnika i roditelja.

15.02.2019.

'SAVE THE CHILDREN' DONIRAO ŠEST ROBY GUSJENIČARA ZA OSNOVNE ŠKOLE U KS

Ministrica za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić potpisala je ugovor sa direktoricom organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andreom Žeravčić, o donaciji šest Roby gusjeničara za savladavanje infrastrukturnih barijera za djecu koja koriste kolica.

Roby gusjeničari su podijeljeni sarajevskim osnovnim školama “Malta”, “Grbavica 1”, “Isak Samokovlija”, “Stari Ilijaš”, “Treća osnovna” i “Umihana Čuvidina”.

Gospođa Žeravčić je istakla da ta inicijativa ima za cilj unapređenje inkluzije u osnovnim školama.

13.02.2019.

PRVAČIĆI OSNOVNE ŠKOLE “UMIHANA ČUVIDINA” IMALI POSEBAN ZADATAK

DJEČAK ARMAN OBJAŠNJAVA ŠTA JE ZAKONITO, A ŠTA NE (VIDEO)

10.02.2019.

 

EVROPSKI OLIMPIJSKI ZIMSKI FESTIVAL MLADIH (EYOF) 2019

Učenici, roditelji i nastavnici naše škole prisustvovali su Svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koja je upriličena na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

EYOF predstavlja ljubav prema sportu, ljubav prema olimpijskim vrijednostima, poštovanje i uvažavanje drugih i drugačijih što govori i slogan svečane ceremonije otvaranja EYOF-a - . Stvarajmo zajedno.

07.02.2019.

ŠKOLA SKIJANJA – ČETVRTI DAN

Ostao je još jedan dan petodnevne škole skijanja iza učenika VI-1 razreda. Na prelijepim padinama planine Bjelašnice i danas su uživali u svojim skijaškim pohodima. Osim prelijepog sunčanog dana i novih naučenih skijaških vještina, učenici VI-1 počašćeni su iznenadnom posjetom razrednice Mirzete Sofić – Maličević.

Fotografije govore više od 1000 riječi.

 

04.02.2019.

ŠKOLA SKIJANJA

Realizacija projekta "Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo započela je danas i trajat će od 04.02.2019. godine do 15.03.2019. godine (izuzev sedmice održavanja EYOF-a) . Već drugu godinu projekat „Škola skijanja“ za učenike šestih razreda osnovnih škola se ogranizuje u okviru trećeg časa tjelesnog i zdravstvenog odgoja i obaveznog nastavnog programa.

02.02.2019.

PROJEKAT „VANNASTAVNE AKTIVNOSTI“

U organizaciji općine Novi Grad Sarajevo nastavljen je projekat „Vannastavne aktivnosti“ . Učenici naše škole pripremaju se i treniraju košarku i odbojku u fiskulturnoj sali JU OŠ „Behaudin Selmanović“.

Zahvaljujemo se direktoru i njegovim saradnicima na ustupljenom prostoru i terminima, a našim učenicima želimo puno sreće na predstojećim turnirima.

 

31.01.2019.

PROJEKAT „MEMORIJA BOSNE“

 Članovi Udruženja Druga viteška Novi Grad-Sarajevo, uz saglasnost Općine Novi Grad i   Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, pokrenuli su projekat pod nazivom „Memorija Bosne“. U četvrtak, 31.01.2019. godine, čas historije za sve prisutne učenike VIII razreda održali su Sejo Čardaklija i Nedžad Bublin Čupo, komandanti Druge viteške brigade.

 

25.01.2019.

SRETAN POČETAK II POLUGODIŠTA

Budući da završava zimski odmor učenika, svim nastavnicima, roditeljima i učenicima želimo sretan početak II polugodišta u nadi i želji da ovo polugodište bude bolje i uspješnije od prethodnog i da naše međusobno povjerenje, saradnja i marljiv rad budu jači i snažniji nego prije.

„Svi kabineti su opremljeni pametnim tablama, projektorima, televizorima, laptopima, računarima i svi su umreženi. Dobra opremljenost je preduslov je  kvalitet nastave i postizanja boljih rezultata“, rekao nam je pomoćnik direktora Aziz Mulahmetović.

Nastava u drugom polugodištu školske 2018/2019. godine počinje u PONEDJELJAK 28.01.2019. godine i to:

Prva smjena  počinje u 8 00 sati.   -  III, IV, VI, VIII razredi.

Međusmjena počinje u 11 40 -  I razred.

Druga smjena počinje u 1335  sati  - II, V, VII i IX razredi.

 

21.01.2019.

NAUČNI SKUP „INKLUZIVNE I EDUKCIJSKE PRAKSE U BIH I REGIJI“

Dana 21.01.2019. godine u 16 sati, u galeriji JU BKC KS, održan I naučni skup pod nazivom „Inkluzivne i edukcijske prakse u BiH i regiji“. Skup je održan u organizaciji Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo", a pod potkroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Na skupu su učestvovali eminentni predavači iz oblasti nauke i struke: 
Mr. sc. Nihada Čolić, direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, 
Doc.dr. Daniel Maleč, Pedagoški fakultet Sarajevo, Doc.dr. Haris Memišević, Pedagoški fakultet, 
Amel Kapo, MA, trener plivačkog kluba-Spid, 
Azur Kuduzović, MA, Centar za slijepa i slabovidna lica Kantona Sarajevo i Adnan Vefić, MA, Udruženje-Health life.

Obrazovna inkluzija je tema koja je relevantna za pedagoški i društveni kontekst, a posebno za savremene odgojno-obrazovne reforme.

Predavanja u okviru navedenog skupa pratile su i učiteljice Nermina Mudželet, Nermina Hardaga i Dženana Pačavar.

16.01.2019.

SVEČANI ISPRAĆAJ PENZIONERA

Danas je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je priređen ispraćaj kolege Bašalić Adema u penziju.

Želimo mu dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

10.01.2019.

RADIONICA (PRE)ODGOVORNO RODITELJSTVO I NOVOSTI ZA NASTAVNIKE

U sklopu radionice za prosvjetne radnike Kantona Sarajevo, uručene su nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za konkurs koji je raspisala izdavačka kuća „Bosanska knjiga“ na temu „Bosna i Hercegovina kakvu želim“.

Pozivu se odazvao veliki broj učenika sa preko 320 radova iz 80 škola, među kojima su i radovi naših učenica V-1 razreda. U Zborniku dječijih radova objavljeni su i radovi učenica Najde Hajdarević i Nejle Kokor.

28.12.2018.

NAŠA AMBASADORICA UMMA HODŽIĆ

Na Novogodišnjem festivalu plesa, održanom 15.12.2018.godine u Banja Luci, naša učenica I-2 razreda, Hodžić Umma je državni prvak u kategoriji HipHop-Solos female-Kids.

Upućujemo čestitke Ummi i želimo joj puno uspjeha u budućim takmičenjima.

SLATKI PAKETIĆ ZA DRUGA I DRUGARICU

I ove godine, učenici i nastavnici JU Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ Sarajevo, na vrijeme su krenuli sa humanim akcijama za novogodišnje praznike, nastavljajući tradiciju darivanja novogodišnjih paketića.

Veći broj novogodišnjih paketića podijeljen je drugarima u školi, odnosno učenicima slabog materijalnog stanja.

Donacijama novogodišnjih paketića, obradovali su i učenike iz Konjević Polja, Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica", kao i djecu MZ „Alipašino Polje I“ koja ne idu u školu  .

26.12.2018.

PROJEKAT “LOPOV UVIJEK BUDE OTKRIVEN”

U okviru planiranih sadržaja vezanih za prevenciju maloljetničke delinkvencije pod nazivom „Razmisli pa djeluj“ implementiran je projekat “Lopov uvijek bude otkriven.” Uz dugogodišnju dobru i uspješnu saradnju naše škole sa policijom 4. Policijskom upravom, ovaj projekat realizira se u okviru programa “Rad policije u zajednici”. Pripadnici MUP-a prezentirali su učenicima šestog razreda metode otkrivanja počinitelja jednog od naučestalijih krivičnih djela – krađe, kako ispravno prostupiti ukoliko su prisutni izvršenju krivičnog djela, na koji način kontaktirati policiju, šta znači neobavještavanje službenog lica o izvršenom krivičnom djelu.

Najveću pažnju dobio je policijski pas, koji je demonstrirajući vježbu, pronašao sakriveni novčanik.

 

TURNIR U KOŠARCI ZA DJEČAKE

U sklopu završne općinske mini lige koja se realizira u povodu obilježavanja 41. godišnjice od osnivanja Općine Novi Grad Sarajevo, čijem otvaranju su prisustvovali predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, direktori i nastavno osoblje novogradskih škola, učenici i drugi gosti,  u sportskoj dvorani OŠ „Aneks“ održan je turnir u košarci za dječake novogradskih osnovnih škola.

Predstavnici naše škole bili su:

1.       Mujan Adalet

2.       Đedović Anes

3.       Kurtić Tarik

4.       Ćatić Tarik

5.       Redžović Husein

6.       Mangafić Ajdin

7.       Čano Bakir

8.       Karić Ahmed

9.       Pripo Amar

10.    Hodžić Bečir

11.    Kaltak Arman 

12.    Žunić Sead

25.12.2018.

SRETAN BOŽIĆ

U utorak, 25.12.2018. godine, katolici širom svijetu obilježavaju svoj veliki blagdan – Božić. Koristimo priliku da učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenicima škole, kao i svim ljudima katoličke vjeroispovijesti, čestitamo Božić sa željom da ga proslave u miru i veselju.

Povodom obilježavanja Božića,  a u skladu sa Školskim kalendarom, u utorak, 25.12.2018. godine, neće biti redovne nastave.

24.12.2018.

RADOVI NA IZGRADNJI SPORTSKE DVORANE

Uprkos lošim vremenskim prilikаmа rаdovi nа izgradnji sportske dvorane teku neometano.

Radujemo se svakom koraku koji nas dovodi do konačnog cilja,  a to su sretna i nasmijana lica u novim učionicama i sali za tjelesni i zdravstveni odgoj.

23.12.2018.

MALONOGOMETNI TURNIR U ZNAK SJEĆANJA NA POGINULE BORCE I ŠEHIDE OPĆINE NOVI GRAD

Učenici sedmog razreda naše škole učestvovali su na memorijalnom malonogometnom turniru “Šehidima i poginulim borcima Novog Grada”, koji je održan u sporstkoj dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu.

21.12.2018.

DRUGARICA GUSJENICA

Udruženje za edukaciju, stručno usavršavanje i cjeloživotno učenje „Edu Arena“ u petak, 21.12.2018.g.  u hotelu Hollywood na Ilidži održalo je svečanu promociju projekta namijenjenog djeci sa poteškoćama u razvoju, pod nazivom(Re)Kreativno-edukativne i zabavne igre za djecu sa poteškoćama u razvoju „DRUGARICA GUSJENICA“.  Ovaj projekat prvenstveno ima za cilj da djeci sa poteškoćama u razvoju predškolskog i školskog uzrasta nižih razreda olakša učenje i napredovanje. Da djeca uče i usvajaju nova saznanja i ispoljavaju kreativnost kroz različite igre edukativno-zabavnog karaktera uz pomoć nastavnika, pedagoga, socijalnih radnika ili roditelja. Naša škola podržava rad svih onih koji na bilo koji način pomažu djeci, olakšavaju  i omogućavaju kvalitetan rad nastavnicima.

19.12.2018.
PLANINARSKO SPORTSKO DRUŠTVO "ZLATNI LJILJAN" DODIJELILO CERTIFIKATE MLADIM PLANINARIMA OPĆINE NOVI GRAD

Drugu godinu zaredom PSD „Zlatni ljiljan“, uz podršku Općine Novi Grad realizira projekat Planinarske družine - edukacija kroz planinarsku školu, a u ovoj sezoni početnički program planinarske škole prošlo je 139 učenika, kojima su 19.12.2018. godine u prepunoj multimedijalnoj sali dodijeljeni certifikati čime su i zvanično postali pravi planinari.

Svečanom uručenju certifikata prisustvovao je općinski načelnik Semir Efendić sa saradnicima, veliki broj učenika- planinara, direktora i nastavnika novogradskih osnovnih i srednjih škola, pripadnici Gorske službe spašavanja Novi Grad i drugi gosti, a program su upotpunili članovi orkestra Srednje elektrotehničke škole.

Na završnoj svečanosti učesnicima, mladim planinarima dodijeljeni su certifikati.

Cerificirani planinari iz naše škole su Amina Grbo, Titorić Berin, Hukara Hana, Divović Mirsada, Žunić Sead, Topalović Neira, Adnan Kepeš, Korman Ajla, Bašalić Adna, Amir Šehić i nastavnica Senada Jusić.

Više na stranici https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/planinarsko-sportsko-drustvo-zlatni-ljiljan-dodijelilo-certifikate-mladim-planinarima-opcine-novi-grad-1545309087

19.12.2018.

ODBOJKAŠKI TURNIR

Povodom obilježavanja Dana Općine Novi Grad Sarajevo u sportskoj dvorani Osnovne škole “Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima održan je dvodnevni turnir u odbojci za 2018. godinu u okviru ženske odbojkaške lige novogradskih škola. Na prvom općinskom odbojkaškom takmičenju nastupile su učenice iz 15 novogradskih škola, njih 225 koje su branile boje svoje škole.

Predstavnice naše škole:

·         Ilhana Biber VIII-1

·         Ajla Šehović VIII-2

·         Ena Uglješa VIII-4

·         Gagula Lamija VIII-4

·         Bilalović Merjema VIII-2

·         Smječanin Asja VIII-4

·         Naida Imširević VII-4

·         Mešanović Sara VI-2

·         Selma Hasković VII-4

·         Amina Smječanin VII-2

·         Ilma Čaušević IX-1

·         Ajla Katana VII-3

·         Ema Karić VII-4 – Rezerva

Više o ovoj temi na stranici  https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/odbojkaski-turnir-u-os-mustafa-busuladzic-pobjedila-ekipa-os-skender-kulenovic-1545316418

18.12.2018.

UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA

U našoj školi održano je predavanje na temu: “Upozoravanje na opasnost od mina“ u organizaciji tima EUFOR-a. Učenici su imali priliku upoznati različite vrste mina i šta je potrebno napraviti ako pronađu minu u prirodi. Osim toga, saznali su koliko još postoji minskih polja u našoj zemlji i šta se događa aktiviranjem mine i ubojitog sredstva. Zahvaljujemo se timu EUFOR-a koji su nam pomogli da kod učenika VI razreda razvijemo svijest o opasnosti od mina, čak i dvije decenije nakon završetka rata.

16.12.2018.

OBILJEŽAVANJE 26. GODIŠNJICE POGIBIJE NAŠIH UČENIKA

U nedjelju, 16.decembra 2018. godine učenici i nastavnici JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo sa direktorom, gospodinom Azizom Mulahmetovićem u Ulici Potur Šehidijina br.1 prisustvovali su obilježavanju 26. godišnjice pogibije naših učenika:

 Admira (Ramiz)Holjana, Aldina (Esad) Alihodžića i Denisa (Mujo) Bašovića.

Čuvati uspomenu na njih je naša obaveza i naša snaga za nove životne pobjede!

Ponosno i dostojanstveno se sjećamo naših vršnjaka, koji su pokušavajući pronaći makar djelić sigurnog prostora za školovanje i igru ostavljali svoje živote, na ovom i mnogim drugim mjestima-riječi su učenika OŠ“Umihana Čuvidina“, koji su učenjem fatihe, polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem sa svojim direktorom gosp. Azizom Mulahmetovićem, odali počast poginulim učenicima.

12.12.2018.

U POSJETI INSTITUCIJAMA KULTURE

U srijedu 12.12.2018. godine u organizaciji Općine Novi Grad  učenici VII razreda posjetili su institucije od kulturnog značaja, Zemaljski muzej, Brusa bezistan, Gazi Husrev-begovu biblioteku, Bošnjački institut.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti učenika o značaju i važnosti kulturne baštine grada Sarajeva i BiH, te lično upoznavanje sa kulturno-historijskim nasljeđem.

11.12.2018.

NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI

Učenici naše škole učestvuju u projektu "Djeca pomažu djeci", donacijama paketića uljepšavaju novogodišnje praznike bolesnim i djeci slabog materijalnog stanja.
Projekat traje do 23.12.2018.godine.
Sigurni smo da ćete kao i do sada, dragi roditelji i učenici, pokazati svoju plemenitost i time doprinijeti novogodišnjoj radosti djece.

 

10.12.2018.

ŠKOLA U PRIRODI

Učenici  IV-2 i IV-3  razreda danas su otputovali u Šabiće.

Škola u prirodi program je višednevne terenske nastave za učenike 4. razreda osnovnih škola koji se izvodi prema preporuci Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Šabići se nalazi se 30 km južno od Sarajeva, na nadmorskoj visini od 1100 m, na razmeđi triju planina: Bjelašnice, Treskavice i Visočice. Blizina kanjona rijeke Rakitnice, okružena bjelogoričnom i crnogoričnom šumom, prekrasnim stazama, pašnjacima i izvorima pitke vode, predstavlja ambijent čiste i netaknute prirode.

Cilj "Škole u prirodi" – Šabići je upoznati učenike s reljefom i klimom prostora u prirodnom i seoskom ambijentu, biljkama, životinjama, različitim karakterističnim pojmovima, zanimanjima ljudi, njihovim radom i turizmom.

Učenici  u pratnji svojih  učiteljica sretno su stigli na odredište, prošetali su, igrali se u snijegu, crtali svoje doživljaje, malo pisali, jednom riječju, uživali u današnjem danu.

 

9.12.2018.

U SARAJEVU SE GRADI SPORTSKA DVORANA SA PRATEĆIM OBJEKTIMA VRIJEDNA PET MILIONA KM

Radnici građevinske firme Eko-Teh počeli su danas betoniranje temeljne ploče sportske dvorane Osnovne škole "Umihana Čuvidina" u Boljakovom Potoku u Sarajevu u koju je ugrađeno 1.140 tona armature i bit će ugrađeno 1.300 kubika betona.

Radi se o jednom od najvećih gradilišta u gradu Sarajevu koje je danas obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić zajedno sa saradnicima, predstavnicima izvođača radova i savjeta MZ "Alipašin Most-1".

Jedna od najboljih sportskih dvorana u Kantonu Sarajevo, čiji je investitor Općina Novi Grad bit će izgrađena u jednom od najvećih novogradskih naselja sa oko 10.000 stanovnika, a koja je bila potrebna školi "Umihana Čuvidina", jer nije imala adekvatnu sportsku dvoranu.

Osim dvorane u sklopu projekta će biti izgrađeno i jedanaest učionica, obdanište, ambulanta, fitness sala, velika garaža i drugi prateći sadržaji tako da će to biti jedna od najljepših dvorana u našoj državi.

"Ovo je prvi objekat koji je nadležnost Kantona Sarajevo, a kojeg Općina radi samostalno. Projekat bi trebao biti upotpunosti finansiran od strane KS-a obzirom da su škole u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, ali nam ne vrijedi čekati na njih, tako da smo se odlučili da krenemo u njenu izgradnju obzirom da se nalazi u jednom od naših najvećih naselja i potreba za njenom izgradnjom je ogromna. U ovom naselju će se graditi i deveta transverzala prilikom koje će se rušiti ambulanta i zbog toga su u sklopu dvorane predviđene i prostorije za ambulantu", izjavio je općinski načelnik Semir Efendić.

Prema riječima Envera Tatlića, rukovodioca građenja cijelo ljeto trajali su zemljani radovi u sklopu kojih je urađena stabilizacija padine sa šipovima i sidrima. Danas je počelo betonirnje temeljne ploče sportske dvorane veličine oko 2.000 kvadrata, gdje se treba ugraditi 1.300 kubika betona, a to je jedan ciklus koji se ne može prekidati. Za pripremu ploče ugradili smo 1.140 tona armature i organizirali ugradnju betona. Naredna faza je vertikalna konstrukcija“, pojasnio je Tatlić. Za ove radove odabran je neradni dan, kako se ne bi pravile gužve u saobraćaju obzirom da je angažiran veliki broj kamiona i miksera koji moraju prići gradilištu.

Vrijednost ovog projekta je oko 5 miliona KM. Općina je kroz budžet za 2017 i 2018. godinu obezbijedila 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Ugovor je potpisan na tri godine, ali će se nastojati u narednoj godini završiti dio u kojem je predviđena izgradnja učionica kako bi škola nastavila funkcionisati normalno.

Direktor škole Aziz Mulahmetović ističe da će realizacijom ovog projekta, učenici jedne od najvećih škola u Kantonu Sarajevo dobiti bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa, a stanovnici naselja bolje uslove za življenje.

"Škola je izgrađena 1970. godine, a dograđena 1980. godine, imala je fiskulturnu salu veličine dvije manje učionice što je bilo nedovoljno za odvijanje nastave za 940 učenika koji školu pohađaju. Proširenjem kapaciteta škole i izgradnjom sportske dvorane dobit ćemo uslove da se nastavni procs odvija u dvije, umjesto u tri smjene kako je to do sada bilo. Osim toga prvi put će ovo naselje dobiti i obdanište“, rekao je direktor Mulahmetović.

Dodao je da će dvorana služiti učenicima u redovnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima, ali i sportskim klubovima sa ovog prostora.

Tekst preuzet sa https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-sarajevu-se-gradi-sportska-dvorana-sa-pratecim-objektima-vrijedna-pet-miliona-km/181209046#10

8.12.2018.

VANNASTAVNE SPORTSKE I PREDMETNE AKTIVNOSTI U ŠKOLSKOJ 2018/19

Počele su pripreme za realizaciju projekta „Vannastavne sportske i predmetne aktivnosti u školskoj 2018/19“ u partnerstvu sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

Odbojkašice i košarkaši, iako trenutno nemaju uslova za rad u svojoj školi, pripremaju se u fisklulturnoj Sali JU OŠ „Behaudin Selmanović“.

Cilj projekta je usavršavanje i afirmacija stečenih znanja i vještina, poticaj njihovom daljem razvoju, kreativnosti, poticanju sportskog duha i izražaju kod zainteresiranih novogradskih učenika kao i njihov plasman na planiranim takmičenjima.

Košarkaški turnir prema projektu vannastavnih aktivnosti  za škole sa područja Općine Novi Grad Sarajevo, održati 26. i 27. decembra 2018.godine , u srijedu i četvrtak u sportskoj dvorani Osnovne škole "Aneks".

Odbojkaške utakmice se odigravaju 19. i 20.decembra 2018. godine, u srijedu i četvrtak u sportskoj sali JU OŠ "Mustafa Busuladžić“.

7.12.2018.

 

ŠKOLA PLIVANJA

Škola plivanja za učenike 4. razreda je i ove školske godine organizovana na Olimpijskom bazenu Otoka. Odjeljenja IV-1 i IV-2 prošli su obuku plivanja u periodu od 12.11.2018. do 23.11.2018.godine, a odjeljenja IV-3 i IV-4 od 27.11.2018. do 7.12.2018. godine.

NAŠI MALI AMBASADORI

Naš učenik Dinel Hamzić u School&School položio je Microsoft Certified Solutions Associate titule! Dinel je jedan od najmlađih IT stručnjaka sa ovakvom titulom na svijetu.

U subotu, 24.11.2018. godine u Tuzli je održan 2. međunarodni karate kup 2018. godine pod nazivom "Tuzlanski pobjednik" na kojem je učestvovalo 640 takmičara iz BiH, Hrvatske i Srbije. Naša učenica Ajla Serhatlić  takmičila se u disciplinama borbe pojedinačno i borbe ekipno. U borbama pojedinačno osvojila je bronzanu medalju treće mjesto u kategoriji borbe djevojčice 2005. -54kg i bronzanu medalju za treće mjesto u borbama ekipno kadetkinje.

Na terenima Tenis Akademije "Gabeljić " u Sarajevu 6. i 7. oktobra odigran je BH MASTERS u kategoriji juniorki i juniora do 14.godina. U kategoriji juniorki do 14.godina svoj primat najbolje bh juniorke u 2018.godini potvrdila je naša učenica Suana Tucaković.

3.12.2018.

SAT KODIRANJA

Sat kodiranja sa učenicima od IV do IX razreda OŠ "Umihana Čuvidina" u Centru za promociju Civilnog društva. Učili smo, zabavljali se i programirali!

28.11.2018.

ZAVRŠNI SUSRET U OKVIRU PROJEKTA "KVALITETNE INKLUZIVNE PRAKSE"

Dana, 28.11.2018. godine u Gradskoj vijećnici  u Mostaru održan je završni susret u okviru projekta "Kvalitetne inkluzivne prakse". u organizaciji UNICEF-a i Udruženja "Društvo ujedinjenih građanskih akcija". Susret je bio prilika za predstavljanje rezultata zajedničkog rada u školama koji je imao nekoliko značajnih faza: inicijalna obuka predstavnika školskog menadžmenta i nastavnog osoblja za primjenu modula za razumijevanje inkluzivnog obrazovanja, obuku nastavnog osoblja za primjenu isprobanih metodologija u podučavanju učenika i građenju partnerstva s porodicom, te realizaciju naučenih metodologija i pristupa u učionici.
Tokom susreta predstavljena su dva dokumenta koji su nastali u toku realizacije projekta: Priručnik za nastavnike "Kvalitetne inkluzivne prakse" i "Smjernice za primjenu inkluzivnih praksi u nastavi" koji mogu poslužiti kao kvalitetni resursi u nastavi i planiranju profesionalnog razvoja nastavnika. U cilju boljeg razumijevanja uloge nastavnika u inkluzivnom odgoju i obrazovanju i potrebe za stvaranjem okruženja u kojem se nastavnik stručno usavršava, sarađuje s drugima te razumije potrebe svakog učenika.

Članovi tima za prezentaciju Osnovne škole  „Umihana Čuvidina“ bili su: nastavnice Mirzeta Sofić -Maličević, Elma Botulja, Daniela Zorbić i Sanela Kadić. 

Primjer iz prakse prezentovala je Daniela Zorbić po modelu “Krugovi prijatelja“ .
25.11.2018.
Svim građanima Bosne i Hercegovine upućujemo najiskrenije čestitke, povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne!
23.11.2018.

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Dana 23.11.2018. godine, održana je svečana priredba u izvedbi naših učenika povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH. Učenici su uz bogat kulturno-zabavni program izrazili ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hrcegovini i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum.

21.11.2018.

NAŠI MALI AMBASADORI

Dana 18.11.2018.godine održan je BH Zimski Kup 2018. u Istočnom Sarajevu. Selekcija 2011 FK Novi Grad je na BH ZIMSKOM KUP-u osvojila 1. mjesto na čelu s trenerom Jasminom Ražanicom. Naši mali ambasadori, učenici  JU OŠ "Umihana Čuvidina"

 • Veljan Anur,
 • Bajramovic Nejla i
 • Cibra Emela

članovi su FK Novi Grad.

Čestitamo učenicima i njihovom treneru  na ostvarenom rezultatu.

19.11.2018.

RADOVI NA SPORTSKOJ DVORANI

Prema riječima gospodina Envera Tatlića, šefa gradilišta, radovi na izgradnji sportske dvorane napreduju, idu u kontinuitetu i prema predviđenom planu. Zadovoljan je dinamikom rada i nada se da će sve što je planirano biti i završeno u određenom roku, ako dozvole vremenske prilike i ne bude nepredviđenih situacija.

17.11.2018.

NAUČNI SIMPOZIJ "PRIMJENA NOVIH TEHNOLOGIJA U NASTAVI"

U subotu, 17.11.2018.godine Hotel Hollywood Ilidža, Udruženje za edukaciju, stručno usavršavanje i cjeloživotno učenje “Edu Arena” realizovalo je 2. Naučni simpozij unapređenja rada prosvjetnih radnika i obrazovnih institucija “PRIMJENA NOVIH TEHNOLOGIJA U NASTAVI“, čiji je cilj da unaprijedi i olakša rad prosvjetnih radnika kada su u pitanju nove tehnologije u obrazovanju.

15.11.2018.

FILCANJE - ZANAT ZA 21.VIJEK

U četvrtak, 15.11.2018.godine u Velikoj sali Općine Vogošća održano predstavljanje projekta "Filcanje-zanat za 21 vijek" i predavanje "Značaj očuvanja kulturne baštine" a koje je podržao Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu-ReLOaD. Projekat finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).  Predavač, mr.sci. Nihada Čolić, istakla je značaj očuvanja kulturne baštine za buduće naraštaje s posebnim osvrtom na nematerijalnu kulturnu baštinu. Predavanju je prisustvovala Sanela Kadić, nastavnica razredne nastave.

13.11.2018.

POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU – V RAZRED

Dana 13.11.2018. g.učenici V1 i V4  razreda  zajedno sa svojim učiteljima posjetili su  Zemaljski muzej u Sarajevu.

Učenici su u pratnji kustosa i učitelja obišli muzej, vidjeli i čuli zanimljive činjenice u tri djela muzeja.

Posjetili su arheološke dio zbirke koje prate sve aspekte života čovjeka (naselja i nastambe, svakodnevni život, privreda, umjetnost, duhovnost, religija itd.), na prostorima Bosne i Hercegovine, od starijeg kamenog doba do kasnog srednjeg vijeka, te odjeljenja za etnologiju i za prirodne nauke.

6.11.2018.

POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU – IV RAZRED

Dana 06.11.2018. g.učenici IV razreda zajedno sa svojim učiteljima posjetili su  Zemaljski muzej u Sarajevu.

Cilj posjete je upoznavanje učenika sa vrijednostima i značajem koji ima Zemaljski muzej u Sarajevu, a čije sadržaje također izučavaju i na časovima moje okoline, te prirode i društva, a i muzičke i likovne kulture.

4.11.2018.

FESTIVAL BAJKE - PRSTNE I GESTOVNE IGRE

U nedjelju, 04.11.2018.godine u prostorijama Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije „Bajka“ održani su predavanje i radionica za prstne i gestovne igre o kojima su govorili, i prstnim igrama učili, gosti iz Beograda, članovi Valdorf društva Srbija i doajen valdorfske pedagogije u Bosni i Hercegovini, Leila Kostić, iz Udruženja za dječiju kulturu "Žar Ptica". Predstavnica naše škole bila je Sanela Kadić, nastavnica razredne nastave.

3.11.2018.

UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA

U subotu, 03.11.2018.godine u OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ održano je XXII općinsko takmičenje učenika osnovnih škola  iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“ u organizaciji Crvenog križa/krsta Novi grad Sarajevo.

Na takmičenju su učestvovali po 3 učenika iz 14 škola. Cilj ovog takmičenja je upoznavanje učenika na svjesnost opasnosti od mina i ESZR (eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata koji se ispaljivanjem nisu aktivirala).

Predstavnice naše škole bile Iman Alilović, Sumeja Arnaut i Amina Muslim.

27.10.2018.

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE BITKE NA DUJMOVSKIM BRDIMA

Članovi historijske sekcije, u pratnji nastavnice Almedine Salihović, zajedno sa učenicima ostalih novogradskih škola prisustvovali su obilježavanju godišnjice bitke na Dujmovskim brdima.

Cilj ovog obilježavanja je njegovanje tradicije odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Organizator obilježavanja godišnjice je Udruženje "Druga viteška“ Novi Grad Sarajevo.

20.10.2018.

ŠKOLA PLANINARSTVA

Dana 20.10.2018. godine učenici VII2 odjeljanja su posjetili Trebević. Učenici su uživali u ljepotama krajolika i dosta toga su naučili o orjentaciji u prirodi, o opremi koju trebaju nositi  kada idu na planinarenje, kako upaliti vatru, objašnjeno im je kako prepoznati planinarski put sa oznakom crveni krug sa bijelom tačkom  i kako se zaštititi u vremenskim neprilikama. Sve je proteklo u najboljem redu na veliko zadovoljstvo svih učesnika.

13.10.2018.
   

ŠKOLA PLANINARSTVA


Dana 13.10.2018. godine realiziran je prvi dan škole planinarstva za učenike VII1 odjeljenja. Učenici sa svojim nastavnikom Muminović Edinom su na Crepoljskom.  Realizovana je praktična nastava na terenu.

10.10.2018.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetski dan mentalnog zdravlja se proslavlja 10. oktobra svake godine, već 26 godina, na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje, sa ciljem podizanja svijesti o pitanjima mentalnog zdravlja širom svijeta i mobilizacije napora u podršci mentalnom zdravlju. Tema ovogodišnjeg Dana mentalnog zdravlja je ”Mladi ljudi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja”, sa akcentom na probleme sa kojima se suočavaju mlade osobe u dobi od 14-28 godina.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja,Asocijacija XY i Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini su u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske organizovali obilježavanje Dana mentalnog zdravlja 10.10.2018. uz prigodan program u Sarajevu  u hotelu Hills. Ovoj svečanosti prisustvovala je predstavnica naše škole Melisa Smajilović, psiholog.

08.10.2018.

TAKMIČENJE U LIKOVNIM I LITERARNIM RADOVIMA NOVA VITA

U organizaciji Nova Vita organizovano je takmičenje u likovnim i literarnim radovima za učenike od  I  do V razreda.

Učenici II-5 razreda:

 •     Nur Halil Dedić
 •     Emina Duraković
 •     Adin Peljto

 i učenici V-1 razreda:

 •     Hajdarević Najda
 •     Mulić Amina
 •     Kokor Nejla

Osvojili su nagrade i poklone za svoja odjeljenja.

05.10.2018.
Sretan 5.oktobar - Dan učitelja!
03.10.2018.

 

POSJETA MINISTRA KAZAZOVIĆA

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović obišao je danas Osnovnu školu „Umihana Čuvidina“ u okviru čijeg se objekta provode radovi na izgradnji sportske dvorane.

Tokom posjete Ministar je obišao kabinete i učionice i izrazio spremnost Ministarstva da, shodno mogućnostima, podrži projekte koje naša škola bude realizirala u budućnosti.

S obzirom na to da je u toku priprema učenika četvrtog razreda za realizaciju Projekta Škole plivanja, Ministar je posjetio i učenike, te im podijelio Priručnike o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

Ovi pokloni su mali znak pažnje učenicima koji zaslužuju kontinuiranu sistemsku brigu cijele zajednice, kazao je ministar Kazazović te dodao kako osmijeh na licima djece daje podstrek svakom čovjeku da čini sve što je potrebno za njih, a posebno za njihovo obrazovanje.

Uposlenici i učenici su, na sebi svojstven način, zahvalili svom današnjem gostu. Današnja posjeta ujedno je bila i prilika da direktor škole upozna ministra Kazazovića sa radom i funkcionisanjem ustanove, pri čemu su zajedno obišli skoro sve učionice i prostore u objektu.

Pored Ministra našu školu posjetio je danas i Predsjednik Školskog odbora Nevres Alispahić.

OBILJEŽAVANJE DJEČIJE NEDJELJE

Već tradicionalno, prva sedmica mjeseca oktobra posvećena je obilježavanju Dječije nedjelje.

Kao i prethodnih godina, naši nastavnici i učenici, organizirajući i učestvujući u različitim aktivnostima dali su svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma.

SUSRETI UČITELJA – AIDA KORJENIĆ

U srijedu, 03.10.2018. godine, u hotelu “Terme” na Ilidži, održan je naučno-stručni skup “Susreti učitelja – Aida Korjenić”.

Susreti su realizovani u organizaciji Udruženja učitelja Kantona Sarajevo povodom obilježavanja Dana učitelja i sjećanja na prerano preminulu koleginicu, učiteljicu Aidu Korjenić.

U svečanom dijelu upriličenom povodom 5.oktobra-Svjetskog dana prosvjetnih radnika dodjeljeno je priznanje za doprinos struci našoj učiteljici Saneli Kadić.

01.10.2018.

III MEMORIJALNI MALONOGOMETNI TURNIR „NEDIM ŠKAMO“

U znak sjećanja 84 šehida – poginula maloljetna borca Armije i MUP-a R BiH – Općine Novi Grad, 01.10.2018. godine, u sportskoj dvorani „SRCE“, organizovan je III Memorijalni malonogometni turnir „NEDIM ŠKAMO“ na kojem je uzela učešće i naša ekipa učenika IX razreda .

28.09.2018.

IZLET U REKREACIONI CENTAR "SAFET ZAJKO"

Učenici 3. razreda u pratnji svojih učitelja  posjetili su Sportsko-rekreacioni centar "Safet Zajko" i realizovali planirani izlet.

26.09.2018.

DESETI POHOD – MARŠ  „STAZAMA DRUGE VITEŠKE BRIGADE“

Povodom obilježavanja 26. godišnjice formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 10. godišnjice Udruženja, učenici novogradskih škola položili su cvijeće na spomen-obilježje ispred naše škole i odale počast poginulim borcima. Zajedno sa svojom nastavnicom išli su u tradicionalni pohod – Marš „Stazama Druge viteške brigade“ na Švabino Brdo. Historijski čas održao im je gospodin Safet Kešo, govoreći o ratnom putu i herojskim podvizima pripadnika Armije RBiH 

25.09.2018.

26.GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

 

Historijskim časom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ obilježena je 26. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 10. godišnjice Udruženja.  Povodom tog obilježavanja, na stadionu „Braća Kadić“, Boljakov Potok održan je deseti tradicionalni malonogometni turnir „Memorijal 2. viteška brigada“ u kojem su uzeli učešće učenici VII razeda naše škole.

17.09.2018.

SPOMEN - OBILJEŽJE UBIJENOJ DJECI S PODRUČJA MZ „ALIPAŠIN MOST - 1“

U znak sjećanja na djecu s područja MZ „Alipašin Most - 1“,  nevinih žrtva koje su ubijene u periodu od 1992. do 1995. godine, danas je u naselju Vitkovac otkriveno spomen – obilježje.

Na mermernim pločama ispisana su 25 imena ubijene djece s ovog područja.

Uz prisustvo mnogobrojnih roditelja, učenika i nastavnika osnovnih škola, predstavnika boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti, spomenik su otkrili roditelji ubijene djece zajedno sa načelnikom Semirom Efendićem.

Na spomen - obilježju poleženo je cvijeće i odata počast nevino ubijenoj djeci, nakon čega su učenici osnovnih škola „Umihana Čuvidina“, „Fatima Gunić“, „Behaudin Selmanović“ i „Sokolje“ izveli prigodan program, a potom je u organizaciji fudbalskog kluba „Biser“ odigrana i revijalna utakmica.

13.09.2018.
EKSKURZIJA – PETI DAN

Povratak kući
12.09.2018.
EKSKURZIJA – ČETVRTI DAN

Dodjela diploma
11.09.2018.
EKSKURZIJA – TREĆI DAN

Sportske aktivnosti
10.09.2018.
EKSKURZIJA – DRUGI DAN


Izlet u Makarsku
09.09.2018.

EKSKURZIJA – PRVI DAN

Učenici završnog razreda, u pratnji razrednika i direktora škole, jutros su otputovali na petodnevnu ekskurziju. Posjetili su spomen kompleks „Bitka na Neretvi u Jablanici“, te stari dio grada Mostara i Počitelja.

U poslijepodnevnim satima nastavili su putovanje prema Neumu. Kako su proveli prvi dan ekskurzije pogledajte na fotografijama

07.09.2018.

MINISTAR KAZAZOVIĆ NAGRADIO  NAJIZVRSNIJE OSNOVCE

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo,  Elvir Kazazović uručio  je danas poklone najizvrsnijim osnovcima i srednjoškolcima Kantona Sarajevo koji su tokom protekle školske godine posebno iskazali svoja zalaganja u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, te realizaciji projekata i promociji svojih škola.

Predstavnik naše škole je učenik Mirnes Fehrić. Čestitamo!

31.08.2018.

PROJEKAT „KRUGOVI PRIJATELJA"

U našoj školi se već dvije godine realizuje projekat „Krugovi prijatelja“ u saradnji s Udruženjem „DUGA“. Tim Udruženja „DUGA“ u suradnji s partnerima organizirao je još jednu obuku za primjenu metodologije. U okviru ovog projekta je 30.08. i 31.08.2018. godine realizovana obuka nastavnika razredne nastave za primjenu metodologije „Krugovi prijatelja – Socijalna inkluzija i vršnjačka podrška“.  Jedan od ključnih ciljeva projekta „Krugovi prijatelja” je jačanje profesionalnih kapaciteta u predškolskom odgoju i osnovnoškolskim ustanovama. Cilj projekta je da djeca pružaju pomoć i podršku jedni drugima, da shvate važnost prijateljstva i drugarstva, da razumiju sebe i druge, te da razviju empatiju. Na taj način se gradi mreža prijatelja za svako dijete, jer je jako važno kreiranje atmosfere prihvatanja i podrške djetetu, kao preduslov za njegov emocionalni i socijalni razvoj, te uspješno školovanje.

Projektom  „Krugovi prijatelja“ se naglašava veliki značaj prijateljstva i vršnjačke podrške.

29.08.2018.

ISPRAĆAJ U PENZIJU

Danas je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je priređen ispraćaj kolegice Latifić Suade u penziju.

Želimo joj dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

28.08.2018.

 

SVEČANI PRIJEM PRVAČIĆA

U ponedjeljak, 03.09.2018. godine nastava za prvu smjenu počinje u 8:00 sati, a druga smjena u 10:00 sati.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS  pripremilo  je besplatne udžbenike za 58 učenika slabog imovinskog stanja, a Općina Novi Grad ruksake za sve učenike I razreda.

Svečani prijem prvačića biti će upriličen 03.09.2018. godine u 12:00 sati u prostorijama škole.

 

 

RAZMJENA ŠKOLSKIH UDŽBENIKA I UNIFORMI

Pozivamo sve zainteresovane učenike i njihove roditelje, da posjete bazar, koji će se organizovati u holu OŠ “Umihana Čuvidina“,

u ponedjeljak , 03.09.2018.u terminu od 10,00 do 12,00 sati .

Na bazar donesite korištene udžbenike za razmjenu, te na taj način izvršite  nabavku udžbenika, koji su vam potrebni za školsku 2018./2019. godinu.


20.08.2018.

O B A V I J E S T

Redovna nastava za školsku 2018./2019. godinu počinje 03.09.2018. godine.

Nastava će se odvijati prema sljedećem rasporedu:

Prva smjena: II, V, VII i IX razred

Međusmjena : I razred

Druga smjena: III, IV, VI, VIII razred

 

Spiskovi učenika I razreda sa imenima i indeksom odjeljenja biti će objavljeni 29.08.2018.godine.

11.07.2018.

NASTAVAK REALIZACIJE PROJEKTA IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE I NOVIH UČIONICA

JU OŠ „UMIHANA ČUVIDINA“ SARAJEVO

22.06.2018.

RASPORED PODJELA UČENIČKIH KNJIŽICA, UVJERENJA I SVJEDOČANSTAVA

26.6. 2018. (utorak) u 10:00 h

- podjela uvjerenja i svjedočanstava - IX razred

27.6. 2018. (srijeda) – podjela učeničkih knjižica  po sljedećem rasporedu:

 •          09:00 – VII i VIII razred

 •          09:30 – V i VI razred

 •          10:00 – III i IV razred

 •          10:30 – I i II razred

18.06.2018.

MATURSKO VEČE

Maturanti naše škole proslavili su matursko veče kojom su obilježili kraj devetogodišnjeg školovanja. Proslava maturske večeri započela je okupljanjem ispred hotela Hills na Ilidži. Uslijedilo je zajedničko fotografisanje sa razrednIm starješinama, školskim drugarima, prijateljima i rodbinom.

Maturanti nisu krili sreću zbog završenog osnovnog obrazovanja, ali ni sjetu zbog rastanka sa drugarima i najljepšim periodom u životu. Školske dane će pamtiti po lijepom iskustvu i prijateljima koje su stekli za čitav život. Ovo je još jedna sretna i uspješna generacija, koja je iza sebe ostavila uspomenu na 127 najljepših osmijeha.

Direktor škole, Aziz Mulahmetović kaže da je zadovoljan rezultatima koje su učenici iz ove generacije ostvarili na brojnim takmičenjima.

POSJETA DOMU OSLOBODILACA NA BRDU ŽUČ

U ponedjeljak, 18.06.2018.učenici VII razreda OŠ „Umihana Čuvidina“ uz pratnju direktora i pedagogice posjetili su Dom oslobodilaca Memorijal na brdu Žuč. Ukazano im je na značaj i veliku važnost  brda Žuč prilokom odbrane Sarajeva. Učenici su upoznati i sa herojima koji su dali svoje živote za slobodu grada. Cilj posjete da se nikada ne zaboravi i ne ponovi, sve što se dešavalo u toku agresije na BiH. Predavanju su prisustvovali  i predstavnici općine Novi Grad.  

15.06.2018.

KONKURS ZA IZBOR NAJBOLJIH RADOVA NA TEMU „ČUVARI TRADICIJE BIH“

Na konkursu za izbor najboljih radova na temu „ČUVARI TRADICIJE BIH“ za učenike od VI do IX razreda za najbolji likovni rad, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva „BAŠLIJA“, učestvovalo je 111 radova iz 25 osnovnih škola Federacije Bosne i Hercegovine.

Učenica IX-2 razreda, Ena Kadrić, osvojila je 2.mjesto.

Diplome i novčane nagrade će biti dodjeljene na Svečanom koncertu Trećeg međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade „ČUVARI TRADICIJE BIH“, koji će se održati dana, 11.08.2018.godine na ljetnoj pozornici Ilidža, sa početkom u 19:00 sati.

Čestitke učenici i njenoj nastavnici Almi Šehović.

12.06.2018.

PRIREDBA POVODOM DANA ŠKOLE

U utorak, 12.06.2018. godine održana je priredba povodom Dana škole i Ramazanskog bajrama.

 

11.06.2018.

IFTARSKO DRUŽENJE

Posebnu vrijednost u mjesecu Ramazanu predstavljaju iftari koji su najbolja prilika za druženje s kolegama.

U prijatnoj atosferi restorana Terasa na Stupu, u organizaciji Sindikata JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo, upriličeno je, i ove godine, iftarsko druženje uposlenika.  

08.06.2018.

IZLET U PIONIRSKU DOLINU

U petak, 08.06.2018. godine učenici drugog razreda zajedno sa svojim učiteljicama išli su u posjetu Pionirskoj dolini, jednom od najpopularnijih rekreativnih centara u Sarajevu.

Pionirska dolina je dom za 40-ak životinjskih vrsta iz različitih dijelova svijeta i predstavlja jedini je zoološki vrt u BiH.

Učenici su uživali u prirodnim ljepotama i zabavili se uz igru i druženje.

07.06.2018.

RADIONICA ZA UČENIKE – DOGS TRUST

Naši prijatelji iz Fondacije ” DogsTrust” nastavljaju saradnju sa školom kroz prigodne edukativne radionice za učenike.

U četvrtak, 07.06.2018. godine, edukatorica Aida Gogić realizovala je radionicu pod nazivom „Budi siguran, budi odgovoran“, za učenike drugog razreda.

Učenici i nastavnici su dobili prigodne poklone s logom fondacije.

02.06.2018.

AMBASADORI NAŠE ŠKOLE

Učenici naše škole, naši mali ambasadori, pored uspjeha u školi i dalje nižu uspjehe u svojim klubovima.

SUANA TUCAKOVIĆ - Državno Prvenstvo Bosne i Hercegovine do 14 godina u tenisu – 1. mjesto.

Već četvrti put za redom je prvakinja u BiH.

JUSUF HADŽIAHMETOVIĆ – Proglašen za najboljeg igrača na Međunarodnom turniru u fudbalu u Kuvajtu na kojem su učestvovale 64 ekipe iz  Arapskih zemalja.

FARIS KADUŠIĆ – na Ljetnom prvenstvu BiH održanom u Banja Luci u plivanju osvojio tri bronzane medalje.

·         3.mjesto  (4x100m-slobodno)

·         3.mjesto  (4x50m-slobodno)

·         3.mjesto (4x50m-mješovito)

 

01.06.2018.

IZLET U REKREACIONI CENTAR "SAFET ZAJKO"

Učenici 3. razreda u pratnji svojih učitelja i nekoliko roditelja posjetili su Sportsko-rekreacioni centar "Safet Zajko" i realizovali planirani izlet.

 

ŠKOLSKI MALONOGOMETNI TURNIR

Na školskom malonogometnom turniru koji je održan od 25. 05. do  31.05.2018.godine učestvovala su sva odjeljenja od I-IX razreda i postigli slijedeće rezultate:

NIŽI RAZREDI :

Prva mjesta osvojili su:

 • I-4; II-4; III-1; IV-3 i V-1.
 • Najbolji igrač:  Ali Kosovac
 • Najbolji strijelac:  Džan Suljević
 • Najbolji golman:  Aner Džaferović
 • Fer play : IV-4

VIŠI RAZREDI:

Prva mjesta osvojili su:

 • VI-2; VII-3; VIII-4 i IX-3.
 • Najbolji igrač: Tarik Ćatić
 • Najbolji strijelac: Emin Čano
 • Najbolji golman: Alden Čustović
 • Fer play: VIII-1
29.05.2018

DODJELA NOVČANIH NAGRADA I DIPLOMA NAJUSPJEŠNIJIM UČENICIMA NOVOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA

U vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, u utorak, 29.05.2018.godine, upriličena je dodjela novčanih nagrada i diploma najuspješnijim učenicima novogradskih osnovnih škola, pobjednicima općinskih takmičenja iz matematike, fizike, informatike i geografije.

U pojedinačnom plasmanu učenice VII razreda iz matematike ostvarile su sljedeće plasmane:

 • Asja Smječanin  - 1.mjesto
 • Nejla Herac – 2.mjesto
 • Adla Tinjak – 3.mjesto

Učenik Fehrić Mirnes VIII razreda iz matematike osvojio je 2. mjesto i učenica IX razreda Sara Kurtović iz geografije osvojila je 3.mjesto.

Diplome i nagrade učenicima je uručio pomoćnik općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar. koji im je čestitao na ostvarenim rezultatima i poželio uspjeh u daljem školovanju.

28.05.2018.

SPOMENIČKI KOMPLEKS „TUNEL D-B“

U organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, 28.05.2018. godine realizovana  je posjeta učenika VIII razreda Spomeničkom kompleksu „Tunel D-B“.  Održan historijski čas, nakon čega su učenici obišli početni dio tunela koji je zadržan u potpuno originalnom stanju, posjetili muzej i pogledali film o gradnji i značaju tunela spasa.

Sarajevski ratni "Tunel D-B" prokopan je tokom opsade Sarajeva 1993. godine.On je povezao  Dobrinju i Butmir, teritorije koje je kontrolisala Armija RBiH, a bio je jedina veza opkoljenog Sarajeva sa ostatkom svijeta. Njegovim prokopavanjem uspostavljeno je snabdijevanje opkoljenog grada hranom, električnom energijom i naftom.

15.05.2018.

DAN PORODICE

Povodom Dana porodice, učenici II razreda, nastavnici i roditelji realizovali su radionice na temu „Moja porodica“.

  

 

POSJETA SPORTSKOM CENTRU „SAFET ZAJKO“

 

Povodom Dana porodice, učenici IV razreda, nastavnici i roditelji posjetili su SC „Safet Zajko“ Halilovići.

  

13.05.2018.

SARAJEVO STREET FOOTBALL 2018

U nedjelju, 13.05.2018. godine  u organizaciji dječije sportske škole “Proacademia” i marketing agencije B40 „Sarajevo Street Football 2018“, odigrani su polufinalni i finalni mečevi sedmog turnira u malom fudbalu/nogometu za osnovce.

Timovi su bili podijeljeni su u 3 konkurencije: do 5. razreda, do 7. razred, i do 9. razreda osnovne škole.

U konkurenciji do 9. razreda u polufinalu za 3. mjesto:

O.Š. UMIHANA ČUVIDINA – O.Š. HRASNO  osvojila je 7:1.

Cilj projekta je uključivanje što više djece u sportske aktivnosti.

Na turniru i ove godine učestvuje više od 600 djece, iz 28 osnovnih škola.

08.05.2018.

KANTONALNO TAKMIČENJE

Naša škola se 08.05.2018. predstavila, sa sekcijom HOR I ORKESTAR U BKC –u, na Kantonalnom takmičenju, pod imenom „Smotra kulturnog stvaralaštva u KS“.  Pjevali smo pjesmu „Ne dam te nikom“, autora nastavnice Indire Košarić, zajedno sa 150 učenika iz osnovnih škola opštine Novi grad. A nastavnica Melisa Salihović-Ibrahimbegović je dirigovala svoju pjesmu „Sarajevo“, horu i orkestru, od preko 150 članova,  iz škola opštine Novo Sarajevo.

Takmičenje je obuhvatilo kategorije: autori pjesama, aranžmani i interpretacija pjesama.

Zauzeli smo 1. mjesto, sa obje pjesme. Jako smo ponosni što smo dostojno predstavili našu školu!

Nagrade su dobili i autori aranžmana pjesama.

Učenici su se lijepo družili, pjevali, svirali i slušali orginalne pjesme autora-nastavnika, iz opština Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Novo Sarajevo i Novi grad. Ova smotra protekla je u jako pozitivnoj atmosferi, drugačije koncipiranoj, sa velikim brojem učesnika. Svaki hor je okupljao sve škole iz određene opštine.

03.05.2018.

LAKONOGA U ČAROBNOJ ŠUMI

Dana 3.5.2018. godine učenici trećeg razreda, zajedno sa svojim učiteljima, uživali su u izvedbi muzičke basne „Lakonoga u čarobnoj šumi“ u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, koja se održala u sklopu takmičarskog programa 4. FESTIVALA DJEČIJE UMJETNOSTI.

Predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“  je lijepa priča o prijateljstvu. Lakonoga je svako malo, naivno, radoznalo dijete. Svako dijete se može identificirati s njom.

Najvažnija poruka nosi predstava je o značaju prijateljstva. Kroz cijeli životni put imamo prave prijatelje. To su vrijednosti koje učimo djecu od malih nogu. Naravno i skrećemo im pažnju na probleme, da djecu ne smijemo puštati same među nepoznate osobe.

Predstava je namijenjena za predškolski i školski uzrast.

Glumci u ovoj muzičkoj basni su Armin Omerović u ulozi Lisca Dugonje, Andrea Aković je Lakonoga i mladi Filip Radovanović pauk Pepe.

Izbor muzike, kostimografiju i scenografiji također potpisuje Riad Ljutović.

28.04.2018.

DRUGO MJESTO NA FEDERALNOM TAKMIČENJU IZ MATEMATIKE

Na Federalnom takmičenju iz matematike za VIII razrede, održanom 28.04.2018. godine u OŠ „Safvet –beg Bašagić u Gradačcu, učenik Mirnes Fehrić osvojio je 2. mjesto.

Mirnes je obezbijedio direktno učešće na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi.

Učeniku Mirnesu i njegovom nastavniku Hasi Hasanbegoviću, uz čestitke, želimo dobar uspjeh  i na narednom takmičenju.

DVIJE BRONZE ZA ATLETE

U subotu, 28.04.2018.godine, na lokaciji Centar Safet Zajko u sklopu projekta „Postani atleta“ održano je takmičenje u disciplinama 800 m i 200 m.

Naši učenici Ajla Gerin i Amar Turčalo osvojili su 3.mjesto.

Čestitke za naše učenike i nastavnicu Jasminu Slatina-Sućeska!

FONDACIJA FACT SARAJEVO

Vrijedni predstavnici fondacije FACT Sarajevo (Foundation for Academic Studies and Cross-Cultural Training - Fondacija za akademske i interkulturalne studije) počeli su sa realizacijom BESPLATNE pripremne nastave za eksternu maturu iz matematike.

U prostorijama bivšeg GAZZAZ-a izvršeno je ulazno testiranje i upoznavanje sa planom priprema za eksternu maturu iz matematike.

Uz ugodno i korisno druženje sa drugarima iz drugih škola, za neke naše vrijedne učenike subota je radni dan.

26.04.2018.
MEĐUNARODNI DAN DJEVOJAKA U IKT-U

U četvrtak, 26.04.2018. je obilježen Međunarodni dan djevojaka u IKT-u. Učenice VII i VIII razreda naše škole su učestvovale na radionici u prostorijama Centra za promociju civilnog društva za djevojčice iz tri osnovne i četiri srednje škole iz Bosne i Hercegovine. Radionicu su vodile Almedina Aganović i Amra Sadiković, business development managerice iz eMedia Patcha.
Nakon radionice učesnice su posjetile kompaniju Mistral Technologies i uživale u radionicama o informaciono-komunikacijskim tehnologijama. Atmosfera je bila puna pozitivne energije, a sklopljena su i nova prijateljstva.
Učenice VI razreda su učestvovale na radionici u našoj školi pod nazivom Girls in IT.
Na radionici su upoznate sa značajem djevojaka u IT-u i istraživale su o prvim programerkama. Najinteresnatniji dio je bilo takmičenje u slaganju slagalice s ciljem pogađanja predstavljene ličnosti. Portrete prvih programerki - slagalice su pripremile učenice IX razreda. Cjelokupnu organizaciju Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u su organizovale nastavnice informatike Elma Botulja i Irma Bošnjak-Murtić.
24.04.2018.

19.SMOTRA TEHNIČKOG STVARALAŠTVA MLADIH NOVI GRAD-2017 GODINE

Dana 22.04.2018. godine u OŠ,,Osman Nakaš“ održana je Smotra tehničkog stvaralaštva mladih Općine Novi Grad.

U pojedinačnom plasmanu učenica Selma Hasković osvojila je 3.mjesto.

Čestitke učenici i nastavniku Almiru Deliću.

23.04.2018.

FOLKLORNA SEKCIJA U ISTANBULU

Članovi folklorne sekcije naše škole zajedno sa članovima KUD „Gajret“ boravili su u Istanbulu od 14.-24.04.2018.godine u organizaciji Gogcan koledža.

Zajedno sa još 10 zemalja, kao pravi mali ambasadori predstavili su Bosnu i Hercegovinu, KUD „Gajret“ i folklornu sekciju naše škole u najljepšem svijetlu i još jednom pokazali su da su najbolji.

Predstavnici naše škole bili su:  Spahija Eldan, Zvekić Daris, Bajramović Sanel, Ćamo Emela, Bičević Dalila, Bičević Samira, Rahman Alejna i Muslim Džena zajedno sa svojim voditeljem sekcije Karahodža Dinom.

21.04.2018.

TREĆI DAN U AJDINOVIĆIMA - POSJETA DIREKTORA

Naši mali drugari, učenici 5. razreda uživaju sa svojim nastavnicima u Ajdinovićima. Dan započinju jutarnjom gimnastikom, nastavljaju sa različitim nastavnim aktivnostima poslije doručka, a zatim slobodnim aktivnostima, kao što su jahanje i plivanje.

Danas je učenike i nastavnike u Ajdinovićima posjetio direktor škole Aziz Mulahmetović.

19.04.2018.

ŠKOLA U PRIRODI ZA UČENIKE 5. RAZREDA

Kao i svake i ove školske godine organizovana  je Škola u prirodi za učenike 5. razreda kao dio nastavnog procesa.

Jutros su naši učenici zajedno sa nastavnicima otputovali u Ajdinoviće.

Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići je idealno mjesto za izlazak iz učionica i održavanje nastave u prirodi.

Učenici borave i rade u prirodi, uz različite edukativne i sportske aktivnosti, obilaske, zabavu i odmor.

18.04.2018.

PROLJETNI KROS

Dana 18.04.2018.godine održan je Proljetni kros  osnovnih škola Kantona Sarajevo na Ilidži u organizaciji Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u tehničkoj organizaciji Atletskog kluba Sarajevo i Kantonalnog Atletskog Saveza.

Učenik Hrelja Samir osvojio je 3.mjesto.

Čestitke učeniku i nastavnici Jasmini Slatina Sućeska.

16.04.2018.

48 SATI PEPELA I KRVI - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA GILESA PENFOUNDA


„Ono što se dogodilo 16. aprila u Ahmićima ostaće zapisano u historiji kao jedan od najstrašnijih primjera nečovječnosti čovjeka prema čovjeku.
Danas ime tog seoceta moramo dodati dugom popisu nekad nepoznatih sela i gradova koja nas podsjećaju na užasna nedjela zbog kojih zadrhtimo od užasa i srama: Dachau, Oradour sur Glane, Katin, Marzabotto, Soweto, MyLai, Sabra i Shatila i mnogi drugi.” ovako je otvorena izložba posvećena 25-godišnjici stradanja u Ahmićima.

Učenici naše škole posjetili su izložbu koja je na njih ostavila jak dojam jer scene fotografa koji je sačuvao te trenutke i dešavanja su iznimno živopisne. Izrazili su želju da međuvršnjačkim učenjem svoje drugove upoznaju sa temom putem historijskog časa i prezentacija. Učenici naše škole su čest gost ovakvih i sličnih zbivanja i imaju namjeru tako i nastaviti.

NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI NOVE SPORTSKE DVORANE

Radujemo se trenutku kada će učenici naše škole početi izvoditi časove u novim učionicama i sportskoj dvorani.

15.04.2018.

KUP BiH u BACANJU KUGLE

Danas, 15.04.2018. godine na Državnom kupu, u organizaciji Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, učestvovala su i naša dva učenika Zelić Almin i Pripo Faris.

Almin Zelić osvojio je 2. mjesto, a Faris Pripo osvojio je 4. mjesto u disciplini kugla u kategoriji dječaci.

Čestitke učenicima i njihovoj nastavnici Jasmini Slatina Sućeska.

14.04.2018.

NAJMASOVNIJI IZLET MLADIH PLANINARA IZ 16 PLANINARSKIH DRUŽINA

Zajedno sa još 15 družina, članovi Planinarske družine naše škole na čelu sa nastavnicom Senadom Jusić-Dučić i PSD " Zlatni Ljiljan" danas su planinarili na području Barice-Čavljak- Crepoljsko.

Učenici su sa uspješno savladali sve uspone i uživali u ljepotama naših planina i predjela te druženju i planinarenju.

 

13.04.2018.

 

 

BIOGRAFSKI LEKSIKON

KO JE KO U BOSNI I HERCEGOVINI 2018-2022.

Akademik prof. dr. Šefket Krcić nazvao je ovaj leksikon u Oslobođenju “ličnom kartom bh inteligencije”, a urednik BHT 1 Dževdet Tuzlić “kulturološkim događajem godine”.
U printanoj i u elektronskoj formi stiglo je na sve kontinente, gdje žive uspješni i kreativni Bosanci i Hercegovci.

Među 5000 biografija najuspješnijih i najkreativnijih Bosanaca i Hercegovaca nalazi se i biografija direktora škole Aziza Mulahmetovića.

 

06.04.2018.
Svim građanima Sarajeva čestitamo 6. april – Dan grada Sarajeva!

POVODOM DANA SARAJEVA

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i učenjem Fatihe svim stradalima tokom protekla dva rata, obilježen je  6. april, Dana grada Sarajeva.

NUMICON OBUKA

U organizaciji Udruženja „Društvo ujedinjenih građanskih akcija“ – DUGA koje pruža podršku djeci, roditeljima, nastavnicima/cama i obrazovnim institucijama u implementaciji zakona i nastavnih planova i programa, posebno u dijelu inkluzivnog obrazovanja, u našoj školi održan je trening „Učenje i podučavanje matematičkih pojmova“, koji je realizovala Aida Abdulović, učiteljica O.Š. „Vladislav Skarić“ iz Sarajeva zajedno sa našim nastavnicima razredne nastave i matematike.

04.04.2018.

SARAJEVO PUBLISHING

04.04.2018.godine, u velikoj sali IK „Sarajevo Publishing“ održane su radionice za nastavnike razredne nastave :
-Praktična primjena strategija u nastavi
- Strategija i kreativnost – izrada lapbooka u nastavi
Kroz konkretne primjere približeni su sadržaji novih priručnika za razrednu nastavu, a izradom „krilate knjige“ otkriveno je nešto novo, zabavno, edukativno što oslobađa našu kreativnost.

RADIONICA O STEM OBLASTIMA

U OŠ "Meša Selimović" 04.04.2018. godine održana je radionica za nastavnike predmetne i razredne nastave. U sklopu radionice predstavljen je novi priručnik o STEM oblastima sa autoricom Lemanom Terzimehić. STEM je sistem za uspjeh učenika u svim oblastima. Engleski pojam STEM javlja se kao akronim, koji upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka (science), tehnologija (technology), inžinjering (engineering) i matematika (mathematics). Uživali smo u radionici gradeći mostove, zgrade i zajedništvo.

 

NAŠI MALI AMBASADORI

Dok njihovi drugari odmaraju u proljetnom raspustu, oni redaju uspjeh za uspjehom u vannastavnim aktivnostima i u svojim klubovima.

Suana Tucaković proglašena je najperspektivnijom sportistkinjom u 2017. godini, a u  Antaliji, na razvojnom turniru, na kojem su učestvovale reprezentacije iz 15 zemalja, osvojila je srebrenu medalju.

Faris Kadušić na XVII međunarodnom plivačkom mitingu "SARAJEVU S LJUBAVLJU 2018" osvojio je  zlato (100 m - slobodno) i srebro (50 m - leđno).

Dinel Hamzić je najmlađi programer u BiH koji posjeduje Microsoft Technology Associate certifikat.

Pogledajte priču o njemu

http://ba.n1info.com/a251918/Sci-Tech/Najmladji-programeri-u-BiH.html 

03.04.2018.

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE - 20.3.2018. i 21.3.2018.

Kantonalno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola održano je dana, 20.3.2018. i 21.3.2018. god. u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu. Takmičenju je pristupilo 98 učenika osnovnih škola u kategoriji VII, VIII i IX razreda.

VIII RAZRED

6. mjesto -  Fehrić Mirnes

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ GEOGRAFIJE ZA IX RAZRED - 29.3.2018.

Kantonalno takmičenje iz GEOGRAFIJE za učenike osnovnih škola održano je dana, 29.3.2018. u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu. Takmičenju je pristupilo 91 učenik osnovnih škola.

IX RAZRED

7.mjesto – Sara Kurtović

01.04.2018.

ČESTITKA ZA USKRS

Našim učenicima i njihovim roditeljima, uposlenicima, prijateljima škole i ostalim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti želimo sretan Uskrs!

31.03.2018.

POSTANI ATLETA

U subotu, 31.03.2018. godine u Halilovićima - Centar za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ u organizaciji AK Novi Grad Sarajevo, održano je sportsko takmičenje pod nazivom “Postani ATLETA”.

Projekat “Postani ATLETA” je otvorenog tipa na kojem mogu nastupati muškarci i žene stariji od 13 godina, registrovani i neregistrovani atletičari, učenici osnovnih i srednjih škola i svi ostali koji misle da žele da se probaju u atletskim vještinama i misle da imaju potencijal da postanu dobar atletičar ili atletičarka. Učesnici ovog takmičenja bile su naša škola, Osnovna škola „Sokolje“, Osnovna škola „Behaudin Selmanović“, Osnovna škola „Aleksa Šantić“, AK "Bosna", AK „Sloboda-Tehnograd“– Tuzla, AK „Sarajevo“ – Sarajevo, AK „Glasinac“ – Sokolac, AK „Novi Grad“ – Sarajevo.

Takmičenje je održano u disciplinama bacanje kugle i 300 metara.

Svi učenici, učesnici Projekta „Postani Atleta“, pokazali su da su veoma talentirani za ove sportove. Najbolji rezultat u ukupnom plasanu u disciplini bacanje kugle (13-15 godina) postigli jesu učenik Almin Zelić osvojivši 2.mjesto i Amina Čolić osvojivši 3.mjesto.

28.03.2018.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ FIZIKE

U prostorijama Osnovne škole “Fatima Gunić”, 28. marta održano je općinsko takmičenje iz fizike, na kojem je učestvovao 81 učenik osmog i devetog razreda osnovnih škola.

Našu školu predstavljali su učenici VIII razreda:

1.    Mirnes Fehrić

2.    Tarik Ćatić

3.    Nejra Tinjak

i učenici IX razreda:

1.    Lejla Zorlak

2.    Sara Kurtović

3.    Ajdin Džuzdanović.

U ekipnom plasmanu učenici VIII razreda osvojili su 2.mjesto sa osvojenih 152 boda, a  u ukupnom plasmanu škola – VIII i IX razredi zajedno , naša škola se plasirala također na 2. mjesto.

Čestitamo učenicima i nastavnici i želimo im uspjeh u daljem takmičenju.

27.03.2018.

ŠKOLA FILMA "KIDS MOVIE STAR"

Udruženje MI iz Sarajeva, uz podršku općine Novi Grad Sarajevo i Ministarstva nauke, kulture i sporta Kantona Sarajevo realiziralo je i ove godine niz kreativnih radionica iz oblasti filmske umjetnosti kroz projekt "Mala škola filma – Kids Movie Star".

Cilj ovog projekta je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Snimanjem kratkih igranih filmova predstavljeni su rizici, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja čime je poslana jasna poruka da prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja pruža djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja, te da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Drugi po redu “Kids Movie Star”, okupio je talentovane, vrijedne osnovce iz deset osnovnih škola u Sarajevu: JU OŠ "Umihana Čuvidina", JU OŠ "Meša Selimović", JU OŠ "Džemaludin Čaušević", JU OŠ "Vladislav Skarić", JU OŠ "Grbavica I", JU OŠ "Zahid Baručija", JU OŠ "Sedma osnovna škola", JU OŠ "6.mart", JU OŠ "Zaim Kolar" i JU OŠ "Srednje".

Njih 127 bili su vođeni zajedničkim interesima, te su kroz posebno osmišljene radionice, upoznati sa procesom nastanka scenarija za film, režiranja, snimanja profesionalnom kamerom i glumom a rezultat toga je 11 kratkih igranih filmova: "Prijatelji", "Halloween", "Pepeljuga", "Test", "Vanzemaljci", "Ahmed i Sabina", "I ja želim biti vaš svijet", "Emin", "Svijet voli pobjenike", "Školski čas" i "Tarik", čije autorstvo potpisuju upravo ovi učenici.

Izvor: Klix

26.03.2018.

PRIPREMNA FAZA IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE

U srijedu, 21.03. 2018.godine počeli su pripremni radovi za izgradnju sportske dvorane sa pratećim sadržajima uz školu „Umihana Čuvidina“.

Učenici i nastavnici željno iščekuju izgradnju 11 novih učionica, sportske dvorane, kao i ostalih sadržaja koji će poboljšati izvođenje nastave, kao i ostalih nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

24.03.2018.

SEMINAR - UVOD U DIFERENCIRANO PODUČAVANJE

U petak i subotu, 23. i 24.03. 2018.godine u hotelu „Bosnia“ Sarajevo održan je drugi dio treninga iz oblasti Inkluzivnog obrazovanja pod nazivom „Uvod u diferencirano podučavanje“ u organizaciji Udruženja EDUS – edukacija za sve.

Seminaru su prisustvovali profesori i nastavnici razredne i predmetne nastave Enisa Alibegović, Adis Nuhanović, Dženana Pačavar i Sabina Alilović.

22.03.2018.

IZNENAĐENJE ZA ROĐENDAN

Osmijeh ne košta ništa, ali daje mnogo. On obogaćuje one koji ga dobiju, a ne osiromaši one koji ga daruju. Danas su drugari II-4, zajedno sa svojom učiteljicom, izmamili osmijeh našem dragom Ahmedu. Priredili su mu nezaboravno iznenađenje za rođendan.

Kako je Ahmed vatreni navijač FK Sarajevo, uz poklone sa obilježjima ovog fudbalskog kluba, pozvali su u goste i Krste Velkoskog, kapitena FK Sarajevo i reprezentativca Makedonije kako bi iznenadili svoga druga.

Bravo za male drugare i njihovu učiteljicu.

22.03.2018.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ GEOGRAFIJE

Općinsko takmičenje iz geografije, na kojem su učestvovali učenici devetog razreda iz 14 novogradskih osnovnih škola, održano je 15.03.2018. godine u prostorijama Osnovne škole “Ćamil Sijarić”.

Našu školu predstavljali su učenici:

1.       Sara Kurtović

2.       Kenan Peljto

3.       Šejla Polumenta.

Učenica Sara Kurtović osvojila je 3.mjesto  sa osvojenih 95 bodova.

Na Kantonalno takmičenje plasirao se i učenik Kenan Peljto, koji je osvojio 88,5 bodova.

Čestitamo učenicima i nastavnici i želimo im uspjeh u daljem takmičenju.

20.03.2018.

POTPISAN UGOVOR ZA POČETAK IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE SA PRATEĆIM SADRŽAJIMA UZ ŠKOLU „UMIHANA ČUVIDINA"

Nakon potpisivanja okvirnog sporazuma, danas je između Općine Novi Grad Sarajevo i izabranog izvođača radova firme Eko-Teh potpisan prvi ugovor za izvođenje radova na izgradnji sportske dvorane sa pratećim sadržajima uz školu „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku“ u vrijednosti od 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Sva sredstva osigurana su kroz budžet Općine Novi Grad Sarajevo.

Riječ je o jednom od najznačajnihih kapitalnih projekata kojeg Općina Novi Grad realizira u sklopu Programa „Novi Grad 2020“, a čija je ukupna vrijednost 5,1 milion konvertibilnih maraka. 

„Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, a danas potpisujemo prvi ugovor u iznosu sredstava osiguranih budžetom za prošlu i ovu godinu, koji će omogućiti da se u roku od deset mjeseci uradi prva faza projekta. Ostaje nam da u narednoj godini osiguramo još 2,6 miliona konvertibilnih maraka, kako bi se ovaj projekat u cjelosti završio. Planirani rok za njegovu realizaciju je 18 mjeseci. U pripremnom periodu održali smo niz sastanaka sa izvođačem radova i predstavnicima škole kako bi osigurali uslove da nam djeca tokom izvođenja radova budu sigurna“, izjavio je Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za finansije.

Dodao je da je Općina u proteklom periodu završila projektnu dokumentaciju, a da je projektno rješenje izradila projektantska kuća IDEA, te da je ishodovana i građevinska dozvola, kao i saglasnosti javnih komunalnih preduzeća i svih drugih učesnika u ovom projektu. Radovi će početi u srijedu 21. marta  i trajat će narednih 18 mjeseci, a Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo vršit će stručno-tehnički nadzor.

 Direktor škole Aziz Mulahmetović istakao je značaj ovog višemilionskog projekta za jedno od najvećih naselja na području Novog Grada. Kazao je da će dok traje školska godina, nastojati na najbolji mogući način organizirati odvijanje nastavnog procesa u postojećem dijelu škole.

„Obzirom da se radi o izuzetno značajnom projektu, zamolio bih roditelje i nastavno osoblje za razumijevanje i da se strpe, jer je ovo projekat od velikog zanačaja za cjelokupnu zajednicu“ rekao je Mulahmetović.

Prema riječima Jasminke Pindžo, direktorice firme Eko-Teh, prvo će se raditi na izgradnji jednog dijela objekta, a kada se školska godina završi kompletirat će radove.

„Obzirom da će nastavni proces trajati do juna sa direktorom škole dogovoreno je da se prvo izvodi dio radova koji neće ometati nastavni proces i mislim da ćemo ovo u roku završiti“ , rekla je Pindžo.

Osim sportske dvorane, ovaj impresivni projekat podrazumijeva izgradnju 11 novih učionica, zatim podzemne garaže, obdaništa koje ovom naselju nedostaje, kao i prostora za fitnes i ambulante porodične medicine.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE

   
16.03.2018.

URUČENA ZAHVALNICA DIREKTORU ŠKOLE AZIZU MULAHMETOVIĆU

U petak, 16. 03.2018. godine, na radnom sastanku Aktiva direktora osnovnih škola, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović uručio je direktoru naše škole Azizu Mulahmetoviću zahvalnicu za izuzetan doprinos odgojno-obrazovnom radu u Kantonu Sarajevo.

„Ovakva priznanja rezultat su svega onoga što, kao direktor škole, činim za odgoj i obrazovanje, potičući učenike i nastavnike da ostvaruju što bolje rezultate i stvarajući im uslove za takve uspjehe, učešćem u raznim projektima koji doprinose odgojno-obrazovnom radu. Sve to dovodi do jačanja rada naše škole, ali samim time i rezultata. Želja mi je da iz godine u godinu budemo sve bolji“, rekao je direktor Aziz Mulahmetović.

ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE IV RAZREDA U ORGANIZACIJI OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

Škola plivanja za učenike četvrtog razreda u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, realizovana je za prvu grupu učenika u periodu od 05.-16.03.2018. godine.
Druga grupa sa realizacijom projekta kreće u ponedjeljak, 19.03.2018. godine.
Učenici na školu plivanja idu u pratnji svojih učiteljica i učitelja.
13.03.2018.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE

Učenicima osnovnih škola Općine Novi Grad Sarajevo i njihovim nastavnicima, a posebno našoj školskoj ekipi sedmih, osmih i devetih razreda čestitke od srca za uspjeh na općinskom takmičenju, održanom u petak, 09.03.2018.godine.

Ostvareni rezultati:

U pojedinačnom plasmanu učenice VII razreda ostvarile su sljedeće plasmane:

Asja Smječanin  - 1.mjesto

Nejla Herac – 2.mjesto

Adla Tinjak – 3.mjesto

Učenici VII razreda ekipno su osvojili 1.mjesto.

U pojedinačnom plasmanu učenik VIII razreda ostvario je sljedeći plasman:

Mirnes Fehrić – 2.mjesto

Učenici VIII razreda ekipno su osvojili 3.mjesto.

Učenici IX razreda ekipno su osvojili 5.mjesto.

Ukupan plasman škole je 2. mjesto.

http://www.novigradsarajevo.ba/news/default/ucenici-osnovnih-skola-skender-kulenovic-i-umihana-cuvidina-najbolji-matematicari-1520946189

Čestitke našim učenicima i nastavnicima.

ŠKOLA SKIJANJA – TREĆA GRUPA

Od  07.-13.03.2018. godine treća grupa učenika naše škole, odjeljenje VI-3, realizovali su petodnevnu školu skijanja za učenike šestog razreda u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i u pratnji nastavnice Jasmine Slatina Sućeska.

08.03.2018.
SRETAN 8.MART
MEĐUNARODNI DAN ŽENA

PROSLAVA POVODOM 8. MARTA

U prelijepom ambijentu hotela Hills, uz prijatnu atmosferu i druženje, članovi našeg kolektiva su obilježili 8.mart -Međunarodni dan žena.

02.03.2018.

PRIPREME ZA OPĆINSKO TAKMIČENJE

U  petak, 02.03.2018. god našu školu su posjetili volonteri Crvenog krsta Novi Grad.

Cilj posjete je pomoć učenicima, članovima sekcije Prva pomoć, u pripremi za općinsko takmičenje.

Učenici su u toku dva sata obuke pokazali veliki interes i motiviranost za usvajanje znanja iz pružanja prve pomoći.

01.03.2018.

ČESTITKA - 1.MART - DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Iskreno od srca, želimo Vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

28.02.2018.

DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U srijedu, 28.02.2018. godine, u prostorijama naše škole, svečanom priredbom je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje ovog velikog državnog praznika je upriličeno u prelijepoj atmosferi. Sve je bilo u znaku državnih obilježja i boja naše zastave. Učenice i učenici naše škole, članovi mnogobrojnih sekcija škole, zajedno na sceni, bili su simbol jedinstva i mladosti. Recitacija, gluma, pjesma, ples i igra nosili su iskrene i snažne poruke mira, uz snažne dječije emocije i ljubav prema domovini.

Povodom ovog značajnog praznika, svečanim govorom obratio se direktor škole Aziz Mulahmetović.

Učenicima, njihovim roditeljima, uposlenicima škole i svim državljanima Bosne i Hercegovine poželio je sretan Dan nezavisnosti, svečano najavio početak realizacije izgradnje sportske dvorane i jednog dijela učionica, te zahvalio se načelniku Općine Novi Grad, Semiru Efendiću,  u svoje ime i ime učenika, nastavnika i roditelja JU OŠ „Umihana Čuvidina“ !

16.02.2018.

ŠKOLA SKIJANJA – DRUGA GRUPA

U srijedu, 14.02.2018. godine druga grupa učenika naše škole krenula je u realizaciju petodnevne škole skijanje za učenike šestog razreda u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i u pratnji nastavnice Jasmine Slatina Sućeska.

Učenici ne kriju oduševljenje. Njihovi osmijesi, koje vidite na fotografijama, govore više od 1000 riječi.

 

13.02.2018.

INFOHOUSE DODIJELIO NAGRADE NAJBOLJIM ŠKOLAMA U SKLOPU NAGRADNE IGRE „KO SE BOJI KORUPCIJE JOŠ? MI NE!“

Školama koje su pobijedile u nagradnoj igri „Ko se boji korupcije još? Mi ne!“ u prostorijama Fondacije INFOHOUSE dodijeljene su glavne nagrade, tableti.

U takmičenju „Ko se boji korupcije još? Mi ne“ učestvovalo je 59 osnovnih i srednjih škola iz 34 grada i opština iz BiH.

Glavne nagrade dobile su tri pobjedničke škole;

 1. JU OŠ „Umihana Čuvidina“

 2. Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije

 3. JU OŠ „Zahid Baručija“

Specijalnu nagradu dobila je OŠ Laktaši, a nagradu je obezbijedio Omladinski komunikacijski centar OKC.

Želeći nagraditi sve učesnike koji su pokazali da je moguće animirati stotine i stotine mladih u preventivnoj, antikorupcijskoj, aktivnosti, INFOHOUSE i OKC su odlučili i drugim školama, učesnicima u ovom fb takmičenju, obezbjediti simbolične nagrade, koje će moći koristiti njihovi učenici u svim drugim antikorupcijskim aktivnostima.


Web:

http://interview.ba/vijesti/item/1738-infohouse-dodijelio-nagrade-najboljim-skolama-u-sklopu-nagradne-igre-ko-se-boji-korupcije-jos-mi-ne

ŠKOLA SKIJANJA – PETI DAN

 

Danas je završena obuka prve grupe učenika JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo.

Nastavak edukacije slijedi sa ostala tri odjeljenja 6. razreda. Učenici su zadovoljni postignutim znanjem.

Na svakom času obuke sa učenicima su radili instruktori i profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja sa velikim iskustvom u radu sa djecom. Učenici su uživali u skijanju i zimskim radostima. Cilj Škole skijanja je da se razvija ljubav prema sportu i skijanju

 

09.02.2018.
ŠKOLA SKIJANJA – TREĆI i ČETVRTI DAN
08.02.2018.

KLUB MATEMATIKE

U subotu 3. februara u prostorijama Druge gimnazije održano je inicijalno testiranje za učenike osmih i devetih razreda za novoformirani Klub matematike za rad sa nadarenim učenicima. Inicijalnom testiranju su prisustvovala 224 učenika sarajevskih osnovnih škola . Klub je osnovan uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Nastava će se realizirati u periodu od februara do juna. U konkurenciji od 224 učenika, sljedeći učenici iz naše škole su uspješno položili inicijalni test iz matematike i time stekli uvjete za besplatno pohađanje Kluba matematike:

VIII razred – Fehrić Mirnes

IX razred – Zorlak Lejla, Džuzdanović Ajdin i Okerić Rijad

Vrijednim i upornim radom učenika i nastavnika došlo se do ovih uspješnih rezultata. Čestitamo našim učenicima i njihovim nastavnicima i želimo im mnogo uspjeha u daljem radu, riječi su Aziza Mulahmetovića direktora škole.

ZAHVALNICA

Još jedna zahvalnica u nizu. Direktoru škole Azizu Mulahmetoviću, danas je uručena zahvalnica od Udruženja penzionera vojnih osiguranika Kantona Sarajevo za učešće u Projektu „ Da se ne zaboravi“ i  nesebičnu podršku u radu istog.

 

ŠKOLA SKIJANJA – DRUGI DAN

07.02.2018.

ŠKOLA SKIJANJA – PRVI DAN

Realizacija projekta "Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo počela je 07.02.2018. godine i trajat će narednih šest sedmica.

Planirano je da u ovom projektu učestvuje oko 4.000 učenika iz 65 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo. Na planinama će svakodnevno boraviti oko 700 učenika, koji će sa nastavnicima i instruktorima skijanja učiti osnove ovog zimskog sporta.

26.01.2018.

KLIX O NAMA

POČINJE IZGRADNJA SPORTSKE DVORANE UZ ŠKOLU "UMIHANA ČUVIDINA" U BOLJAKOVOM POTOKU

U naselju Boljakov Potok uskoro će početi izgradnja jedne od najboljih sportskih dvorana u Kantonu Sarajevo, koja će se graditi uz školu "Umihana Čuvidina". Riječ je o jednom od najznačajnihih kapitalnih projekata kojeg Općina Novi Grad realizira u sklopu Programa "Novi Grad 2020", a čija je vrijednost 5,1 milion konvertibilnih maraka.

Prilog možete pogledati na LINKU

https://www.klix.ba/vijesti/bih/pocinje-izgradnja-sportske-dvorane-uz-skolu-umihana-cuvidina-u-boljakovom-potoku/180126074#8

HAYAT TV  BIH O NAMA

STRUČNA USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA

Dok učenici odmaraju, u cilju unapređenja odgoja i obrazovanja nastavnici vrijedno rade. Svojim angažmanom na stručnim aktivima,  stalnim učenjem i usavršavanjem trude da budu među najboljima. Radom na stalnom stručnom usavršavanju nastavnika kreiramo školu i učionicu usmjerenu na dijete, kako bi svaki učenik razvio svoje individualne potencijale, te se osjetio sigurnim, zaštićenim i sretnim.

22.01.2018.

SEMINAR - STRATEGIJE RADA S RODITELJIMA/STARATELJIMA – PARTNERSTVO S PORODICOM

U drugoj fazi projekta UNICEF-a „Inkluzivno obrazovanje“ nastavlja se edukacija nastavnika JU OŠ „Umihana Čuvidina“.

U ponedjeljak, 22.01.2018. godine u prostorijama naše škole, tim Udruženja „DUGA“ u saradnji s partnerima, organizirao je još jedan trening za nastavnike pod nazivom „Strategije rada s roditeljima/starateljima – Partnerstvo s porodicom“, kojeg je predvodila Beba Šarkinović, direktorica O.Š. „Džemaludin Čaušević“, Sarajevo.

Nastavnici su upoznati sa karakteristikaama i oblastim partnerstva s roditeljima/starateljima, preprekama za nedovoljno uključivanje roditelja/staratelja, strategijama prevencije i intervencije

Seminaru su prisustvovali  nastavnici predmetne i razredne nastave: Katana Samka, Dedić Ramiz, Šačić Fahrija, Osmanović Indira, Nuhanović Adis, Gladović Mediha, Vejselović Kadrija, Slatina Sućeska Jasmina, Salihović Ibrahimbegović Melisa, Proho Samija, Hukara Ševala, Baraković Alma, Haziri Zejnelj, Zagorac Asima, Efendić Ševala, Mudželet Nermina, Kadić Sanela, Kosovac Adela, Hardaga Nermina, Imamović Elmir.

11.01.2018.

NAGRADNA IGRA „KO SE BOJI KORUPCIJE JOŠ? MI NE!“

Pobjednici smo nagradne igre „Ko se boji korupcije još? Mi ne!“ koju su organizovale OKC i Fondacija INFOHOUSE, neprofitna organizacija uspostavljena s ciljem jačanja i promocije informacijski obrazovanog društva i ljudskih prava.

Kao učesnici projekta imali smo priliku da se takmičimo sa 59 osnovnih i srednjih škola iz 34 grada i općina iz BiH.

Cilj projekta je ostvaren.

Pokazali su da je moguće animirati hiljade mladih u preventivnoj antikorupcijskoj aktivnosti, a lajkom i odbirom najbolje fotografije sa održanih nastavnih časova na temu „KO SE BOJI KORUPCIJE JOŠ? MI NE!“  uključiti i ostale ljude sa društvenih mreža.

Rezultate možete pogledati na linku http://www.infohouse.ba/.

 

09.01.2018.

RADIONICA - EMOCIONALNI IZAZOVI U ODGOJNO-OBRAZOVNOM RADU

U srijedu, 10.01.2018. godine, u Kongresnom centru Hotela Spa Terme Ilidža, izdavačka kuća Bosanska knjiga iz Sarajeva uz saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku i made Kantona Sarajevo realizovala je interaktivnu radionicu na temu “Emocionalni izazovi u odgojno-obrazovnom radu”. Interaktivnu radionicu vodio je profesor rehabilitator Darko Kobetić.  Tokom radionice obrađene su teme koje se odnose na emocionalna stanja pojedinca u zavisnosti od dominantne strukture ličnosti, granice u privatnom i profesionalnom životu, sistem organizmičke samoregulacije kroz osvještavanje vlastitih potreba i načina zadovoljavanja istih unutar inkluzivnog odgojno obrazovnog sistema. Predstavnice naše škole bile su nastavnice Gojak Samira, Kosovac Adela, Mudželet Nermina, Imamović Lejla i Alilović Sabina.

31.12.2017.
ŽELIMO VAM SRETNU I USPJEŠNU NOVU 2018. GODINU
26.12.2017.

PREZENTACIJA U OKVIRU PROJEKTA „PREVENCIJA KRIMINALITETA - RAZMISLI PA DJELUJ“ ZA UČENIKE ŠESTIH RAZREDA

Za učenike šestih razreda u Godišnjem programu rada Odjeljenjske zajednice planirana je realizacija jednog nastavnog časa pod nazivom  "Kriminal se ne isplati- Razmisli pa djeluj".

U utorak,  26. decembra 2017. godine sa početkom u 13:30 sati, u okviru projekta „Prevencija kriminaliteta - Razmisli pa djeluj“, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije održali su predavanje na zadanu temu i prezentirali rad sa službenim policijskim psom.

Projekat provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine u saradnji sa Federalnom upravom policije, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova KS.

RADOVI NA SANACIJI KROVA

U našoj školi  u toku su radovi na sanaciji i zamjeni dotrajalog ravnog krova iznad hola škole i dijela krova iznad fiskulturne sale. Prema riječima direktora škole, Aziza Mulahmetovića, krov je bio u izuzetno lošem stanju i realizacijom ovog projekta riješili smo dugogodišnji problem prokišnjavanja u holu škole i u svačionicama fiskulturne sale. Radove rekonstrukcije krova, finansira Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS. Zahvaljujemo se Ministarstvu na razumjevanju.

25.12.2017.

UČENICI NAŠE ŠKOLE POSTIŽU ZAVIDNE REZULTATE

Bravo za našeg Dinela Hamzića! Prenosimo tekst u cijelosti sa FB stranice  https://www.facebook.com/SchoolandSchool/posts/1808750649423545

- MALI GENIJALAC IZ SCHOOL & SCHOOL!

Dinel Hamzić ima samo 13 godina, međutim, to ga nije spriječilo da položi stručni ispit kompanije "Microsoft"! Kada smo Dinela pitali zašto želi pristupiti polaganju takvog zahtjevnog ispita, on je se nasmijao i odgovorio "Zato što to nije lako", upravo tim svojim pozitivnim stavom i vjerom u sebe, stekao je prestižni međunarodni IT certifikat!

Prema našim podacima, Dinel Hamzić je jedan od najmlađih certificiranih IT profesionalac na području BiH i regije! Čuda se dešavaju samo ukoliko vi odlučite da se dese! - Mi u School & School vjerujemo u stalni napredak, istraživanje novih mogućnosti i neprestano nadilaženje granica.Upravo zato smo drugačija škola! - Naša vjera u male genijalce je neiscrpna, beskonačna, puna ljubavi i pažnje!

Dinel Hamzić je taj genijalac koji nam je uzvratio svojom ljubavlju prema onom što radi, kao i svim onima koji su vjerovali u njega, i to isključivo svojim konstantnim trudom, radom, željom za istraživanje i učenje! - Nadilaženjem sebe.

School & School

Drugačija škola za djecu i tinejdžere!

Našim učenicima i njihovim roditeljima, zaposlenicima,

kao i svim građanima katoličke vjeroispovijesti

želimo sretan Božić.21.12.2017.

NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI

Učenici naše škole učestvuju u projektu "Djeca pomažu djeci", donacijama paketića uljepšavaju novogodišnje praznike bolesnim i djeci slabog materijalnog stanja.
Projekat traje do 27.12.2017.godine.
Sigurni smo da ćete kao i do sada, dragi roditelji i učenici, pokazati svoju plemenitost i time doprinijeti novogodišnjoj radosti djece.

MANIFESTACIJA DJEČIJI ATLETA PARTY I DODJELA ZAHVALNICA

AK Novi Grad Sarajevo uspješno je organizovao prvu sezonu Quickie dječije atletske lige novog projekta u Sarajevu, BiH, a možda i šire, koji je okupio preko 250 dječaka i djevojčica iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Sokoca i Rogatice.

U cilju promocije "Quickie dječije atletske lige" u četvrtak 21.12.2017.godine organizovan je "Dječiji atletski party" za svu djecu učesnike "Quickie dječije atletske lige". Ovaj "Dječiji atletski party" održan je u dvorani Ramiz Salčin na kojem je svakom djetetu uručen  paketić.

Dodjeljene su i zahvalnice direktoru škole Mulahmetović Azizu za dugogodišnji doprinos  radu i  nastavnici Jasmini Slatina Sućeska, koja svojim znanjem i zalaganjem uspjeva detektovati talentovane dječake i djevojčice, usmjeriti ih na pravu disciplinu i na taj način ostvariti najbolji mogući atletski rezultat.

20.12.2017.

POSJETA ZIMSKOM SALONU KNJIGE

U ponedjeljak, 18.12.2017. godine članovi bibliotekarske i u srijedu, 20.12.2017. godine članovi novinarske sekcije  posjetili su Zimski salon knjige, 13. po redu, u organizaciji TDK Šahinpašić. Na površini od 2000 kvadratnih metara predstavilo se  60 izlagača, sa najaktuelnijom produkcijom i prigodnim cijenama.

Članovi bibliotekarske sekcije kažu: „Iskoristili smo sajamske popuste i pronašli najbolje poklone za sebe i nama drage ljude“.

16.12.2017.

SEMINAR - UVOD U DIFERENCIRANO PODUČAVANJE

U petak i subotu, 15. i 16.12. 2017.godine u prostorijama Druge osnovne škole na  Ilidži održan je Seminar iz oblasti Inkluzivnog obrazovanja pod nazivom „Uvod u diferencirano podučavanje“.

Seminar je održala izvršna direktorica EDUS-a profesorica Nirvana Pištoljević zajedno sa svojim kolegama u saradnji sa Društvom ujedinjenih građanskih akcija DUGA i UNICEF-om.

Pretstavljena su najnovija naučna saznanja u vezi sa diferenciranim podučavanjem u školi, evaluacija i monitoring učenja i podučavanja, taktike za maksimiziranje aktivnog učešća u nastavi i taktike za uspostavljanje efektivnog menadžmenta učionice i optimalnu motivaciju svakog učenika za učenje. Seminaru su prisustvovali profesori i nastavnici razredne i predmetne nastave: Elma Botulja, Sanela Šabić, Enisa Alibegović, Smajo Voloder, Aida Alajbegović, Nermina Hamidović, Samira Bojadžija, Daniela Zorbić, Arzija Bijelonja, Husein Fejzić, Samira Gojak, Lejla Imamović, Dženana Pačavar i Sabina Alilović.

15.12.2017.

PROJEKT „PRAVDA ZA SVAKO DIJETE“

U Sarajevu je 15. decembra 2017. godine u hotelu “Hills” na Ilidži održana je edukacija za primjenu Matrice za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja učenika pod nazivom „Program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika".Program prepoznavanja i zaštite djece od faktora rizika se realizuje u okviru projekta „Pravda za svako dijete“, podržanog od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Vlade Švicarske i UNICEF-a, a u saradnji sa nadležnim ministarstvima, institucijama i agencijama, kao i organizacijama civilnog društva.

Navedeni program provodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a stručnu podršku u pilot fazi primjene Programa će pružiti Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) iz Sarajeva.

Predstavnici naše škole bili su Azra Hadžiahmetović i Adis Nuhanović.

 

14.12.2017.

KVIZ TAKMIČENJE POVODOM OBILJEŽAVANJA 40 GODINA POSTOJANJA OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

 

Povodom obilježavanja 40 godina postojanja Općine Novi Grad Sarajevo, Služba za obrazovanje, kulturu i sport organizovala je edukativno-zabavni  kviz za učenike IX razreda.  Učenici Arman Bašović, Lejla Zorlak i Sara Kurtović predstavljali  su našu školu i u prvom krugu takmičenja osvojili su 1. mjesto. U finalnom dijelu takmičenja naša ekipa zauzela je 4. mjesto.

“VESELI ČAS” SA KIKETOM

 

U srijedu, 13.12. 2017. godine i četvrtak   14.12. 2017. godine, učenici od I - IV razreda družili su se sa Mirsadom Avdagićem Kiketom. Edukativno-zabavni “Veseli čas, trajao je 45 minuta.  Uz pjesme, zagonetke, pitalice, ples i pjesmu učenici su uživali  u predstavi  i  nisu krili svoje oduševljenje. Radosna lica i osmijesi, kako kod učenika, tako i kod učitelja govore više od 1000 riječi.

13.12.2017.

POSJETA MANIFESTACIJI "SELAM, YA RESULALLAH"

U srijedu, 13. decembra u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličen je sadržaj pod naslovom “Mladi o Poslaniku”. Program su izveli učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo, a isti su pripremili u saradnji sa nastavnicima i profesorima islamske vjeronuake. U pitanju je sadržaj koji se već tradicionalno organizuje svake godine u okviru manifestacije MIZ Sarajevo Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”, koju sa učenicima pripremaju Aktivi nastavnika i profesora islamske vjeronuake  osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevu.

11.12.2017.
SAT KODIRANJA

U periodu od 04.12. – 10.12. 2017.godine učenici naše škole su učestvovali u najvećem svjetskom edukativnom događaju Hour of Code – Sat kodiranja. Osnovni cilj ovog događaja je da učenici svih uzrasta na kreativan i zabavan način razvijaju različit načini mišljenja i rješavanja problema za što bolji uspjeh u digitalnom svijetu. Bitno je upaliti iskru kreativnosti na zabavan način i probuditi male inovatore.
Edukativne časove sata kodiranja su vodile nastavnice Informatike u našoj školi: Elma Botulja i Irma Bošnjak Murtić.

U sklopu ovog edukativnog događaja na nivou naše škole je pokrenuto likovno takmičenje pod nazivom „Sat kodiranja“.

08.12.2017.

GODIŠNJICA BITKE ZA OSLOBAĐANJE KOTE VIS I POGIBIJE SMAILA ŠIKALA I NJEGOVIH SABORACA

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku obilježena je 25. godišnjica bitke za oslobađanje kote Vis na brdu Žuč i godišnjica pogibije Smaila Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Medalja za hrabrost", te 24. godišnjica bitaka za odbranu Žuči, koje su vođene u periodu od 16. decembra 1993. do 15. januara 1994. godine. Održan je historijski čas, položeno cvijeće i odata počast poginulim na spomen-obilježju ispred OŠ „Umihana Čuvidina. Obilježavanju su prisustvovali direktor, pomoćnica direktora, učenici i nastavnici  Osnovne škole „Umihana Čuvidina“.

04.12.2017.
15.11. -15.12. MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Članovi likovne sekcije obilježili su  Mjesec borbe protiv ovisnosti 15.11. – 15.12.

SPORTISTI IZ NAŠE ŠKOLE

Ponosni smo na učenike koji,  pored dobrih uspjeha u učenju i vladanju, nižu uspjehe u sportskim  aktivnostima van škole.

Učenik VIII-1 razreda Kadušić Faris, već 8 godina trenira plivanje i osvaja na državnim i međunarodnim takmičenjima medalje.

Na DELFIN CUP 2017. u Ljubljani održanom 28.10.2017.godine osvojio je 2.mjesto (srebro) 50m leđno, a na  Plivačkom mitingu "Mali delfini 2017" u Banja Luci održanom 25.11.2017. oosvojio je 2.mjesto (srebro) 100m leđno i 3.mjesto (bronza) 50m leđno.

Učenica Suana Tucaković, na Svjetskom turniru u tenisu „KozaWOS Cup“ , održanom  od 18.-26.11.2017. godine, od 64 djevojčuce ušla u TOP 8 djevojčica, pobijedivši dva meča Turkinju i jedan meč Ruskinju.

Posebno smo ponosni na bivše učenike, već dokazane vrhunske sportiste, danas trenere, koji prenose svoje znanje na učenike svoje škole, Zukan Amela i Anela.

U redovnom izvještaju, poslali su nam rezultate naših učenika (bivših i sadašnjih) sa 6. prvenstva Kantona Sarajevo koje je održano 18. novembra 2017. godine u sportskoj dvorani “Amel Bečković” gdje učešće je uzelo 20 klubova, te preko 620 učesnika:

REZULTATI SLUŽBENE KATEGORIJE

Prvaci Kantona:

 • JUNIORI – KATE EKIPNO – Subašić Harun
 •  U21 - KATE EKIPNO – Subašić Harun, Edis Hasić

Viceprvaci Kantorna:

 • KATE U21 2007 god - Edis Hasić
 • Dječaci 12-13 godina - KATE EKIPNO – Amar Pripo i Nedim Hadžić
 • Djevojčice  12-13 godina - KATE EKIPNO – Esma Smajlović i Ajla Kalkan
 • Mlađe seniorke U21 - KATE EKIPNO – Lamija Redžepović i Amila Džuho

3.mjesto na Kanton

 • Edis Hasić – KATE seniori
 • Esma Smajlović - BORBE 2005 god – 35 kg
 • Nezirević Haris - BORBE 20065 god – 45 kg
 • Irhad Redžepović BORBE Kadeti – 52 kg
 • Esma Redžepović - BORBE Kadetkinje – 47 kg

 

REZULTATI NESLUŽBENE KATEGORIJE

Zlatna medalja

 • Čomor Sanin - KATE 2006 – oranž pojas

Srebrena medalja

 • Planja Rijad - KATE 2008 – oranž pojas

Bronzana medalja

 • Ena Čavkušić - KATE 2009 – žuti pojas

 • Davud Divović - KATE 2008 – oranž pojas

Čestitamo našim vrijednim učnicima na zasluženim medaljama.

 

25.11.2017.
Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine upućujemo najiskrenije čestitke, sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne
24.11.2017.

 

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Dana 24.11.2017. godine, u fiskulturnoj sali održana je svečana priredba u izvedbi naših učenika povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH. Uz prisustvo brojnih gostiju i roditelja, učenici su uz bogat kulturno-zabavni program izrazili ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hrcegovini i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum.

NAGRAĐENI UČENICI, AUTORI NAJBOLJIH LITERARNIH I LIKOVNIH RADOVA POSVEĆENIH ROĐENDANU DOMOVINE

U okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, Služba za obrazovanje, kuluru i sport Općine Novi Grad Sarajevo realizirala je nagradni konkurs za literarno i likovno stvaralaštvo učenika novogradskih osnovnih škola o temi “Dan državnosti”.

Na konkursu su učestvovali učenici IX razreda sa ukupno 37 literarnih i 42 likovna rada iz 14 novogradskih škola.

Tim povodom, u petak 24. novembra, u Centru za kulturu na Dobrinji upriličena je svečanost povodom proglašenja najboljih radova, čijim autorima su uručene diplome i novčane nagrade. Nagrade je uručio pomoćnik općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar.

Naša učenica Lejla Smječanin osvojila je 3.mjesto za literarni rad. Čestitamo!

23.11.2017.

 

POSJETA KASARNI "ZAIM IMAMOVIĆ"

Povodom predstojećeg praznika 25. novembra, Dana državnosti BiH, u četvrtak, 23.11.2017.  u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću, organizovan je "Dan otvorenih vrata".

Učenici IX1 i IX3 su u pratnji razrednika Volder Smaje i Alibegović Enise i socijalne radnice Bostandžija Enise imali su čast da prisustvovuju svečanoj manifestaciji. U kasarni ih je dočekao svečani vod koji je demonstrirao podizanje zastave BiH, uz energične oficirske komande i stupanje vojnika u stroju.

Učenici su, zajedno sa vojnicima, stupali su u stroju što ih je veoma oduševilo. Imali su priliku da vide način zivota i rada pripadnika Armije BiH, vidjeli su dio naoružanja kojim Armija raspolaže, kao i pokaznu vježbu koju su izveli njeni pripadnici.

Druženje je bilo veoma zanimljivo i učenici su se vratili puni lijepih utisaka.

20.11.2017.

OBILAZAK HISTORIJSKIH GRAĐEVINA GRADA SARAJEVA

Članovi historijske sekcije na čelu sa nastavnicom Senadom Jusić prošetali su Sarajevom i posjetili su kulturno-historijske znamenitosti i historijske građevine grada Sarajeva.

18.11.2017.

UZ ŠKOLU „UMIHANA ČUVIDINA“ GRADIT ĆE SE SPORTSKA DVORANA, OBDANIŠTE, AMBULANTA I SPORTSKI TERENI

Kako bi poboljšala uslove življenja i obrazovanja stanovnika naselja Boljakov Potok, Općina Novi Grad planira proširiti kapacitet škole i izgraditi nove sadržaje koji nedostaju ovom naselju.

Raspisan je javni poziv za odabir izvođača radova na izgradnji sportske dvorane i pratećih sadržaja u školi "Umihana Čuvidina" Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je javni poziv za odabir izvođača radova za početak izgradnje sportske dvorane i dogradnju škole u Boljakovom Potoku sa pratećim sadržajima.

Za te radove iz općinskog budžeta osigurana su 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

Predviđeno je proširenje objekta za još 11 učionica, zatim izgradnja sportske dvorane,  te obdaništa za boravak oko 100 djece i ambulante porodične medicine.

Sportska dvorana dimenzija 44,60 x 26,75 metar, sa fiksnim tribinama sa 185 mjesta, moći će se koristiti za košarku, odbojku i fudbal. Cijeli prostor ispod dvorane bit će iskorišten za izgradnju garaže za potrebe škole i naselja. Ispred škole i sportske dvorane predviđeni su otvoreni tereni za potrebe dječijeg obdaništa i otvoreni tereni za potrebe škole, koji će biti ograđeni.

Ideja o dogradnji škole se poteže od 2005.godine, da bi nakon 10 godina idejni projekat ugledao svjetlost dana zahvaljujući ljudima koji znaju šta znači ulagati u obrazovanje. Obrazovanje je temelj svakog društva, ističe direktor škole,  mr.sci. Aziz Mulahmetović.

16.11.2017.

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

 

Članovi likovne sekcije su kroz likovno izražavanje obilježili 16.novembar - Međunarodni dan tolerancije.

13.11.2017.

U POSJETI INSTITUCIJAMA KULTURE

U organizaciji Općine Novi Grad uz pratnju socijalne radnice, učenici VII razreda posjetili su Muzej Sarajeva 1878-1918, Brusa bezistan, Gazi Husrev-begovu biblioteku, Bošnjački institut- Fondacija Adila Zulfikarpašića, a upriličena je i posjeta Svrzine kuće.    

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti učenika o značaju i važnosti kulturne baštine grada Sarajeva i BiH, te lično upoznavanje sa kulturno-historijskim nasljeđem.

08.11.2017.

5. MEMORIJALNI TURNIR U ODBOJCI I NOGOMETU ZA DJEVOJČICE I DJEČAKE

Povodom pogibije učiteljice Fatime Gunić i učenika Adisa Mujala, Feđe Salkića i Vedada Mujkanovića u JU OŠ „Fatima Gunić“,  07. i 08.11.2017. godine u sportskoj sali održan je 5. Memorijalni turnir u odbojci i nogometu za djevojčice i dječake.  Učenici naše škole osvojili su 2.mjesto u nogometu. Čestitamo!

26.10.2017.

DRUŽENJE S POLICIJOM

U okviru Projekta „Rad policije u zajednici“ našim prvačićima se predstavio policijski službenik PU Novi Grad Sarajevo. Učenicima je objašnjen djelokrug rada policije. Kroz druženje s policijom učenici su saznali puno korisnih informacija o zanimanju policajac, ponovili su znakove, šta semafor znači u saobraćaju, razmijenili dosadašnja iskustva pri prelasku ulice, a naši su prvačići pokazali zavidno poznavanje pravila u saobraćaju.

24.10.2017.

MEĐUNARODNA STUDIJA O SAMOPRIJAVLJENOM PRIJESTUPNIŠTVU DJECE U BOSNI I HERCEGOVINI

U okviru projekta „Pravda za svako dijete“ koji se realizira uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Vlade Švicarske i UNICEF-a, a u saradnji sa nadležnim ministarstvima, institucijama i agencijama, kao i organizacijama civilnog društva, u Sarajevu 24. oktobra 2017. godine realiziran je okrugli stol pod nazivom: „OBIM I STRUKTURA MALOLJETNIČKOG PRESTUPNIŠTVA: REZULTATI STUDIJE SAMOPRIJAVLJIVANJA”. Azra Hadžiahmetović, pedagogica škole prisustvovala je ovom događaju.

19.10.2017.

IZLET NA PLANINU IGMAN

Učenici 4. razreda u pratnji svojih učitelja bili na izletu na Igmanu u četvrtak, 19.10.2017. godine. Uživali su u čistom planinskom zraku uz igru i lijepo druženje.

16.10.2017.

DANI MATICE HRVATSKE U SARAJEVU

U ponedjeljak, 16.oktobra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, na radost ljubitelja likovne umjetnosti, prikazana je izložba dječijih radova. Izlagači iz naše škole bili su Anel Lemezan, Adna Peljto i Rijalda Hot. Likovnim izražajem učenici su na papir prenijeli impresije o prirodi i njenoj mnogolikosti, o ljudima sa kojima žive, o cvijeću koje ih okružuje.

Radovi koji su obilježili učenici naše škole bili su:

 • ·         Stari most u Mostaru, akvarel, tuš i pero - Lemezan Anel, učenik VII-4 razreda
 • ·         Mrtva priroda, akvarel -  Peljto Adna, učenica VIII-3 razreda
 • ·         Jesen, tempere – Hot Rijalda, učenica VIII-5 razreda.

ŠKOLA U PRIRODI - 3. RAZRED

 Kao i svake godine i ove školske godine organizovana  je Škola u prirodi za učenike 3. razreda, kao dio nastavnog odgojnog procesa. Učenici, sa svojim učiteljima,  otputovali su u Ajdinoviće,  mjesto koje je idealno za izlazak iz učionica i održavanje nastave u prirodi. U periodu od 16.10. do 19.10.2017. godine učenici borave i realizuju nastavne sadržaje u prirodi. Obilazak domaćih životinja, šetnja, igra na terenima za košarku, nogomet, rukomet i odbojku, domaća hrana uz boravak na čistom zraku, dio su samo onog u čemu uživaju naši učenici. Koliko učenici uživaju u prelijepom i prostranom prirodnom okruženju,  brojnim sadržajima edukativnog i zabavnog karaktera vidi se na njihovim licima iz priloženih fotografija.

11.10.2017.

IZLET NA PLANINU IGMAN

Prema Nastavnom planu i programu i Godišnjem programu rada škole učenici 2. razreda realizovali su izlet. Zajedno sa svojim učiteljicama, ponavljanjem gradiva iz nastavnih predmeta i sportskim aktivnostima, uživali su u ljepotama planine Igman. 

 

05.10.2017.

DAN UČITELJA


"Jedan nas osjećaj objedinjuje: volimo djecu koju treba obrazovati da odrastu i sazriju, da žive." - V. Andreoli

Druženjem i sportskim aktivnostima na Igmanu danas je obilježen ovaj, za nas, veoma važan dan.

04.10.2017.

 

POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI I SREBRENICI

ao i svih prethodnih godina i ove školske godine, organizovana je posjeta učenika devetih razreda i nastavnika naše škole Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i mezarju.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja posjeta je organizirana u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i osnovnih škola, a projekat je realiziran u skladu sa godišnjim programima rada škola.

Grupa naših učenika, poslije obilaska  mezarja u Potočarima, u središnjem dijelu kod Musale proučila su suru Jasin, a zatim je održan historijski čas o onome što se dešavalo u Srebrenici u proteklom ratu i masovnim stradanjima Srebreničana u julu 1995. godine.

Potom su obišli Spomen - sobu u kojoj su izložene slike predmeta pronađenih u masovnim grobnicama i muzej, gdje su pogledali stalnu postavku izložbe "Srebrenički genocid - neuspjeh Međunarodne zajednice", koja  kroz 26 prostorija hronološki opisuje život tokom rata u Srebrenici.

Pogledali su i video projekciju o genocidu u Srebrenici u nekadašnjoj tvornici akumulatora, mjestu gdje su srebrenički Bošnjaci mučeni, a potom i ubijani, u kojoj je danas  Multimedijalna soba.

STRUČNI SKUP SUSRETI AIDA KORJENIĆ

U srijedu, 04.10.2017.godine održan je peti stručni skup "Susreti - Aida Korjenić" i Svečana akademija povodom obilježavanja Dana učitelja. Tom prilikom je direktor naše škole Aziz Mulahmetović dobio priznanje Počasni član Udruženja učitelja, kao dugogodišnji saradnik Udruženja i časopisa za učitelje "Vizija".
02.10.2017

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

U ponedjeljak, 02.10.2017. godine u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, upriličena je svečana akademija 25. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i deveta godišnjica od osnivanja Udruženja Druga viteška Novi Grad-Sarajevo. Na svečanoj akademiji prisustvovalo je direktor, roditelji i nastavnici naše škole. Članice ritmičke sekcije naše škole dale su doprinos navedenom događaju izvođenjem plesne tacke "Zlatni ljiljani".

FINALE ATLETSKOG KUPA ZA OSNOVNE ŠKOLE

U ponedjeljak, 02.10.2017. godine na stadionu “Koševo” održano je FINALE ATLETSKOG KUPA osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo. Naši vrijedni učenici Aldin Zelić  osvojio je  1. mjesto u bacanju kugle i Emir Kaskatinović 2.mjesto u utrci na 60 metara.

Čestitke učenicima Aldinu, Emiru i njihovoj nastavnici Jasmini Slatina Sućeska.

24.09.2017.

KAMPOVANJE "PLANINARSKE DRUŽINE-EDUKACIJA KROZ PLANINARSKU ŠKOLU"

Završna faza projekta; " Planinarske družine-edukacija kroz planinarsku školu" koji je realizovan u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo je kampovanje koje je održano 23.-24. septembra (subota-nedjelja) na lokalitetu SRC " Ruda Glava" (poznat po memorijalnom pohodu "Grebak - put života"). Učestovalo je 90 mladih planinara iz 12 planinarskih družina. Aktivnosti koje su realizovane su orijentacija na terenu, kretanje po azimutu, podizanje šatora, čvorologija, spuštanje užetom (dulfer), logorska vatra, predavanje GSS Goražde i planinarska tura na Borovac.

22.09.2017.

ATLETSKI KUP

U petak, 22. 09. 2017. godine održan je Atletski kup za osnovne škole Kantona Sarajevo 2017. u organizaciji Atletskog saveza Kantona Sarajevo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo uz tehničkog organizatora takmičenja AK “Sarajevo”.

Sva takmičenja održana su na Atletskom poligonu Atletskog kluba „Sarajevo“ na Koševu.

Naši takmičari ostvarili su odlične rezultate u pojedinačnim i zajedničkim disciplinama. U ukupnom plasmanu osvojili 2. mjesto u konkurenciji osnovnih škola sa područja Općine Novi Grad.

Čestitamo učenicima i nastavnici na uspjesima!

19.09.2017.

25.GODIŠNJICA FORMIRANJA DRUGE VITEŠKE MOTORIZOVANE BRIGADE

Historijskim časom, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ obilježena je 25. godišnjica formiranja Druge viteške motorizovane brigade i 8. godišnjice Udruženja.  Povodom tog obilježavanja, na stadionu „Braća Kadić“, Boljakov Potok održan je deveti tradicionalni malonogometni turnir „Memorijal 2. viteška brigada“ u kojem su uzeli učešće učenici VII razeda naše škole.

Ekipa JU OŠ „Umihana Čuvidina“ osvojila je 3.mjesto.

Za najboljeg golmana proglašen je učenik Čardaklija Aldin.

 

16.09.2017.
EKSKURZIJA – PETI  DAN

POVRATAK KUĆI
15.09.2017.

MANIFESTACIJA „RASTIMO ZAJEDNO“

Povodom početka nove školske 2017/2018. godine, Općina Novi Grad Sarajevo, u petak, 15. septembra, organizirala je zabavu za 1.323 prvačića iz 14 novogradskih osnovnih škola.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, pjesmu i ples, mališani su uživali i u omiljenim likovima iz crtića. Zabava je obogaćena zajedničkim plesom uz pjesme “Kad si sretan”, “Sarajevo ljubavi moja”, “Pačiji ples”, “Čokolada” i dr. I ove godine, Općina je svim polaznicima u prvi razred osnovne škole darovala poklon-paketiće sa školskim priborom i na taj način poželjela im sretan polazak u školu.

 

EKSKURZIJA – ČETVRTI  DAN

IZLET U MAKARSKU
14.09.2017.

1.KORPUS ARBIH

Udruženje penzionera vojnih osiguranika Kantona Sarajevo realizovalo je projekat na temu: „JEDINICE I KOMANDE 1.KORPUSA ARBIH U ODBRANI OPKOLJENOG SARAJEVA  i SOKOLINA –MJESTO ZLOČINA, POSJETA STRATIŠTU I POLAGANJE CVIJEĆA“ na širem području Bijambara i lokalitetu Sokolina uz finansijsku podršku općine Novi Grad.

Učenicima je održan čas historije, te omogućen obilazak Bijambarskih pećina i vožnja električnim vozićem.

EKSKURZIJA – TREĆI DAN

 DAN SKOKOVA

 

13.09.2017.
EKSKURZIJA – DRUGI DAN
12.09.2017.

EKSKURZIJA – PRVI DAN

Učenici završnog razreda, u pratnji razrednika i direktora škole, jutros su otputovali na petodnevnu ekskurziju. Posjetili su spomen kompleks „Bitka na Neretvi u Jablanici“, te stari dio grada Mostara i Počitelja.

U poslijepodnevnim satima nastavili su putovanje prema Neumu. Kako su proveli prvi dan ekskurzije pogledajte na fotografijama.

MINISTAR KAZAZOVIĆ NAGRADIO 106 NAJIZVRSNIJIH OSNOVACA I SREDNJOŠKOLACA 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović dodijelio je danas izabrana djela istaknutog bosanskohercegovačkog pisca Meše Selimovića najizvrsnijim osnovcima i srednjoškolcima Kantona Sarajevo koji su se tokom protekle školske godine posebno iskazali svoja zalaganja u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, te realizaciji projekata i promociji svojih škola.

Predstavnica naše škole je učenica Ramina Kalabušić. Čestitamo!

10.09.2017.

IZLET NA TREBEVIĆ

Učenici novogradskih osnovnih i srednjih škola boravili su na Trebeviću u sklopu projekta "Planinarska družina - edukacija kroz planinarsku školu" koji realizuje Planinarsko-sportsko društvo Zlatni ljiljan. Ovo je treći izlet koji je realizovan nakon što su u svim školama formirane planinarske sekcije (družine), te realizovan edukativni dio.

PSD Zlatni ljiljan priprema i završnicu projekta, dvodnevno kampovanje koje će se realizovati na Rudoj glavi na Jahorini, gdje će se učenici takmičiti u nekoliko disciplina: orjentaciji, snalaženju u prirodi, čitanju karata...

Projekat je finansijski podržala Općina Novi Grad.

30.08.2017.
SPISAK učenika upisanih u prvi razred osnovne škole za školsku 2017/2018.godinu
28.08.2017.

U ponedjeljak, 04.09 2017. godine počinje nastava u školskoj 2017/2018. godini prema sljedećem rasporedu

Prva smjena  počinje u 8:00 sati. Idu sljedeći  razredi: III, V, VII, IX.  

Druga smjena počinje u 10:00 sati. Idu sljedeći  razredi: II, IV, VI, VIII.

Prijem prvačića je u 12:00 sati.

Spiskovi prvačića raspoređenih po odjeljenjima će biti postavljeni na oglasnu ploču u srijedu, 30.08.2017.godine.

Raspored održavanja nastave od utorka, 05.09 2017. godine:

Prva smjena  počinje u 8:00 sati.
Idu sljedeći  razredi:

III, V, VII, IX

Međusmjena počinje u 11:35 sati.
Ide  I  razred. 

Druga smjena počinje u 13:30 sati
Idu sljedeći  razredi:

IV, VI, VIII

II  razred počinju u 14:15 sati (druga smjena).

Detaljnije informacije učenici će dobiti od razrednika prvi dan.

14.08.2017.

BOLJI USLOVI ZA RAD

Općina Novi Grad  obezbijedila je sredstva za ugradnju 50% novih radijatora u školi, čime su omogućeni kvalitetniji uslovi za boravak učenika u školi, odvijanje nastavnog procesa i vannastavnih aktivnosti. “Sredstva koja su dobijena su iskorištena za zamjenu radijatora " kaže direktor ove škole. “Naši učenici će dočekati zimu bez problema.  Još jednom, hvala načelniku Općine Novi Grad, Efendić Semiru na izdvojenim sredstvima. Nadamo se da ćemo uskoro završiti i preostali dio zamjene radijatora, izjavio je direktor Aziz Mulahmetović iskazavši nadu i želju da će saradnja sa općinom se i dalje nastaviti.

 
30.06.2017.

ZASLUŽENI ODMOR UPOSLENIKA – IZLET U AJDINOVIĆE

Nakon  uspješno završene nastavne godine i dobrih rezultata,  u petak, 30. juna direktor škole Aziz Mulahmetović počastio je 70 uposlenika naše škole jednodnevnim  izletom u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići.

Uposlenici su mogli uživati u brojnim sadržajima koje centar nudi, na sportskim terenima, jahanju konja, kupanju u bazenima. Pored različitih sportskih sadržaja, farma je jedan od najzanimljivijih dijelova Sportsko‑rekreativnog centra “Ajdinovići”.

Vrhunac ovog izleta je bila i neograničena konzumacija hrane i pića iz ponude bogate domaće kuhinje.

„U jedinstvu je snaga i dobri rezultati ne mogu izostati“, rekao nam je direktor škole Aziz Mulahmetović.

22.06.2017.

DODIJELA DIPLOMA, PRIZNANJA, NAGRADA I POHVALA NAJUSPJEŠNIJIM UČESNICIMA KANTONALNIH TAKMIČENJA U ŠKOLSKOJ 2016/2017. GODINI

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoškog zavoda, danas je održana prigodna svečanost u Bosankom kulturnom centru na kojoj je dodijeljeno 311 diploma, priznanja, nagrada i pohvala najuspješnijim učesnicima kantonalnih takmičenja realiziranih u školskoj 2016/2017. godini. Od pomenutog broja, 123 diplome uručene su učenicima osnovnih i srednjih škola, 13 priznanja djeci iz predškolskih ustanova, 160 specijalnih i drugih nagrada, osam pohvala, te sedam zahvalnica.

Učenici Kalabušić Ramini, ambasadorici naše škole, uručena je diploma za osvojeno treće mjesto na Kantornalnom takmičenju iz matematike u kategoriji IX razreda.

Čestitke Ramini i njenoj nastavnici Mirzeti Sofić Maličević.

20.06.2017.

IFTARSKO DRUŽENJE

U utorak 20.06.2017. godine uposlenici naše škole prisustvovali su tradicionalnom iftarskom duženju. U predivnom ambijentu restorana „Una“, u posebnom ramazanskom ambijentu i u okrilju prelijepih iftarskih trenutaka sa uposlenicima, družili su se i zvanice – prijatelji naše škole.

19.-20.06.2017.

EKSTERNA MATURA 2016/17.

U ponedjeljak, 19.06.2017. i u utorak 20.06.2017. godine provedena je eksterna matura i završeno testiranje iz tri nastavna predmeta učenika koji su u ovoj školskoj godini završili deveti razred. Učenici su ostvarili dobre rezultate i osvojili značajan broj potrebnih bodova za upis u srednju školu.  Sretno u daljem školovanju!

KONFERENCIJA „PRAVO NA INKLUZIVNO OBRAZOVANJE“

U organizaciji UNICEF-a i Ministarstva civilnih poslova BiH u Sarajevu održana je konferencija „Pravo na inkluzivno obrazovanje“ posvećena informisanju o Općem komentaru člana 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom o inkluzivnom obrazovanju.

Svaka individua ima jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti učešća u odgovarajućem obrazovanju, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Osuguranje kvalitetnog obrazovanja za sve učenike, kako za one s poteškoćama u razvoju, tako i za nadarene učenike na svim nivoima obrazovanja, predstavlja jedno od najaktuelnijih pitanja kada je riječ o inkluziji, te implementira se kroz adekvatnu edukaciju i podršku odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima u vidu pomoći stručnjaka različitih profila prilikom izrade individualiziranih nastavnih programa

Konferencija u Sarajevu okupila je oko 60 učesnika, a uz organizatore Ministarstvo civilnih poslova BiH i UNICEF,prisutni su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta, kantonalnih ministarstva obrazovanja, fakulteta, škola, organizacija osoba sa invaliditetom, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija.

Naše predstavnice bile su Azra Hadžiahmetović, pedagogica i Bostandžija Enisa, socijalna radnica.

10.06.2017.

U SKLOPU NOVOGRADSKIH DANA ODRŽANO KANTONALNO TAKMIČENJE U MINI BASKETU

Na sportskom terenu u Centru „Safet Zajko“održan  turnir u mini basketu za učenike osnovnih škola od četvrtog do osmog razreda. Takmičenje je održano u okviru 21. tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2017“, u organizaciji Košarkaškog kluba „Sampi“.

Pred velikim brojem prisutnih roditelja i drugih gledalaca takmičilo se 267 učenika raspoređenih u 89 ekipa, a najbolji su nagrađeni diplomama i medaljama. Pobjedničke ekipe iz naše škole su:

Djevojčice VI – 1. mjesto

Dječaci VI – 3. mjesto

Dječaci V – 2. mjesto

 

09.06.2017.

MATURSKO VEČE

Maturanti naše škole proslavili su sinoć matursko veče kojom su obilježili kraj devetogodišnjeg školovanja. Proslava maturske večeri započela je okupljanjem ispred hotela Hills na Ilidži. Uslijedilo je zajedničko fotografisanje sa razrednIm starješinama, školskim drugarima, prijateljima i rodbinom.

Maturanti nisu krili sreću zbog završenog osnovnog obrazovanja, ali ni sjetu zbog rastanka sa drugarima i najljepšim periodom u životu. Školske dane će pamtiti po lijepom iskustvu i prijateljima koje su stekli za čitav život. Ovo je još jedna sretna i uspješna generacija, koja je iza sebe ostavila uspomenu na 103 najljepša osmijeha.

Direktor škole, Aziz Mulahmetović kaže da je zadovoljan rezultatima koje su učenici iz ove generacije ostvarili na brojnim takmičenjima.

 

NASILJE NIJE HRABROST

Završna manifestacija tromjesečne kampanje „Nasilje nije hrabrost“ održana je u sportskoj dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, a prisustvovao joj je veliki broj učenika iz 14 novogradskih osnovnih škola, njihovih roditelja i nastavnika, te drugih gostiju iz javnog i kulturnog života.

Više od od hiljadu razdraganih djevojčica i dječaka, pjesmom, plesom i recitacijama o prijateljstvu, druženju i ljubavi, zajedno su rekli NE nasilju!.

05.06.2017.

DODJELA NOVČANIH NAGRADA I DIPLOMA NAJUSPJEŠNIJIM UČENICIMA NOVOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA

U Centru za kulturu „Vila Hadžihalilovića“ na Dobrinji, u ponedjeljak, 5. juna, upriličena je dodjela novčanih nagrada i diploma najuspješnijim učenicima novogradskih osnovnih škola, pobjednicima općinskih takmičenja iz matematike, fizike, informatike i geografije. Prisutnim učenicima, nastavnicima, roditeljima i direktorima osnovnih škola obratio se načelnik Semir Efendić koji im je čestitao na ostvarenim rezultatima i poželio uspjeh u daljem školovanju. Na ovogodišnjem takmičenju učenika devetog razreda osnovnih škola s područja Novog Grada iz matematike 1. mjesto osvojili su učenici i naše škole Arnela Ombaša i Ramina Kalabušić, te učenik sedmog razreda Tarik Ćatić 3. mjesto.  Iz fizike, od učenika osmih razreda najveći broj bodova i 1. mjesto osvojila je Lejla Zorlak, dok su 3. mjesto iz informatike osvojilii Amina Srna, Ajdin Baručija i Denis Kukuljac.

Iz tehničke kulture učenik sedmog razreda Salem Mujkić osvojio je 2. mjesto, a učenica petog razreda Selma Hasković osvojila je 3. mjesto.

Uspješnim učenicima uručene su novčane nagrade u iznosu od po 100 KM za prvoplasirane, 70 KM za drugoplasirene i 50 KM za osvojeno treće mjesto.

31.05.2017.

POSJETA IZLOŽBI „SARAJEVSKI RATNI PREDMETI - PRIČE IZ OPKOLJENOG GRADA - ISTURENI PUNKT ZA PRIKUPLJANJE PREDMETA I PRIČA ZA KOLEKCIJU OPKOLJENO SARAJEVO“.


U srijedu, 31.05.2017. godine grupa učenika posjetila je Galeriju u prizemlju zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, u kojoj je u saradnji sa Historijskim muzejom BiH, otvorena izložba „Sarajevski ratni predmeti - Priče iz opkoljenog grada - istureni punkt za prikupljanje predmeta i priča za kolekciju opkoljeno Sarajevo“.

Osim što su vidjeli veliki broj improviziranih peći i drugih predmeta, koje su građani opkoljenog grada izrađivali od konzervi i sličnih predmeta I koje su korištene u najtežim danima opsade grada od 1992-1995. godine, kada nije bilo struje ni grijanja, učenici su mogli i sami da prave pećice kroz radionicu koju je za njih organizovalo ljubazno osoblje Historijskog muzeja.

POSJETA CENTRU ZA EDUKACIJU, SPORT I REKREACIJU "SAFET ZAJKO"

 

Za učenike koji su učestvovali na općinskim, kantonalnim I federalnim takmičenjima i ostvarili zapažene rezultate, kao I za učenike drugog razreda u sklopu terenske nastave, organizovana je posjeta Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko".

29.05.2017.

RADIONICA O UPOTREBI NOVIH TEHNOLOGIJA U OBRAZOVANJU

U hotelu Hollywood Ilidža, 29.05.2017.godine, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo održana je radionica pod nazivom “Ka digitalnim kompetencijama nastavnika i ustanova” kojoj su prisustvovali nastavnici informatike u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo i predstavnici Aktiva nastavnika informatike KS. Predstavnica naše škole bila je nastavnica Elma Botulja.
Tema radionice je bila upotreba novih tehnologija u obrazovanju i podizanje nivoa digitalnih kompetencija nastavnika.
Prisutnima se obratio Ministar Elvir Kazazović i predstavnik Udruženja nastavnika i profesora informatike EduIT. Predavanje u sklopu Radionice je održala Danijela Šćepanović – gošća iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije iz Beograda.

24.05.2017.

SVEČANO OBILJEŽEN DAN ŠKOLE

U srijedu, 24.maja 2017.godine, održana je priredba povodom Dana škole.  Velikom broju gostiju prezentovan je program koji su marljivo pripremali učenici i nastavnici naše škole. Ovom prilikom na scenu je tokom nastupa izišlo preko stotinu učenika - od prvačića do učenika devetih razreda. Program bogat sadržajima, pun pjesme, recitacija, igrokaza, veselih boja i kostima, oduševio je goste. Osim priredbe, gostima je pripremljena zakuska na kojoj su prezentovani rezultati postignuti na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima. Prezentacijom  je pokazano koliko je u protekloj godini naša škola  podigla nivo kvaliteta i uslova rada, kao i tehničke opremljenosti. Gosti su posjetili i Bosansku sobu, opremljenu u sklopu naše škole.  Ono što nas je posebno obradovalo je posjeta naših dragih penzionera, koji su se odazvali u velikom broju.

RADIONICA: UPRAVLJANJE PROJEKTNIM CIKLUSOM

U četvrtak, 25.05.2017. u hotelu „Sarajevo“ održana je radionica pod nazivomUpravljanje projektnim ciklusom“. Cilj obuke su teortski i praktični primjeri pretvaranja školskih prioriteta u projekte koji bi doprinjeli općem poboljšanju i razvoju inkluzivne prakse. Radionici su prisustvovale Amela Kazazić, pomoćnica direktora i Elma Botulja, nastavnica informatike.

22.05.2017.

UPOZNAJ DOMOVINU DA BI JE VIŠE VOLIO

U Centru za kulturu „Vila Hadžihalilovića“ na Dobrinji, 22. maja, organiziran je kviz za osnovce završnih razreda novogradskih osnovnih škola pod nazivom „Upoznaj domovinu da bi je više volio“.

U takmičenju je učestvovalo 11 novogradskih osnovnih škola, a učenici su pokazali izuzetno znanje.

Takmičenje je obuhvatilo pitanja iz geografskih, historijskih, bioloških, kulturoloških i sportskih segmenata BiH, a održano pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a realizirano je  putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

Predstavnici naše škole su bili Čalija Nirmela, Kalabušić Ramina i Kukuljac Denis.

ŠKOLA U PRIRODI - 5. RAZRED

Učenici 5. razredi su u ponedjeljak, 22. 5. 2017, otputovali u Školi u prirodi  Ajdinovići. Ljubazni domaćini učinili su boravak naših učenika ugodnim i omogućili predivnu atmosferu. Obilazak domaćih životinja, šetnja, igra na terenima za košarku, nogomet, rukomet i odbojku, domaća hrana uz boravak na čistom zraku dio su samo onog u čemu uživaju naši učenici. Koliko učenici uživaju u prelijepom i prostranom prirodnom okruženju,  brojnim sadržajima edukativnog i zabavnog karaktera vidi se na njihovim licima iz priloženih fotografija.

 

KLOKAN MATEMATIČAR BEZ GRANICA

Klokan matematičar u Bosni i Hercegovini je podijeljen u 6 kategorija. U našoj školi se prijavilo 125 učenika a koordinator ovog izazova je bila nastavnica matematike Mirzeta Sofić-Maličević.

Učenici su bili raspoređeni u 4 kategorije:


1. PreEcolier - 3 razred
2. Ecolier - 4 i 5 razred
3. Benjamin - 6 i 7
razred
4. Cadet (C) – 9 razred

Učenici naše škole su ostvarili izvrsne rezultate. Učenici IX razreda: Ajdin Baručija, Arnela Ombaša i Ramina Kalabušić su se plasirali među 10 najboljih učenika u kategoriji Cadet u BiH.

Učenici razredne nastave: Iman Alilović, Rijad Šahović i Nejra Imamović su se plasirali među 10 % najboljih u kategoriji Ecolier.

Čestitke našim vrijednim učenicima.

15.05.2017.

SRETAN VAM MEĐUNARODNI DAN PORODICE

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obilježava se širom svijeta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Međunarodnim danom porodice. Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Povodom Međunarodnog dana porodice učenici, roditelji i nastavnici razredne nastave naše škole tradicionalnim druženjem kroz kreativne radionice obilježili su ovaj dan.

14.05.2017.

ŠKOLA U PRIRODI ZA UČENIKE 3. RAZREDA

Kao i svake godine i ove školske godine organizovana  je Škola u prirodi za učenike 3. razreda kao dio nastavnog odgojnog procesa. Planina Bjelašnica je idealno mjesto za izlazak iz učionica i održavanje nastave u prirodi. U periodu od 14.05. do 17.05.2017. godine učenici borave i rade u prirodi, u selu Šabići, gdje su za učenike pripremljene različite edukativne aktivnosti, obilasci i odmor.

11.05.2017.
SPORTSKO DRUŽENJE

Na odbojkaškom takmičenju organiziranom povodom Dana škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ nastupila je i ženska ekipa naše škole, sastavljena od djevojčica osmih i devetih razreda. Ukupan plasman naše ekipe je prvo mjesto. Nakon sportskih uzbuđenja ekipe su nastavile s zajedničkim druženjem.

PRIČAMO USPJEŠNE INKLUZIVNE PRIČE

U Sarajevu je 10. i 11. 05. 2017. godine održan dvodnevni “Regionalni susret iz odgojno obrazovne inkluzije“ na kojem je pod motom “Pričamo uspješne inkluzivne priče” učestvovalo više od 200 edukatora, roditelja, predstavnika obrazovnih vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH.

     Kroz ovaj Regionalni susret razmjenjena su iskustva iz regiona, uspostavljena mreža saradnje zemalja učesnica Regionalnog susreta i poticanje dijaloga između različitih aktera u obrazovanju. Susret je zamišljen kao interaktivni skup profesionalaca koji su o inkluzivnom obrazovanju govorili kroz lične primjere iz svoje prakse.

     Tokom dvodnevnog susreta razmjenje su pozitivne inkluzivne priče iz učionica, načini prevazilaženja izazova u podučavanju i dobijena su rješenja kako teoretska polazišta i zakonska rješenja uspješno pretočiti u odjeljenje, školu i zajednicu.

Seminaru „Pričamo uspješne inkluzivne priče“prisustvovale su pedagogica pripravnica Amila Buljubašić i nastavnica Elma Botulja.

09.05.2017.

9. MAJ - EUROPA SLAVI ROĐENDAN I DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom održan je historijski čas, odata počast i  položeno cvijeće  na Spomen – obilježje ispred škole.

Manifestacijom "A bili su samo djeca"" održanoj na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, obilježen je Dan sjećanja na ubijenu djecu kojoj je prisustvovao direktor škole.

08.05.2017.

JU SREDNJA ŠKOLA ZA SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE

Učenici IX-tih razreda posjetili su JU Srednju školu za saobraćaj i komunikacije u okviru Dana otvorenih vrata. Imali su priliku da upoznaju prostor škole, te sve mogućnosti obrazovanja i sticanja stručnih zvanja koje ova škola nudi. Razgovarali su  sa nastavnicima i učenicima škole, te kroz praktične primjere vidjeli šta i na koji način se usvajaju znanja i obavlja nastava.
04.05.2017.

PREDAVANJE O ZDRAVLJU

Predstavnici Doma zdravlja Novi Grad su u prostorijama škole održali  predavanje za učenike V-tih razreda na temu zdravlja, pravilne ishrane, pravilnog držanja, deformiteta kičme i važnosti sistematskog pregleda. Učenici su imali priliku da saznaju korisne informacije, postavljaju pitanja predavačima.

Cilj predavanja je bio upoznati djecu o značaju pravilne ishrane i zdravih prehrambenih navika koja je neophodna za normalan rast i razvoj djeteta, kao i fizičkih aktivnosti koje su bitne za zdravlje djeteta. Naglašena je važnost pravilnog sjedenja i sistematskih pregleda radi ranog otkrivanja deformiteta kičme i lošeg držanja.

01.05.2017.

U povodu 1. maja – Međunarodnog praznika rada,

 upućujemo najiskrenije čestitke.

27.04.2017.

MEĐUNARODNI DAN DJEVOJAKA U IKT-u

„Međunarodni dan djevojaka u IKT-u“, kako bi se djevojke potakle da istraže mogućnosti koje im nude informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i da razmotre karijeru u IKT sektoru.
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) kroz svoj SMART Resursni centar (RC) treću godinu zaredom obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Međunarodni dan djevojaka u IKT-u ove godine se obilježio 27. aprila.

Ovaj događaj ima za cilj podizanje svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono–komunikacionih tehnologija i promicanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT sektoru.
Ovom prilikom 9 učenica naše škole iz VII i IX razreda su prisustvovale radionicama u CPCD-u Resurnom centru: Amila Šehić, Sumeja Kalača, Erna Isaković, Hana Repuh, Amina Srna, Arnela Ombaša, Halima Alibegović, Ilvana Kustura i Ermina Škojić.
Neke od radionica su: Multimedija i kodiranje, Svijet fotografije i Razgovr sa Azeminom Njuhović i Jasminom Baraković Husić.
Neki od utisaka naših učenica su:
„Najviše mi se svidjela zadnja radionica jer smo učili nešto više o fotografisanju,načinu držanja foto aparata i na kraju smo to sve ponovili uz fotografisanje portreta i prirode.“
„Na predavanju, je bilo jako zanimljivo,interesantno..Čuli smo i naučili mnogo stavri...
Ovo je jedno lijepo iskustvo za mene.“
„Na radionici Multimedija i kodiranje pričali smo o telekomunikacijama, o digitalnom signalu i njegovom isporučivanju, o uvođenju 5G mreže, da će se uvesti najkasnije do 2025.godine. Također je bilo interesantno pričati o „pametnim kućama“.

UČENICI POSJETILI IZLOŽBU „ZAPISI O MAKU“

U povodu obilježavanja stotinu godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara, u Galeriji u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo, otvorena je izložba „ZAPISI O MAKU“ posvećena ovom poznatom bosanskohercegovačkom pjesniku. Izložba je dio projekta pod nazivom „Ime moje škole“, koji će obuhvatati osnovne škole na području Općine i kroz pojedinačne izložbe predstavljati ličnosti po kojima one nose imena. Na izložbi je postavljena i originalna bronzana bista iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta te umanjena reprodukcija tri metra visoke tapiserije Zapis o zemlji, djela Mersada i Sadike Berber, također iz Zbirke Bošnjačkog instituta. Koncepcija izložbe prati koncepciju zbirke „Kameni spavač“ i podijeljena je u četiri segmenta: Slovo o čovjeku, Slovo o nebu, Slovo o zemlji i Slovo o slovu. Na panoima i plakatima je na zanimljiv i ilustrativan način prezentovan Makov život i djelo, dio njegovog bogatog književnog stvaralaštva, kao i neka od likovnih rješenja koja su krasila naslovnice i stranice njegovih zbirki.

Učenici naše škole uživajući u ovoj izložbi proširili su svoje znanje o  ovom poznatom bosanskohercegovačkom pjesniku.

 

21.04.2017.

29. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA
14. BIJENALE KNJIGE U SKENDERIJI

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, članovi novinarske sekcije sa svojim voditeljem posjetili su 29. međunarodni sajam knjiga, koji je u  znaku 100 godina od rođenja Maka Dizdara. Međunarodni sajam knjiga je postao jedan od najposjećenijih sajmova u BiH i brend, po kojem je i Skenderija postala prepoznatljiva.

Članovi sekcije su bili  u prilici, da otkriju nove trendove iz oblasti svoga interesovanja, da se upoznaju sa autorima i književnicima.

ZA ČIŠĆU I ZDRAVIJU ŽIVOTNU SREDINU


U okviru projekta ,,Za čišću i zdraviju životnu sredinu",  povodom Dan planete Zemlje u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održan je zanimljiv i sadržajan revijalni program učenika OŠ “Sokolje”. Članovi ekološke sekcije naše škole pridružili su se i pružili podršku svojim drugarima

20.04.2017.

ASISTIVNA TEHNOLOGIJA ZA KVALITETNIJI ŽIVOT ORGANIZOVANA - KAKO OSIGURATI OSOBI S KOMUNIKACIJSKIM TEŠKOĆAMA LAKŠU KOMUNIKACIJU

 U Zavodu ''Mjedenica'' u okviru programskih aktivnosti stručnog usavršavanja, a u saradnji sa Udruženjem defektologa u KS, održano je predavanje na temu ''Asistivna tehnologija za kvalitetniji život organizovana - kako osigurati osobi s komunikacijskim teškoćama lakšu komunikaciju'' i prezentacija opreme. Predavač je bio dr.sc. Miroslav Vrankić, vanr.prof. koji je prezentirao projekt Servus za upravljanje domom pomoću glasa, različite alternativne pristupe računaru za osobe sa otežanom motorikom ruku, zatim različita komunikacijska pomagala za osobe koje ne mogu govoriti kao i asistivnu tehnologiju za djecu s teškoćama u razvoju od prilagođenih igračaka do muzičkih instrumenata sa alternativnim metodama. Predavanju su prisustvovale pomoćnica direktora Amela Kazazić  i pedagogica pripravnica Amila Buljubašić.

19.04.2017.

PROJEKAT „POKAŽI ŠTA ZNAŠ“

U periodu od 3.4. do 7.4. 2017. godine učenici naše škole pozvani su da se prijave za učešće u projektu „Pokaži šta znaš“. Ukupno se prijavilo 53 učenika u različitim kategorijama. Predstavili su se komisiji od tri člana koja je svaki nastup pojedinačno bodovala, a nakon toga je izvršeno sabiranje bodova i proglašenje prva tri mjesta u sljedećim kategorijama:

Sport

1.    Serhatlić Ajla VI-1 -KARATE

2.    Kunić Amina VI-4  -KARATE

3.    Gadžo Faris, Imran i Arman Hajdarević III-1 –KARATE

Ples

1.    Poljo Mela i Kadrić Ena VI-3

2.    Mešanović Sara i Bićević Dalila IV-2

Crtanje

1.    Čaušević Mersiha VI-4

2.    Duljević Belkisa VI-4

Pop rock pjesma

1.    Bajramović Sanel IV-4 i Ramić Semin VI-2

2.    Bećirović Tarik IV-4

3.    Babačić Anesa III-2

Narodna pjesma

1.    Katana Hena IV-3

2.    Ćoso Harun VI-2

3.    Poljo Meris II-2

Sevdalinka

1.    Subašić Merjem  IV-4

2.    Čavkušić Ena III-3

3.    Demirovski Amra III-2

Recitacija

1.    Hambo Larisa IV-4

2.    Sućeska Emina IV-3

3.    Šahović Esma I-2

Gluma

1.    Dramska sekcija –stariji

2.    Jasmila Lalić V-4  i Hana Hajrić IV-4

3.    Danin Pačariz III-1 i  Kavazović Larisa III-3

Učenje Kur'ana i ilahija

1.    Išerić Elvin VI-4

2.    Bojčić Adin, Fazlić Meldin i Najda Hajdarević III-1

3.    Hodžić Ajna IV-3

Zahvalnica

Konak Tarik –sviranje gitare

TAKMIČENJA

U Osnovnoj školi „Osman Nuri Hadžić“, 9. marta, održano je općinsko takmičenje iz matematike, na kojem su učestvovala 123 učenika, sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola s područja Novog Grada. Najuspješnije među učenicima IX razreda bile su učenice naše škole Arnela Ombaša i Ramina Kalabušić osvojivši 1. mjesto. Najbolje znanje iz matematike među učenicima VII razreda pokazao je i učenik naše škole Tarik Ćatić osvojivši 3. mjesto.

U ukupnom poretku škola, učenici sedmog razreda osvojili su 1. mjesto.

U Osnovnoj školi „Fatima Gunić“, 15. marta, održano je općinsko takmičenje iz fizike. Učenica VIII razreda Lejla Zorlak osvojila je 1. mjesto.

Općinsko takmičenje iz geografije, na kojem su učestvovali učenici IX razreda iz 13 novogradskih osnovnih škola, održano je u prostorijama Osnovne škole "Ćamil Sijarić" 22. marta 2017. godine. Naši učenici Dalila Šetkić (87,5 bodova), Ajdin Baručija (85 bodova) i Berina Oruč (81 bod)  plasirali su se na Kantonalno takmičenje.

U ukupnom poretku škola,  osvojili su  6. mjesto.

U Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, 23. marta, održano je općinsko takmičenje iz informatike na kojem su učestvovali učenici 13 osnovnih škola s područja Novog Grada. Učenici IX  razreda Osnovne skole "Umihana Cuvidina" Baručija Ajdin, Srna Amina i Kukuljac Denis su osvojili 3. mjesto.

Na Općinskom takmičenju pod nazivom "Festival skupnog muziciranja (HOR i ORKESTAR) 2017”, održanom 28.03.2017. godine u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, učenici naše škole osvojili su 3.mjesto.

U petak, 07.04.2017.  godine održano je Kantonalno takmičenje iz matematike na kojem je učenica Kalabušić Ramina osvojila 3. mjesto i plasirala se na Federalno takmičenje.  

U subotu, 08.04.2017. godine u prostorijama Pete gimnazije Sarajevo, održano je Općinsko takmičenje u prezentiranju Projekt građanin. Naši učenici, članovi sekcije Civitas, prezentirali su temu Deponija „SMILJEVIĆI“ – tihi ubica i osvojili 3. mjesto.

U utorak, 11.04.2017. godine u OŠ „Dobroševići“ održana je 17. smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Općine Novi Grad-Sarajevo 2017. godine. Smotra je održana iz obaveznog dijela, i to testova znanja iz nastave za učenike V, VI, VII, VIII, IX razreda. Učenik VII razreda Salem Mujkić osvojio je 2. mjesto, a učenica V razreda Selma Hasković osvojila je 3. mjesto.

 

Čestitke učenicima i nastavnicima na postignutim rezultatima.

Takmičenja su održana u skladu sa programom Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo. Za pobjednike takmičenja Općina Novi Grad Sarajevo obezbijedila je diplome i novčane nagrade, koje će im biti uručene nakon što se završe sva općinska takmičenja.
 

06.04.2017.

OBILJEŽEN 6. APRIL - DANA GRADA SARAJEVA

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva historijskim časom, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima obilježen je ovaj značajni datum.

KLOKAN MATEMATIČAR IZAZOV

Klokan Matematičar bez granica ( Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji zadatak je da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu, ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika.
U četvrtak, 06.04.2017.godine, u našoj školi je održan Izazov Klokan matematičar. U izazovu su učestvovali učenici od III do IX razreda.

01.04.2017.

PRVI IZLET PLANINARSKIH SEKCIJA

Nakon što su u svim novogradskim osnovnim i srednjim školama formirane planinarske sekcije, te realizovan edukativni dio, Planinarsko-sportsko društvo Zlatni ljiljan organizovalo je i prvi izlet na Veliko polje Igman, u subotu 01.04. 2017.godine.

Ovo je druga faza projekta koji realizuje PSD Zlatni ljiljan zahvaljujući Općini Novi Grad.

Projekat ima za cilj podizanje svijesti o potrebi čuvanja zdrave okoline i značaju boravka na čistom planinskom zraku kroz afirmaciju planinarenja, kao i razvijanje potrebe za ovom vrstom sporta i rekreacije.

Izletu je prisustvovalo 425 učenika, članova planinarskih družina iz 14 škola, 75 planinara iz PSD Zlatni ljiljan koji su iskustvom i znanjem doprinijeli da ovaj prvi izlet mladim planinarima ostane u sjećanju kao dobro iskustvo i lijepo druženje, te ostali prijatelji društva i ljubitelji prirode.

31.03.2017.

POSJETA CENTRU ZA EDUKACIJU, SPORT I REKREACIJU "SAFET ZAJKO"

Učenici i nastavnici trećeg razreda, zajedno sa nekoliko roditelja u sklopu terenske nastave,  posjetili su Centar za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko".

29.03.2017.

POSJETA TRAVNIKU

Dana 29.03.2017.godine organizovana je posjeta za četiri odjeljenja  od VI do IX razreda starom vezirskom gradu Travniku, koji je bio od 1699-1850. godine i sjedište bosasnkog ejaleta.

Učenici su obilazeći kulturno-historijske znamenitosti ovoga grada, utvrdili svoje znanje iz bosanskog jezika i književnosti, historije, geografije  i ostalih nastavnih predmeta, što je i jedan od ciljeva posjete.

25.03.2017.

VJEŠTINE ZA ADOLESCENCIJU

U periodu od 23. do 25.03.2017. godine, u hotelu Sarajevo realizovan je trening, u okviru programa "Vještine za adolescenciju". Trening je vođen od strane internacionalnog Lions Quest master trenera, a govorilo se o razvoju osnovnih životnih vještina kod učenika, kako bi se uspješno suprostavii porocima: duhan, alkohol i droge.

U radu seminara, aktivno su učestvovale predstavnice naše škole Azra Hadžiahmetović, Alma Baraković I Lejla Imamović.

21.03.2017.

NESEBIČNA PODRŠKA NAŠOJ ŠKOLI NA SVIM POLJIMA OD OPĆINE NOVI GRAD  NA ČELU SA NAČELNIKOM EFENDIĆ SEMIROM  

Dana 21.03.2017. godine članovi sekcije “Civitas” su se najavili kod načelnika Općine  Novi Grad Semira Efendića kako bi u sklopu Projekata Građanin napravili intervju s njim.

“Za razliku od većine načelnika, koji učenike upućuju na određene službe, gospodin Semir Efendić je, zajedno sa učenicima, došao u našu školu, razgovarao sa članovima sekcije Civitas na temu ekološke situacije u našem gradu, a prvenstveno u našoj Općini u cilju sanacije gradske deponije. Kroz ovo druženje podsjetio se svojih đačkih dana sjedeći u klupi, zajedno sa učenicima, što ga i čini posebnim”, rekao je direktor škole Aziz Mulahmetović.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i sekretar Općinskog organa uprave Mersa Kustura prenijeli su informacije i u kratkim crtama upoznali direktora škole oko aktivnosti planirane dogradnje škole i fiskulturne sale.

OBUCIMO RAZLIČITE ČARAPE!

Svake godine 21. marta obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene (različite) čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.

Na časovima biologije učenici naše škole obilježili su Svjetski dan osoba s Down sindromom / Dan šarenih čarapa.

20.03.2017.

SRETAN VAM PRVI DAN PROLJEĆA!


Danas, u 11 sati i 29 minuta nastupila je proljetna ravnodnevica kada dan i noć jednako traju i nastupa prvi dan proljeća.
08.03.2017.

PROSLAVA 8. MARTA

 

Uz prijatnu atmosferu, uživo muziku, bogat i raznovrstan meni u restoranu “OAZA” upriličena je proslava povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. 

Uz čestitku povodom praznika direktor škole Aziz Mulahmetović ističe:

 “U jedinstvu i kompaktibilnosti je snaga. Ovakvim i sličnim druženjem još smo jedinstveniji i rezultati na svim poljima ne mogu izostati.”

Sretan 8.mart
Dan žena
06.03.2017.

POSJETA MUZEJU SARAJEVSKOG ATENTATA

Članovi historijske sekcije naše škole posjetili su Muzej ˝Sarajevo 1878-1918˝ (Muzej Sarajevskog atentata) i  tom prilikom se upoznali sa zbirkom predmeta iz austrougarskog perioda. Uz predavanja ljubaznog osoblja muzeja, učenici su uživali u novim saznanjima  o prošlosti naše zemlje.

 

04.03.2017.

RADIONICA: OKRUŽENJE KOJE PODSTIČE INDIVIDUALIZIRANO UČENJE

U organizaciji Udruženja “Duga” i uz podršku UNICEF-a kroz projekat “Inkluzivno obrazovanje” završeni su Sajam škola i trodnevna obuka za predavače o modulima u inkluzivnom obrazovanju “Okruženje koje podstiče individualizirano učenje”. Predstavnice i predstavnici 14 škola iz BiH predstavili su svoj dosadašnji rad na stvaranju inkluzivnog okruženja u svojim školama i predstavljanju modela inkluzivne nastavnice i nastavnika u školi. Radionica je trajala od  2. do 4. marta 2017.godine.

Učesnice i učesnici su radili kroz nekoliko tematskih cjelina:

 •  Analiza situacija u kojima djeca i mladi uče;

 • Postavljanje efektnih ciljeva;

 • Prilagođavanje situacija potrebama učenika i

 • Pružanje podrške svim učenicima.

01.03.2017.

Svim građanima BiH upućujemo srdačnu čestitku povodom

01. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

28.02.2017.

OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, historijskim časom, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježje ispred škole, odana je počast poginulim.

U holu škole upriličena je  i svečana akademija. Učenici su se kroz pjesme, recitacije, ples, igrokaze i folklor publici predstavili sa kvalitetnim, raznovrsnim i bogatim kulturno zabavnim programom. Svaka tačka je sa sobom nosila poruku: „ Domovina se srcem izgovara“.

Na kraju, svi prisutni su pozvani na druženje i zakusku  u Bosansku sobu.

27.02.2017.

IZABRAN NABOLJI LIKOVNI RAD POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Stručni aktiv nastavnika historije i Udruženje nastavnika historije Kantona Sarajevo,  organizirali su svečanost u prostorijama Gimnazije Obala.

U svečanom programu učestvovali su učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Programu su pored predstavnika kantonalnih vlasti i predsjednice skupštine KS Ane Babić, prisustvovali i predstavnici naše škole, direktor Aziz Mulahmetović, nastavnica historije Samija Proho i učenica Arijana Kustura.  

Pored svečanog programa, predstavljeni su i najbolji literarni i likovni radovi učenika s natječaja koji je bio raspisan u povodu Dana nezavisnosti.

Nagrada za najbolji likovni rad u kategoriji osnovnih škola pripala je našoj učenici Arijani Kusturi, dok je u kategoriji srednjih škola pripala našoj bivšoj učenici, sada učenici elektrotehničke škole, Nejri Pezo.  

Poslije svečanosti prisutni su položili cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995.

 

21.02.2017.

LUTKARSKA PREDSTAVA ''TITIZ I DŽOMET''

Učenici III i V razreda danas su uživali u lutkarskoj  predstavi "Titiz i Džomet" koja je nastala prema narodnoj priči s prostora Bosne i Hercegovine. Predstavu u trajanju 45 minuta, koja je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, u dramskoj obradi Mirsada Bećirbašića, režirala je Mirela Trepanić. Ivana Vojinović glumi lik Titiza i Princeze, a Adis Omerović Džometa i Đavola. Lutke za predstavu su dizajnirali i izradili Alisa Čajić i Mario Drmać.

Predstava govori o putovanju dva najbolja prijatelja - Titizu (škrtici) i Džometu (darežljivom). Na tom putovanju škrtarenje Titiza dolazi do izražaja i on ostavlja Džometa bez ičega. Džomet ima sreće i zahvaljujući priči koju čuje od Đavola, postaje bogat i ženi Princezu.

Predstava obiluje muzičkim akcentima, koreografijama, komičnim momentima te nosi poruku da ne treba biti škrt, već dijeliti sa drugima, pa će i drugi dijeliti sa tobom.

Predstava je najavljena i za učenike I, II i IV razreda.

18.02.2017.

PONOSNO PROGLAŠAVAMO POBJEDNIKE AKCIJE „SAT KODIRANJA 2016“

U Bosni i Hercegovini u toku Sedmice informatičke edukacije, koja je održana od 05. do 11. decembra 2016. godine, preko 260 škola i nevladinih organizacija učestvovalo u ovoj akciji. Prema statističkim podacima Bosna i Hercegovina je postigla najbolje rezultate u regiji, a u akciji je učestvovalo preko 260 škola i nevladinih organizacija. Nakon analize prikupljenih izvještaja u Satu kodiranja je učestvovalo preko 30 000 učenika širom Bosne i Hercegovine, a učenici naše škole Tarik Ćatić i Emir Ćuprija plasirali su se među 44 najbolja učenika i osvojili vrijedne nagrade.

Više na stranici

http://civilnodrustvo.ba/cpcd/cpcd-novosti/ponosno-progla%C5%A1avamo-pobjednike-akcije-sat-kodiranja-2016/

17.02.2017.

ŠKOLA ALPSKOG SKIJANJA ZA UČENIKE ŠESTOG RAZREDA

Danas je završena petodnevna Škola alpskog skijanja skijanja za učenike šestog razreda naše škole na Igmanu i Bjelašnici. Školu je organizirala Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa JKP ZOI 84 i odvijala se od 13.-17.02.2017. godine za 43 učenika naše škole.

Svi polaznici su uspješno savladali osnovne tehnike alpskog skijanja, a na njihovu veliku radost već trećeg dana obuke svi su samostalno koristili ski liftove. Posljednjeg dana organizirano je završno testiranje, nakon čega su novim skijašima dodijeljene diplome.

Sa polaznicima škole radili su licencirani instruktori, a za sve učenike Općina je osigurala i prijevoz od škole do skijališta, kao i kompletnu skijašku opremu, te korištenje ski liftova i hranu.

16.02.2017.

PLANINARSKE DRUŽINE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Planinarsko sportsko društvo ''Zlatni ljiljan'' iz Sarajeva pokrenulo je pilot projekat ''Planinarske družine u osnovnim i srednjim školama'', koje je odobrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a podršku je dala i Općina Novi Grad Sarajevo, koja je pohvalila inicijativu formiranja Planinarske družine, ali i ponudila finansijsku pomoć. Projekat je podržala i naša škola. U okviru projekta održat ce se 18-20 radionica teorijske obuke kako bi se učenici upoznali sa planom i programom osnovne planinarske škole, njenim ciljevima i zadacima , ali i planinarskim vještinama koje su neophodne za realizaciju planiranih izleta. Nakon uspješno završene planinarske škole polaznici koji uspješno polože test znanja stiču Certifikat o osnovnoj planinarskoj školi.

U petak, 10.02. 2017. i četvrtak, 16.02.2017. godine novoformirana sekcija „Planinarska družina“, koja broji 34 člana, ugostila je članove PSD „Zlatni ljiljan“  koji su prezentirali svoj rad i održali predavanje o historji planinarstva i planinarskoj etici. Učenici su kroz predavanja i radionicu mogli da nauče o počecima planinarstva i alpinizma.

Do sada su održane dvije radionice.

14.02.2017.

ŠKOLA U NOVOM RUHU

Bivši učenici naše škole Š. Ćatić i H. Hodžić posjetili su školu povodom osvježenja školskog stepeništa motivirajućim porukama i promjenom natpisa škole.

Kao pravi ambasadori, uvijek su tu u cilju pomoći,  saradnje i  promovisanja škole. Oni su dokaz da se školsko doba nikada ne zaboravlja i da se i bivši, kao i sadašnji učenici jednako raduju svakoj dobroj promjeni u školi.

13.02.2017.
RADIONICA NA TEMU: „PREZENTACIJA TRADICIONALNIH I STARIH ZANATA“

U ponedjeljak, 13.02.2017.godine u našoj školi, održana je radionica na temu "Prezentacija tradicionalnih i starih zanata", u organizaciji Obrtničke komore Kantona Sarajevo. 
Cilj radionica je očuvanje starih tradicionalnih zanata, narodnih običaja kao i elemenata naše tradicije i kulture.
Prezentaciji su prisustvovali učenici završnog razreda.
Zbog velike zaineteresovanosti učenika za stare zanate kao i mogućnost bavljenja tim poslom, sljedeća radionica zakazana je 14.02.2017. godine.
12.02.2017.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA I SAJAM „NOVE TEHNOLOGIJE U OBRAZOVANJU“

Međunarodna konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“ četvrti put zaredom organizovani su sa ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), podsticanje kretivnosti i inovacije i osavremenjavanja procesa učenja. 

Događaj je održan u Belexpocentru i prostorijama hotela „Holiday Inn“ u Beogradu, od 9. do 11. februara 2017. godine.

Predstavnice naše škole bile su Amela Kazazić, pomoćnica direktora škole i Amila Buljubašić, pedagog.

13.01.2017.

ISPRAĆAJ KOLEGICA U PENZIJU

 

Danas je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je priređen ispraćaj dvije uposlenice  u penziju Hodžić Sabihe i Omerspahić Safije.

Želimo im dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

12.01.2017.

KREATIVNA WEB RADIONICA

U periodu od 04.1. – 12.1. 2017 godine u prostorijama SMART centra (Resurni centra CPCD) održana je Kreativna web radionica za učenike osnovnih i srednjih škola. 
Cilj radionice je bio upoznavanje učenika sa osnovama programskog jezika HTML-a i WordPress-a, te njihovom primjenom u kreiranju web stranica. Radionicu je realizovao prof. Malik Hodžić koji je od polaznika tražio pozitivnu energiju, osmijeh i malo pažnje na časovima.

Našu školu na radionici je predstavljala učenica devetog razreda Amina Srna.

31.12.2016.

SRETNA NOVA 2017. GODINA!

28.12.2016.

 

SLATKI PAKETIĆ ZA MOG DRUGA/DRUGARICU 

I ove godine, učenici i nastavnici JU Osnovne škole „Umihana Čuvidina“ Sarajevo, na vrijeme su krenuli sa pripremama za novogodišnje praznike.

Donacijama preko 400 novogodišnjih paketića vršnjacima u školi, odnosno učenicima slabog materijalnog stanja, pomogli su da barem na trenutak zaborave surovu stvarnost.

Učenici i nastavnici naše škole zajedno sa direktorom  Azizom Mulahmetović, posjetili su i obradovali novogodišnjim paketićima (120) i učenike iz Konjević Polja. Manifestacija  podjele novogodišnjih paketića, upriličena je uz prigodnan  kulturno-zabavni program, koji su izveli naši učenici.

Pored  humane akcije Djeci Konjević Polja, paketići su darivani i vršnjacima iz:

·         Osnovne škole „Ustikolina“ Ustikolina,

·         Osnovne škole “Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača,

·         Osnovne škole „Mak Dizdar“ Vitkovići,

·         Djeci povratnika  iz Strgačine – Rudo.

 
25.12.2016.

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želimo sretan i blagoslovljen Božić.

22.12.2016.

POSJETA 12. ZIMSKOM SALONU KNJIGE I UČEŠĆE NA MANIFESTACIJI "SELAM, YA RESULALLAH"

Članovi novinarske sekcije posjetili 12. Zimski salon knjige u galeriji Collegium Artisticum. U dobroj ponudi sajma pronašli su tražene naslove .

Isti dan sa gosp. Azizom Mulahmetovićem, direktorom škole i bibliotekarkom Edinom Tvrtković prisustvovali su manifestaciji Sellam, ya Resulallah, koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, gdje je upriličeno druženje sa polaznicima nastavnog predmeta Islamska vjeronauka, Osnovnih i Srednjih škola KS, pod radnim naslovom "Mladi o Poslaniku",gdje se je predstavila i naša Škola.

Učenici koji su učestvovali su Halima Alibegović, Amila Kosovac, Šejla Polumenta, Nedžma Hamidović,  i Elvin Išerić.

ODRŽANO PREDAVANJE O MEĐUVRŠNJAČKOM NASILJU

Policijski službenici 3. Policijske uprave Novi Grad održali su informativno-edukativno predavanje s temom „Međuvršnjačko nasilje“. Predavanju su prisustvovala dva odjeljenja VIII razreda (VIII-4 i VIII-5)  i jedno odjeljenje VII razreda (VII-1). Učenici su upoznati  s definicijom nasilja,  vrstama nasilja, sukobima, žrtvama i cyber nasiljem, Zbog sve većeg korištenja Interneta, posebno  društvenih mreža, učenicima je skrenuta pažnja na opasnosti koje „vrebaju“ na Internetu, a posebno zbog ustupanja fotografija i svojih ličnih podataka koji su tada dostupni svima, upozoreni su da ne otkrivaju svoju šifru prijateljima, te da je vrlo važno pridržavati se pravila ponašanja na Internetu.   

16.12.2016.

DJECA – STUBOVI SVIJETA      

Pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova i Udruženja „DJECA – STUBOVI SVIJETA“, dana 16.12.2016. godine, u sali Parlamentarene skupštine BiH, predstavnici VIII-ih razreda OŠ “Umihana Čuvidina“, prisustvovali su tribini „Ja učenik, moj korak u Evropsku Uniju“, u skopu projekta “ETIKA U FILOZOFIJI ŽIVLJENJA”. Učesnici su bili učenici i pedagozi osnovnih škola Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Učenici su imali priliku iznijeti svoje mišljenje, stavove i prijedloge na koji način mogu raditi na poboljšanju obrazovanja, te na koji način kao mladi članovi mogu sudjelovati u razvoju naše zemlje.

Najvažniji zaključak je da je Projekat ”ETIKA U FILOZOFIJI ŽIVLJENJA, BORBA ZA ČOVJEKA U LJUDSKOM BIĆU” preventiva svih preventiva.

 

OBUKA ZA MASTER TRENERE /MENTORE U IMPLEMENTACIJI DEFINIRANIH ISHODA UČENJA U JEZICKO-KOMUNIKACIJSKOM PODRUČJU – četvrta faza

 Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa nevladinom organizacijom Save the Children je u periodu od 12.12. 2016. do 16.12.2016. godine organizovalo posljednju, četvrtu radionicu  s ciljem unapređenja kvaliteta obrazovanja u BiH i usklađenost sa praksama u 21. vijeku. Stručnom usavršavanju iz oblasti implementacije definiranih ishoda učenja u jezičko-komunikacijskom području,  prisustvovala je nastavnica  razredne nastave, Sabina Alilović  i nastavnik  iz predmeta  Bosanski, hrvatski  i srpski  jezik i književnost, Ramiz Dedić.

13.12.2016

OKRUGLI STO

 

U Centru za edukaciju i razvoj nastavnih tehnologija održan je Okrugli sto u sklopu aktivnosti izrade Strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju sa sedmogodišnjim planom implementacije u Kantonu Sarajevo. Okruglom stolu prisustvovali su Azra Hadžiahmetović, pedagogica škole,  Nermina Hardaga  i Elmir Imamović, nastavnici razredne nastave.

10.12.2016.

ŠKOLA PLIVANJA ZA OSNOVCE SA PODRUČJA OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

Danas je u Olimpijskom bazenu uspješno završen ciklus Škole plivanja za učenike IV razreda naše škole koji je realizovan zahvaljujući podršci Općine Novi Grad Sarajevo.

09.12.2016.

NAGRADA ZA UČENIKA  GEGIĆ HUSEINA

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ministar Elvir Kazazović uručio je danas prigodne poklone  učenicima osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo koji su se istakli svojim zalaganjima u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, promociji škola kao i u realizaciji različitih projekata.

Čestitke učeniku Gegić Huseinu, ambasadoru naše škole.

 
 
SAT KODIRANJA

U periodu od 05.12. – 09.12. učenici naše škole su učestvovali u najvećem svjetskom edukativnom događaju Hour of Code – Sat kodiranja. Osnovni cilj ovog događaja je da učenici svih uzrasta na kreativan i zabavan način razvijaju različit načini mišljenja i rješavanja problema za što bolji uspjeh u digitalnom svijetu. Bitno je upaliti iskru kreativnosti na zabavan način i probuditi male inovatore.
Edukativne časove sata kodiranja su vodili nastavnici Informatike u našoj školi: Elma Botulja, Senad Fejzić i Indira Osmanović.

U sklopu ovog edukativnog događaja na nivou naše škole je pokrenuto likovno takmičenje pod nazivom „Sat kodiranja“.

06.12.2016.

POSJETA ZEMALJSKOM MUZEJU BOSNE I HERCEGOVINE

Učenici V razreda u pratnji nastavnika posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Pogledali su eksponate u svim odjeljenjima muzeja, raznovrsnu zbirku minerala i ruda koje se nalaze u Zemaljskom muzeju, primjere bosanskohercegovačkih šuma, kao i veoma rijetke i izumrle vrste životinja. Učenici su uživali u posjeti i svoje fotografije podijelili sa nama.

01.12.2016.

IZBOR NAJIZVRSNIJEG UČENIKA NAŠE ŠKOLE

Na osnovu dopisa poslanog iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Nastavničko vijeće JU OŠ "Umihana Čuvidina" Sarajevo, na prijedlog direktora škole Mulahmetović Aziza, izabralo je učenika Gegić Huseina kao najizvrsnijeg učenika naše škole.

Husein Gegić učenik je IX-5 razreda JU OŠ „Umihana Čuvidina“ Sarajevo. Kroz cijelo školovanje odličan je učenik sa prosjekom ocjena 5,00. Ovaj svestrani učenik, član je više školskih sekcija.

Pored odličnog uspjeha koje postiže u školi, Husein trenira dva borilačka sporta, JUDO i HRVANJE. Judom se bavi od svoje četvrte godine, a hrvanje od desete godine života.

Član je Hrvačkog kluba „Bosna“ i član Hrvačke Reprezentacije Bosne i Hercegovine u kategoriji – dječaci/kadeti, na osnovu čega stekao pravo na status „PERSPEKTIVNOG sportiste Kantona Sarajevo“.

DRŽAVNI je PRVAK iz hrvanja.

Osvajao je i osvaja medalje na međunarodnim, državnim, kantonalnim i drugim takmičenjima.

Na manifestaciji 69. izbora najuspješnijih sportista i sportskih ekipa BiH za 2013. godinu koja je održana 23.01.2014. godine u Narodnom pozorištu u organizaciji Sportskog saveza BiHHusein Gegić proglašen  je „SPORTSKOM NADOM”.

Na Izboru sportiste Kantona Sarajevo za 2013. godinu, 27.03.2014. godine, u organizaciji Sportskog saveza Kantona Sarajevo,  proglašen je za NAJPERSPEKTIVNIJEG SPORTISTU U KS za 2013. godinu u kategoriji hrvanje.

Gegić Husein, osim što  postiže izuzetne rezultate u učenju i sportu, on je i najbolji ambasador naše škole i Bosne i Hercegovine.


Njegovi najveći uspjesi su:

 • 1. mjesto na Prvenstvu države 2013. godine iz Juda

 • 1. mjesto na Božičnom turniru u Zagrebu na kojem učestvuje više od 10 zemalja iz hrvanja

 • 1. mjesto na hrvačkom turniru u Slatini

 • 1. mjesto na Međunarodnom hrvačkom turniru u Slovačkoj

 • 1. mjesto na Međunarodnom hrvačkom turniru u Sarajevu

 • 1. mjesto na Međunarodnom turniru „Hrvački kup grada Sarajeva” u Sarajevu.

 • 2. mjesto Međunarodnom Judo turniru u  Makarskoj

 • 2. mjesto na Međunarodnom hrvačkom turniru u Petrinji

 • 2. mjesto na Međunarodnom hrvačkom turniru u Bugarskoj

 • Dva puta učestvovao i na Balkanskom prvenstvu.

 • U 2017. godini učestvovat će na Evropskom hrvačkom prvenstvu za kadete.

   
01.12.2016.

PREDAVANJE ZA RODITELJE

Predsjednica Skupštine Udruženja za potporu djeci i roditeljima i predstavnica SOS Dječijeg sela mr.sci. Dževida Sulejmanović u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo, održali su predavanje, u prostorijama naše škole, za roditelje učenika prvih razreda na temu: „Teškoće izgovora glasova“.

    Roditelji su upoznati sa govorom, razvojom govora, njegovom značaju i o teškoćama u razvoju govora i teškoćama  u razvoju jezika. Predstavljene su im glavne karakteristike i faze u govoru. Nakon toga su roditelji dobili smjernice i upute kako i na koji način raditi sa svojom djecom, te su također dobili materijale sa vježbama koje mogu primjenivati i koje trebaju vježbati sa svojom djecom.

OBUKA ZA MASTER TRENERE /MENTORE U IMPLEMENTACIJI DEFINIRANIH ISHODA UČENJA U JEZICKO-KOMUNIKACIJSKOM PODRUČJU – treća faza

 

Treća faza provedbe projekta obuke za master trenere /mentore u implementaciji definiranih ishoda učenja u jezicko-komunikacijskom području iz oblasti obrazovanja o primjeni Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa (ZJNPP) za bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, uspješno je realizvana u periodu od 28. 11. do 01. 12. 2016. godine kojoj su prisustvovali predstavnici naše škole Ramiz Dedić, nastavnik B/H/S jezika i književnosti i Sabina Alilović, nastavnica razredne nastave.

19.11.2016.

PSIHOLOŠKO OBRAZOVANJE NASTAVNIKA IZ OSNOVNIH ŠKOLA: JAČANJE NASTAVNIČKIH KOMPETENCIJA

U sklopu edukacije „Psihološko obrazovanje nastavnika iz osnovnih škola: jačanje nastavničkih kompetencija“, dr. Amela Dautbegović održala je dana 19.11. 2016. godine u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu, predavanje na temu „Socijalna i emocionalna prilagodba učenika u školskom kontekstu“.

     Tema predavanja obuhvatala je saznanja o osnovnim obilježjima anksioznosti, ispitne anksioznosti te depresivnih i psihosomatskih reakcija kod djece i adolescenata. Na osnovu istraživanja koja su vršena na našem području, a i teorijskih perspektiva,  prikazane su negativne posljedice i potencijalni rizici koja ova stanja mogu imati kada je u pitanju mentalno zdravlje djece i adolescenata, te njihovo uspješno prilagođavanje školskim zahtjevima.

    U završnom dijelu navedene su smjernice za poboljšanje postojećeg sistema obrazovanja te stvaranje pozitivne školske klime, a sve s ciljem uspješnije prilagodbe učenika, te općenito unapređenje kvalitete života djece i adolescenata.

Edukaciji su prisustvovale predstavnice naše škole Amila Buljubašić i Kadrija Vejselović.

12.11.2016.

KONFERENCIJA DEVOXX4KIDS 

Konferencija Devoxx4kids je održana 12. novembra u Sarajevu u Networks centru i predstavljala je prvu konferenciju ove vrste u regiji. Konferencija je bila namijenjena učenicima 6. i 7. razreda osnovne škole gdje su učenici imali priliku da se kroz igru pobliže upoznaju sa osnovama programiranja, robotike i elektronike. Učestvovali su učenici 6. i 7. razreda osnovne škole sa područja Kantona Sarajevo. Na konferenciji našu školu su predstavljali učenici sedmog razreda: Salem Mujkić, Herak Alina i Ćatić Tarik. Cilj radionice je bio da u paru sa učenikom iz neke druge škole kreiraju svoju igricu.

UNICEF OBUKA ZA PREDAVAČE, MODULI O INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU

Inkluzivno obrazovanje: Zajednički rad na stvaranju inkluzivnih škola

UNICEF-ov projekat u oblasti unapređenja inkluzivnog obrazovanja održan je realizacijom obuke za predavače u periodu od 10. do 12. 11. 2016. godine u Tesliću.

Teme obrađene na ovoj obuci su:

·         Korištenje komunikacije za uspostavljanje radnih odnosa

·         Razumijevanje ograničenja učenja

·         Saradnja na prevazilaženju ograničenja učenja

·         Stvaranje timova i koalicija za inkluziju

Direktor Aziz Mulahmetović sa timom nastavnika škole prisustvovali su na obuci trenera za Inkluzivno obrazovanje.

OBUKA ZA MASTER TRENERE /MENTORE U IMPLEMENTACIJI DEFINIRANIH ISHODA UČENJA U JEZICKO-KOMUNIKACIJSKOM PODRUČJU – druga faza

Druga faza provedbe projekta obuke za master trenere /mentore u implementaciji definiranih ishoda učenja u jezicko-komunikacijskom području iz oblasti obrazovanja o primjeni Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa (ZJNPP) za bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik, realizvana je u periodu od 09. do 12. 11. 2016. godine kojoj su prisustvovali predstavnici naše škole Ramiz Dedić, nastavnik B/H/S jezika i književnosti i Sabina Alilović, nastavnica razredne nastave.

11.11.2016.

ŠKOLA PLIVANJA

Prva grupa učenika četvrtog razreda naše škole u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Javnim preduzećem „Olimpijski bazen Otoka” realizirala je projekat škole plivanja u periodu od 31.10. do 11.11.2016 godine. Obuka je trajala deset dana, a na samom početku obuke instruktori, koji rade sa djecom najprije su obavili testiranje učenika kako bi utvrdili početno stanje. Nakon završene obuke izvršili su finalno testiranje s ciljem mjerenja postignutih rezultata kod svakog učenika posebno.

Drugi ciklus obuke za drugu grupu učenika naše škole počinje 28.11.2016. godine.

9.11.2016.

CPCD - INOVACIJE U NASTAVI INFORMATIKE

U sali SMART Resursnog centra u organizaciji Centra za promociju civilnog društva, realizovana je edukacija nastavnika i profesora  na temu "Inovacije u nastavi informatike: Inovativna nastava uz korištenje besplatnih alata za škole". Učesnici edukacije su upoznati sa inovativnim metodama podučavanja gradiva informatike u nastavi, te su im predstavljena dosadašnja iskustva i besplatni alati za unapređenje nastave informatike (online alati, kao i rješenja za bolju produktivnost). Predstavljane su mogućnosti alata za online testove, video kanal, web bazirano programiranje, kako kreirati svoj blog i dijeliti nastavne materijale sa učenicima i kolegama. Predstavnica naše škole bila je Mudželet Nermina, profesorica razredne nastave.

05.10.2016.

DAN UČITELJA

Uloga učitelja je iznimno važna u životima  djece. Učitelji su njihovo ogledalo. Uz veliku zahvalnost za strpljenje i ljubav koju pružaju svojim učenicima, svim učiteljima želimo sretan Dan učitelja.

Druženjem i sportskim aktivnostima u našoj školi danas je obilježen ovaj, za nas, veoma važan dan.

DONACIJA ZA OŠ „UMIHANA ČUVIDINA“

Dugogodišnji donator, humanista i prijateli škole, naša bivša učenica Berina Jaganjac, zajedno sa svojom porodicom Polimac, u svojim aktivnostima nikada ne zaboravlja školu i nastavnike. Hvala od srca. Želimo im puno uspjeha i sreće na svim životnim poljima.

04.10.2016.

SEMINAR NA TEMU „EDUKACIJA I REHABILITACIJA OSOBA S RAZVOJNIM TEŠKOĆAMA“

Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo i  Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo,  u okviru manifestacije  „Dječija nedjelja“ u Kantonu Sarajevo organizovali su seminar na temu „Edukacija i rehabilitacija osoba s razvojnim teškoćama“.

Pet predstavnica naše škole  prisustvovale su ovom seminaru.

   
03.10.2016.

ELEKTRONSKA UČIONICA

U svrhu realizacije projekta „Elektronska učionica“, izvršena je primopredaja opreme između škole i tehničkog implementatora projekta, članovi Komisije za elektronske učionice prisustvovali su edukaciji za rad sa elektronskim učionicama i pripremili učitelje za realizaciju Nastavnog plana i programa iz predmeta informatika za prvi razred osnovne škole.

01.10.2016.

DJEČIJA NEDJELJA

Prva sedmica oktobra u svijetu se obilježava kao Dječija nedjelja. Dječija nedjelja je prilika da kroz dodatne aktivnosti i odjeljenjske zajednice ukažemo na važnost prepoznavanja interesa svakog djeteta u cilju adekvatnog reagovanja. I ove godine, članovi likovne sekcije obilježili su ovu značajnu sedmicu izložbom likovnih radova na temu „Prijateljstvo“.

26.09.2016.

EVROPSKI DAN STRANIH JEZIKA

Na inicijativu Vijeća Europe, Strasbourg, Europski dan jezika obilježava se svake godine od 26. septembra 2001. godine

Aktiv stranih jezika je Evropski dan stranih jezika obilježio kroz niz aktivnosti, pjevanje, glumu, recitovanje. Učenici su primjenili stečeno znanje, odnosno stepen usvojenog vokabulara kroz snalaženje u svakodnevnim situacijama na stranom jeziku. "U restoranu", "U posjeti

kod prijatelja koji je bolestan", " Kupovina na pijaci", samo su neki detalji sa održanih časova povodom obilježavanja Evropskog dana stranih jezika, kao i drugih aktivnosti posvećenih istom. 

Učenici su ovdje pokazali određene vještine komunikacije. To je u suštini najkopleksniji stepen znanja i krajnji cilj učenja stranih jezika - sporazumjeti se na stranom jeziku.

Na kraju ovog dana njegovu važnost smo krunisali Sacher tortom koja je porijeklom iz jedne strane države - Austrije i nagradili se za nas trud povodom obilježavanja ovog bitnog datuma.

 

16.08.2016.
UNICEF OBUKA ZA PREDAVAČE, MODULI O INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU
Inkluzivno obrazovanje: Vizija, teorija i koncepti

Direktor Aziz Mulahmetović sa timom nastavnika škole na obuci trenera za Inkluzivno obrazovanje koji se održava na Jahorini, u hotelu Vučko od 16.-19.08. 2016. godine.


05. april 2016.

UPRAVLJANJE PROMJENAMA U SAVREMENOM ODGOJU I OBRAZOVANJU

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa Udruženjem „Duga“, a uz podršku „Light for the World“, realizira projekat „Civilno društvo za inkluzivno obrazovanje“ čiji je i specifičan cilj podizanje stručnih kompetencija nastavnika i roditelja u pogledu promjena u savremenom odgoju i obrazovanju.

U utorak, 05.04.2016. godine, od 17,00 do 19,30 sati , u prostorijama naše škole,  prof.dr. Kasim Tatić realizovao je predavnje  za nastavnike i roditelje na temu „Komunikacija i  Whole Brain Teaching u suvremenom odgoju i obrazovanju“.

Nastavnici i roditelji su uživali slušajući predavanje i zahvalili su se gostima,  predavaču prof.dr. Tatić Kasimu i predstavnicama Udruženja „Duga“, uz nadu da će se u budućnosti nastaviti sa ovakvom praksom stručnog usavršavanja nastavnika i roditelja.

23.mart 2016.

UTICAJ MEĐULJUDSKIH ODNOSA NA USPJEH U OSNOVNOJ ŠKOLI

(relacija nastavnik – roditelj)

                                                                                                                   Današnji  tempo života roditeljima ne ostavlja dovoljno slobodnog vremena za komunikaciju sa učiteljima i predmetnim nastavnicima.

Kako bi ostvarili što bolji i kvalitetniji oblik komunikacije i saradnje sa roditeljima učenika, na sastanku Vijeća roditelja, održanog 23.03.2016. godine u prostorijama JU Osnovne škole "Umihana Čuvidina", realizovana je radionica pod nazivom „Uticaj međuljudskih odnosa na uspjeh u osnovnoj školi (relacija nastavnik – roditelj)“.  

Realizatori radionice bile su Botulja Elma i Efendić Sanela, nastavnice predmetne nastave, Pačavar Dženana i Imamović Lejla, nastavnice razredne nastave. 

Radionici su prisustvovali pomoćnica direktora škole Amela Kazazić i direktor škole Aziz Mulahmetović.       

Cilj ove radionice bio je stvaranje povjerenja, podrške, uzajamnog komuniciranja i boljeg međusobnog upoznavanja roditelja.  

Radionica je protekla u radnom i vedrom raspoloženju. Postignuto je međusobno povjerenje, dobra komunikacija, te ravnopravan odnos između svih učesnika radionice. Svoje zadovoljstvo roditelji su iskazali kroz želju da se u budućnosti realizuju ovakve radionice i na roditeljskim sastancima.

07.januar 2016.

ISPRAĆAJ KOLEGA U PENZIJU

Danas je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je priređen ispraćaj tri uposlenika  u penziju Abaz Elmasa, domara, Mulaosmanović Asima, noćnog čuvara i Čaušević  Edhem, nastavnika biologije.

Želimo im dug, zdrav, miran i sretan život u penziji!

9. oktobar 2015.

UDRUŽENJE UČITELJA KANTONA SARAJEVO

NAUČNO-STRUČNI ČASOPIS  VIZIJA

 

U novom broju naučno-stručnog časopisa za učitelje “VIZIJA“,   

u izdanju Udruženja učitelja Kantona Sarajevo,

pročitajte:

NEKI ASPEKTI KOMUNIKACIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI

-  Mr.sci Aziz MULAHMETOVIĆ

 
 

PROJEKT “INDEKS INKLUZIVNOSTI”

 

U organizaciji OSCE-a i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade u prostorijama Hotela Sarajevo održan je dvodnevni seminar o metodologiji “Indeks inkluzivnosti“.

Elma Botulja, predstavnica naše škole  prisustvovala je seminaru. Predavač seminara, gospođa Nihada Čolić, učesnike je  upoznala sa načinom primjene inkluzije u školama i kroz radionice im približila Inkluziju u nastavi.